[ALL] Gotowanie termostatu, co i jak z tym?

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
whoshotya
Raczkujący
Raczkujący

[ALL] Gotowanie termostatu, co i jak z tym?

Post autor: whoshotya »

Witam
Wczoraj kupiłem termostat i króciec. Naczytałem się naprawdę o tym sporo i dlatego zanim go zamontowałem to zalałem gorącą wodą w garnku. Termostat się otworzył ale już nie zamknął:/ termostat firmy GATES. Wiem że może to nie najwyższa połka ale w ASO czekałem dwa dni na zamówiony termostat i króciec i po prostu im podziękowałem za taka usługę. Dzisiaj zwracam termostat i dostaje od razu drugi i z tym nie ma problemu a moje pytanie brzmi. Jaka jest skuteczność sprawdzania tą metoda termostatów?!?!nie niszczy się w taki sposób termostatu?!może montować od razu?ten co dostane dzisiaj też sprawdzić tak samo?zalać gotująca się wodą?

EDT. Dzisiaj dostane whalera i ponawiam swoje pytanie. Gotować go wcześniej czy od razu montować?!oczywiście + króciec. pozdr

EDIT sloma92
Następnym razem proszę o oznaczenie postu danym modelem polo przed tematem w odpowiednim dziale [6N] [86c] itd, oraz sprecyzowanie tematu. W związku z tym, że temat był dość długo pomijany, przeniosłem (gotowanie termostatu nie tyczy się dokładnie danego modelu, a taki temat może być pomocny dla wszystkich) i zmieniłem temat na "bardziej przyswajalny".
Awatar użytkownika
Dawidoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Dawidoo »

Witam :) ja właśnie dwa dni temu wymieniłem termostat i króciec miałem z firmy wehler i króciec oryginał i nic nie sprawdzałem od razu włożyłem do auta i działa bez problemu grzeje elegancko. Pozdrawiam

EDIT sloma92
Awatar użytkownika
whoshotya
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: whoshotya »

Witam
Ostatnio Kupiłem termostat firmy Gates i gotowałem. Otworzył się ale już się nie zamknął. Wymieniłem go na Wahler i czeka aż znajdę chwilę żeby go zamontować i teraz tez mam zamiar wsadzić go od razu bez gotowania. Kupiłem tez nowy króciec i co ciekawe do Gates była dołączona tylko ta sama część montowana na dwie śrubki a do Wahler dołączona jest cala obudowa i ten króciec jest już przykręcony od razu. pozdr

Ps. Dziękuje za przeniesienie tematu do odpowiedniego działu bo w sumie sprawa tyczy się każdego modelu.
l
leo22
Newbie
Newbie

Post autor: leo22 »

też miałem akcje z termostatem, ale na drodze i lawetą do domu :/

Z kupnem nowego jest jak z lotto, w jednym chodzi w drugim nie , nawet tej samej firmy.
Dlatego przeprowadza się test otwarcia/zamknięcia przed założeniem.

Ja polecam go nie gotować a włożyć do wody ok. 90 st. C , ostudzonego kilkanaście minut wrzątku - próbę działania zrobić najlepiej 2 razy. Wszystko ok to zakładać.

Co do wpływu temp. podczas testu - nie niszczy to termo.

Po wymianie najlepiej zastosować Prestone do zalania układu , zamiast starego płynu w ukł. chłodzenia (nie polecam zlewania płynu starszego niż 1 rok).

Pozdrawiam i szerokości
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”