[6N2] Elektryczne szyby, centralny zamek problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stanek39
Newbie
Newbie

[6N2] Elektryczne szyby, centralny zamek problem

Post autor: stanek39 »

Witam, mam problem z elektrycznymi szybami w moim Polo. W zasadzie problem zaczął się z dnia na dzień.

Mianowicie:
w drzwiach kierowcy:
- nie działa sterownie szybą kierowcy, oraz podnoszenie szyby pasażera ( opuszcza się)
- nie działa sterownie (blokada) centralnego zamku

w drzwiach pasażera szyba działa góra/dół

i jeszcze oprócz tego przy opuszczaniu szyby pasażera, opuszcza się ona nie do końca, ok. 1/3 i dalej nie pójdzie.

Reasumując, szybę kierowcy nie mogę opuścić wcale, szybę pasażera od strony kierowcy opuszczam ale nie podniosę. Od strony pasażera działa. Do tego nie opuszcza się do końca szyba pasażera (sterowaniem z obu stron). Domykanie szyb z alarmu działa normalnie, centralny zamek z pilota również.
Co może być przyczyną, miał ktoś podobny problem?
t
tg1973
Newbie
Newbie

Post autor: tg1973 »

Witaj
mam ten sam problem. co było przyczyną twoich problemów?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

tg1973
sprawdź przełącznik w boczku kierowcy. dość często styki nie łapią. wymontować, rozebrać na części pierwsze, przeczyścić i złożyć do kupy.
Potem sprawdzić czy jest poprawa.
t
tg1973
Newbie
Newbie

Dzieki spróbuję.
Aczkolwiek przełączniki mają 1 rok. Kupione nówki oryginalne w VW sklepie, Może faktycznie taką badziewkę sprzedają
s
stanek39
Newbie
Newbie

tg1973: Ja się za to jeszcze nie zabrałem, zamierzam to rozebrać w długi weekend. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo to że nie działają to może być przełącznik ale dlaczego szyba pasażera z przełączników z obu drzwi odsuwa się nie do końca, wcześniej było ok.
t
tg1973
Newbie
Newbie

stanek39:Trochę wczoraj nad tym siedziałem. sprawdzałem wiązkę w drzwiach-ok. Nie rozbierałem drzwi- czas nie pozwolił ale to chyba następny etap. jak coś wydumam dam znać.
t
tg1973
Newbie
Newbie

Stanek 39: Pokombinowałem trochę z kluczykiem pilotem od centralnego i nic. Uzyskiwałem różne inne efekty, czasami szyba w ogóle nie działała z zadnego z przycisków.Raz też szyba nie domykała się do końca. Ale nadal nie wiem co to.Odpiąłem też akumulator na kilka godzin i nic.Zauważyłem że centralny z kluczyka też nie działa. Normalnie po przekreceniu w kierunku zamknięcia powinien zamknąc zamki a nie zamyka.
t
tg1973
Newbie
Newbie

Stanek 39: W mojej polóweczce problem usunięty.Wpadł dziś kumpel rozebrał drzwi, pogrzebał, poszukał i znalazł. Winny był kabel w drzwiach. Wiązka kabli idąca w gumowej perforowanej osłonce zakończonej okrągłym złączem wchodzacym do gniazda w karoserii była cała spękana, a jeden kabelek przerwany. Połączyliśmy polutowaliśmy dobrze zaizolwaliśmy i wszystko działa. Szyby się opuszczają i podnoszą po obu stronach, centralny blokuje i odblokowywuje.
Ciężka praca w Święto Pracy zwieńczona sukcesem.
Powodzenia. Jeśli uda Ci się naprawić daj znać.
s
stanek39
Newbie
Newbie

Problem rozwiazany, urwany był kabe w wiązce przechodzacej z drzwi do karoserii po stronie kierowcy.

Pozostał jedna problem z szybą pasażera, ponieważ nie otwiera sie do końca, zostaje ok. 20 cm. I moje pytanie odnośnie tego czy ktoś miał podobny problem?? co moze być nie tak, czy za to odpowiada jakiś ogranicznik czy cos w tym rodzaju?? gdzie tego szukac??
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szmic »

Miałem podobny problem że szyba nieopuszczała się do końca, pomogło odpięcie klem z aku na chwilę i jest ok.
s
stanek39
Newbie
Newbie

[quote=""szmic""]Miałem podobny problem że szyba nieopuszczała się do końca, pomogło odpięcie klem z aku na chwilę i jest ok.[/quote]

Miałeś rację odpiąłem aku na chwilę i wszystko śmiga jak należy. Dzięki wielkie za pomoc bo już miałem się brać za rozkręcanie drzwi, a tu nieraz najprostsza rzecz o której się nie pomyśli i problem rozwiązany.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szmic »

Jak zamykasz dwie szyby równocześnie i dojadą do końca a przytrzymasz jeszcze przyciski wtedy właśnie następuje nazwijmy to rozkalibrowanie tych ustawień i szyba nieopuszcza się do końca, trzeba unikać takich sytuacji przytrzymywania przycisków gdy szyby są zamknięte. W sumie drobnostka ale też mi podniosła ciśnienie, najważniejsze że działa poprawnie po zabiegu.
d
diablusia
Newbie
Newbie

Post autor: diablusia »

Witam odświeżam temat
mam problem nie podnoszą mi się ani nie opuszczają szyba kierowcy i pasażera... tzn raz działa raz nie ale więcej razy nie działa.
w niedziele wyciągnęłam panel po stronie kierowcy przeczyściłam piny wpięłam ponownie działało...aż do wczoraj i znowu to samo raz styka a raz nie.
Czy ktoś może pomóc? czy zacząć od wymiany przełącznika? dziwi mnie to skoro walnięty byłby przełącznik dlaczego nie działają oba ani panel na drzwiach kierowcy ani na drzwiach pasażera
U
Ula.Ka
Newbie
Newbie

Post autor: Ula.Ka »

Problem mam podobny. Szyba od strony kierowcy - kiedy naciskam słyszę "cyk" ale szyba nie opada. Jak chodzi o szybę pasażera działa powiedzmy ok. Ktoś ma jakiś pomysł?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jeśli słychać cyk a szyba nie opada to po kolei trzeba sprawdzić:
- bezpiecznik
- przełącznik szyby kierowcy (przepiąć kabel do przełącznika obok - tego szyby pasażera)
Prawdopodobnie będzie winny przełącznik, jeżeli na przełączniku szyby pasażera nie będzie działać to znaczy ze problem leży w mechanizmie lub silniku szyby.
Warto też sprawdzić czy przypadkiem styki wtyczki w przełączniku nie są zaśniedziałe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”