[9N3] Blokada drzwi od środka - działanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kamazik
Newbie
Newbie

[9N3] Blokada drzwi od środka - działanie

Post autor: kamazik »

Witam

Chciałbym sie dowiedziec jak u Was dziala blokowanie drzwi od srodka. Po nacisnięciu przycisku ryglowania "słupek" w drzwiach pasazera sie chowa i tak zostaje. Natomiast w drzwiach kierowcy chowa sie na chwile a następnie wychodzi.

Tak to ma działac czy mam cos uszkodzone ??

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjer
Newbie
Newbie

Post autor: Gracjer »

Witam,
podpinam się pod temat. Mam taki sam problem a dodam jeszcze:

jak zamknę drzwi guzikiem (prawe się zamykają, lewe leciutko rygiel w dól a później w górę) i jeśli lewy rygiel domknę w dół palcem i po tym wcisnę guzik zamknięcia to w prawych drzwiach słyszę pyknięcie (nadal zostają zamknięte i rygiel w dół) a lewe drzwi słyszę pyknięcie tak jak w prawych ale się otwierają i rygiel idzie do góry.

WTF...?? brak mi sił na drzwi. Jeszcze jakiś czas temu mogłem co któreś otwarcie/zamkniecie rządzić całym samochodem a teraz tylko od strony pasażera.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

musicie sprawdzić te drzwi w których bolec zachowuje się inaczej. bo nie jest to prawidłowe działanie. zimne luty, może jakaś usterka mechaniczna. Tego trzeba szukać.
8
89orzel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 89orzel »

I ja podepnę się do tematu.
Ustawiłem sobie automatyczne ryglowanie drzwi podczas jazdy, tj. po przekroczeniu tam chyba 18 km/h. No i niedawno pojawił się problem, tzn. w wakacje jednorazowo przy ruszeniu i automatycznym zaryglowaniu drzwi, "guzik" kierowcy odbił. Wtedy otworzyłem drzwi przyciskiem i jeszcze raz zamknąłem - wszystko już było dobrze. Po dłuższej przerwie problem powrócił i zaczął się nasilać do takiego stopnia, że przy każdym ruszeniu i automatycznym ryglowaniu drzwi, guzik wyskakiwał. Wtedy znowu guzikiem "otwórz, zamknij" i dalej nic... Aż do skutku, czasem dopiero za 10 razem złapało i nie odbiło. Ostatnio troszkę się uspokoiło, ale problem nadal istnieje.
Przy zamykaniu drzwi z pilota oczywiście nigdy nie było żadnych problemów. Może ktoś kiedyś to przerabiał i zna przyczynę ?
Awatar użytkownika
kamazik
Newbie
Newbie

Post autor: kamazik »

Po zapoznaniu się z tematem doszedłem do źródła usterki. Jest to dość popularna usterka w samochodach VAG. Uszkodzeniu ulega microstyk w zamku. Opcja jak najbardziej do naprawienia w własnym zakresie lecz pracochłonna. Trzeba praktycznie zdemontować cale wnętrze drzwi żeby wymontować zamek. Microswitche można dostać w sklepie elektronicznym. Ja kupiłem w TME za ok 10zl/szt.

Teraz czekam do wiosny z naprawą.

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja miewałem pojedyncze przypadki w silny mróz kiedy odbijał zamek. Na razie olałem bo problem jest rzadki.
8
89orzel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 89orzel »

A u mnie właśnie w zimne dni to nie występuje, a jak trochę cieplej to już odbija.
Awatar użytkownika
Gracjer
Newbie
Newbie

Ostatnio dorobiłem sobie kluczyk scyzoryk do auta. Oczywiście całe auto zamykam i otwieram z pilota ale nie drzwi kierowcy.
Po raz 43647489559833 rozebrałem drzwi kierowcy. Wyjąłem zamek i trzymając go w reku rozebrany w takim stanie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ea ... 95e59.html
zamykam i otwieram auto. Silniczek pracuje przesuwając plastikowa prowadnicę w dół i w górę (czyli otwórz, zamknij).

Ale jak już mam zamek w takiej formię:
http://images49.fotosik.pl/1440/c050ed8598e4b48dmed.jpg
http://images35.fotosik.pl/1298/05513695004ce84amed.jpg
silniczek nie jest w stanie przesunąć całego mechanizmu otwórz/zamknij - ten cały element, który jest z prętem wystającym z drzwi kierowcy.
Błąd vag - oczywiście 928

teraz zaczynam sądzić, że silniczek nie ma mocy żeby poruszyć całym tym elementem.
Sprawdzałem kable, nigdzie nie są uszkodzone.
Mikrostyk sprawny ale na dodatek nie działa brzęczyk (światło przy otwartych drzwiach kierowcy się zapala) brak dźwięku świateł, kierunków, rezerwy)
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji: mógłby ktoś dodać zdjęcie mikroprzelacznika z 9n3?

Napisane z C5303.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gracjer
Newbie
Newbie

[quote=""GalaktykaS""]Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji: mógłby ktoś dodać zdjęcie mikroprzelacznika z 9n3?

Napisane z C5303.
Pozdrawiam.[/quote]
Widac forum chyba umiera bo nikt z doswiadczonych uzytkownikow polo nie raczy odpowiedziec :/
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""Gracjer""][quote=""GalaktykaS""]Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji: mógłby ktoś dodać zdjęcie mikroprzelacznika z 9n3?

Napisane z C5303.
Pozdrawiam.[/quote]
Widac forum chyba umiera bo nikt z doswiadczonych uzytkownikow polo nie raczy odpowiedziec :/[/quote]

witam
Nic nie umiera :) Stary temat, to nikt nie wrzucił. Robiłem to u siebie w tym roku, także mogę teraz wrzucić. :)
Proszę bardzo:
Obrazek
Obrazek

A tak wyglądają krańcówki na płytce: (Tzw. hermetyczne):
Obrazek
Te na płytce informują sterownik o tym, czy centralny zamek został zamknięty ze środka czy z zewnątrz. Ta na kabelku to krańcówka od tego czy drzwi są otwarte czy zamknięte.
Siłownik przednich drzwi ma jeszcze dwie krańcówki "hermetyczne" na płytce. Te z kolei są od wyłapywania pozycji bębenka zamka.
O tak to wygląda:
Obrazek

;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gracjer
Newbie
Newbie

U mnie jest taki problem ze to o to gowienko dziala (chyba)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c0 ... c3989.html

poniewaz jesli mam zamek podpiety pod elektryke auta, zamkne auto i wcisne ten guziczek to dopiero wtedy zalaczy sie dioda w drzwiach kierowcy. Zacznie migac. Poprawne dzialanie? tylko od tego to cos jest czy cos jeszcze robi?

Moj zamek wyglada tak samo jak twoj (centralny jest w aucie)
Jednakze: (pozwolilem sobie edytowac Twoje foto)

http://zapodaj.net/344a3686a0602.jpg.html

1 oraz 2 tam jest taka prowadnica ktora sie przestawia jak element 3 jezdzi w gore i w dol. czasami widze ze jakby te elementy sie nie zazebily i nie trafiaja na siebie przez co gdy zamykam kluczykeim mechanicznie zamek kierowcy dziala tylko on a reszta auta pozostaje bez zmian. Jezli prowadnica nie trafi to wtedy element 4 nie jest wcisniety i tak jakby nie zalacza centralnego zamka.

Kolejna rzecza jest fakt zeby to ominac chce zamknac za pomoca kluczyka. Czyli omijam mechaniczne zamkniecie i silniczek powinien poruszyc calym elementem 4. Owszem porusza jesli mam zamek rozebrany do tekiej formy jak na zdjeciu. Element 4 jezdzi w gore i w dol. Ale jesli juz zloze zamek w calosc to silniczek nie jest w stanie poruszac zamkiem. Wyglada to jakby chcial ale nie mial mocy. Cala mechanika zamka to za duzy opor dla niego.

Czyzby jakis kabel byl upalony i nie daje pelnej mocy? czy silniczek juz wysiada?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam
Ja u siebie miałem taki problem, że jedne drzwi nie chciały mi się zamykać/otwierać (lewy tył). Było to losowe - raz działały raz nie. Trzy razy rozbierałem ten siłownik i wszystko wydawało się ok.. gdy siłownik nie działał, miałem wrażenie, że z jakiegoś powodu, sterownik w ogóle nie próbuje go otwierać - tak jakby z powodu jakiegoś błędu traktował, że go nie ma. Takie było moje podejrzenie. Samą część elektryczną wewnątrz siłownika miałem na bank ok, bo sprawdziłem wszystkie przejścia i wszystkie elementy (krańcówki). Doszedłem właśnie do wniosku, że zużyła się mechanika - tzn. gdy element 3 (ślimak), poruszy wahadełkiem (2) to nie wciska krańcówki (4), ponieważ się zacina.
Przestałem się z tym bawić, bo miałem dość wybebeszania drzwi za każdym razem. Kupiłem nowy siłownik - zamiennik. Co ciekawe był on znacznie uboższy w środku niż oryginalny, przez co chciałem go reklamować:
Obrazek
Jak widać, nie ma on jednej krańcówki - jej zadziałanie daje sprzężenie zwrotne do sterownika z informacją o tym, że zamek został zamknięty z zewnątrz - po prostu wciska ją te wahadełko po drugim ruchu ślimaka-3 (siłownika).
Efekt jest teraz taki, że samochód "nie wie" czy został zamknięty ze środka przyciskiem czy zewnątrz pilotem kluczykiem. Ma tylko jedną krańcówkę na płytce i "wie" tylko to, że siłownik zamknął zamek czy nie. Przez to co cały czas mam w sterowniku błąd. Niemniej jednak, siłownik działa bez zarzutu. Zawsze drzwi otwiera i zamyka z zewnątrz a to było dla mnie najważniejsze.
Przy zamknięciu ze środka drzwi się tylko nie zamykają - przez to, że nie ma tego wahadełka i mechanizmu działania "na dwa razy" przy jednym ruchu siłownik jest zamykany, a za chwilę ponownie otwierany...

Jak dla mnie kable masz ok. Po prostu coś się w środku mechanicznie już się zużyło, albo sam silniczek elektryczny już nie domaga. Wymień siłownik i po kłopocie. Nowy zamiennik kosztuje 100zł.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gracjer
Newbie
Newbie

a gdzie kupiles? podaj prosze jakies namiary.
Bo na allegro ostatno jak sprawdzalem (szukam nowego bo z uzywkami to moze byc jak jak moj) to tylko byly do wersji bez centralnego zamka.
ja mam 3 drzwiowa z centralnym.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ja kupowałem dokładnie to:
http://allegro.pl/zamek-drzwi-tylny-tyl ... 23647.html
Poszukaj, pewnie ma też siłowniki do tych drzwi co Ty potrzebujesz.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”