Podłączę się pod temacik.
Mam problem tego typu, że przestały mi funkcjonować przyciski w drzwiach zarówno kierowcy jak i pasażera.
Nie funkcjonuje podnoszenie/opuszczanie szyb. Central zamek można zamknąć, ale otworzyć już tylko z pilota.
Sprawdzałem przełączniki, czyściłem styki ale nic to nie dało. Sprawdzałem miernikiem i do przełączników szyb nie dochodzi napięcie na żadnym pinie (bodajże na jednym było 0,02V). Próbowałem ruszać wiążką kabli między drzwiami a karoserią i trzymać załączone unoszenie szyby, ale nic to nie dało.
Bezpiecznik 26 (jak i pozostałe) sprawdzone multimetrem i mają przejście. Nie wiem jakie napięcie powinno być na tym bezpieczniku, ale u mnie ma ono 0,02V, więc wygląda to tak, jakby z bezpiecznika do przełącznika drzwi dochodziło, a problem leży w dojściu napięcia do tego bezpiecznika. Pomiar robiłem na załączonym zapłonie, ale nie na zapalonym silniku.
Jakieś sugestie?
Aha, jeszcze jedno.
Czy ta usterka może mieć jakiś związek z faktem, że klimatyzacja przestała działać? Nie tak dawno (przed zimą) działała prawidłowo. Jakiś problem z elektroniką bo sama klima sie załącza (przycisk ac świeci), kompresor się zasprzęgla, i wentylator klimy również sie załącza prawidłowo, ale pomimo tego klimatyzacja nie chłodzi. :?
[quote="pawloosw"]Bezpiecznik 26 (jak i pozostałe) sprawdzone multimetrem i mają przejście. Nie wiem jakie napięcie powinno być na tym bezpieczniku, ale u mnie ma ono 0,02V, więc wygląda to tak, jakby z bezpiecznika do przełącznika drzwi dochodziło, a problem leży w dojściu napięcia do tego bezpiecznika. Pomiar robiłem na załączonym zapłonie, ale nie na zapalonym silniku. [/quote]
i od razu widać ze pojęcie o elektryce leży... jeżeli nie umiesz sprawdzić napięć i nie rozumiesz zasady działania takiego układu to lepiej sie nie bierz za naprawę i odda auto do elektryka
Faktycznie lezy... Tylko ze problem juz rozwiazalem bez waszej nieocenionej i ekspresowej pomocy ze swoim kiepskim rozumieniem zasady dzialania elektryki...
Od wielu lat sam naprawiam swoje samochody i jak dotad dobrze sobie z tym radze. Bardzo czesto korzystalem z pomocy forum ( np w202, 210) i przykro mi to mowic ale to forum to najbardziej nieprzyjazne dla nowych uzytkownikow z jakim sie spotkalem. Regulamin nieczytelny, moderowanie postow i ich kasowanie bez uzasadnienia, baner na caly ekran przez co strona jest nieczytelna, no i fachowa i ekspresowa odpowiedz na zadane pytanie.
Nie bede sie wiecej rozpisywal bo i tak ten post nie przejdzie przez moderatora
Zatem nie dziekuje i pozdrawiam
niestety problem nadal nie rozwiązany.
Bezpieczniki ok przełącznik ok
elektryk który sprawdzał auto stwierdził że - kostka była przegnita i spaliła jakiś podzespół który trzeba wymienić
nie wiem gdzie tego szukac podobno tylko w VW to mają i trzeba to jeszcze przyuczyc
czytałam gdzies na forach że może być to moduł bezpieczeństwa?
sama juz nie wiem do tego nie wiem czy to jest powiazane nie działa klimatyzacja....napełniona nie ucieka a nie chłodzi
a nie przypadkiem moduł komfortu??
Podobne cyrki mogą się dziać po uszkodzeniu modułu komfortu. tak jest np. w Passatcie. moduł dokupisz na allegro i potem tylko zakodować. oczywiście jeżeli to to.
Witam wszystkich, chciałbym odświeżyć temat. Mam problem z elektrycznymi szybami w swoim Polo. Mianowicie podczas próby opuszczania szyby kierowcy, szyba reaguje jednak albo opuszcza się samoczynnie do końca albo jak się zatrzyma powiedzmy w połowie wtedy podczas próby zamknięcia znowu leci w dół do samego końca. W takiej sytuacji gdy szyba opadnie do samego dołu nie reaguje na podniesienie lub wysunie się z 2-3 cm i muszę ją domykać ręcznie.
- podczas próby podnoszenia szyby słychać cykanie,
- bezpiecznik jest sprawny,
- szyba od strony pasażera (sterowanie od strony pasażera) działa normalnie,
- gdy w przełączniku od strony kierowcy wepnę wiązkę sterowania szyby pasażera do gniazda sterowania szybą kierowcy szybę pasażera otwiera i zamyka bez problemu.
Jeśli ktoś zna powód proszę o odpowiedź, pozdrawiam.