[86c2f] podmiana skrzyni 91' 1.3 55KM 4b na 5b z 1.0 45KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
DarkoMartinGT
Newbie
Newbie

[86c2f] podmiana skrzyni 91' 1.3 55KM 4b na 5b z 1.0 45KM

Post autor: DarkoMartinGT »

Jak w temacie... ożywiam jedno polo kosztem drugiego no i w tym drugim jest skrzynia 5b a ze miałem już kiedys polo 4b 1.0 45KM to mam dość wycia i chcę przeszczepić skrzynię... Prosiłbym o pomocne rady, spostrzeżenia, fotki a wszystko w temacie przekładania skrzyni. w syfie musze tylko wyjąc 5b i do reanimowanego to włożyć a nigdy tego nie robiłem i szykam tu technicznej i merytorycznej pomocy.

Pozdrawiam
it\'s not a trick, it\'s a Polo
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

skrzynia 5B pasuje bez problemu do auta ze skrzynią 4B, jedyne co musisz mieć poza skrzynią 5 to jej łapa, bo jest inna niż w 4b
przełożenia tez powinny być dobre chociaż za to ręki nie dam odciąć, ale gdzieś na forum ktoś podawał rozpiskę skrzyń dla każdego silnika więc możesz coś dla siebie dopasować, bo masz zapewne silnik AAV (ewentualnie NZ) u siebie, a one miewały skrzynie 5B fabrycznie
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Przekładki również chyba wymaga dźwignia/lewarek zmiany biegów, ale nie jestem pewien.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

w etce nie ma rozróżnienia na skrzynie 5 i 4 w kwestii lewarka biegów, mechanizmu, jak i drążka pod autem
http://prntscr.com/6x54ev
D
DarkoMartinGT
Newbie
Newbie

Post autor: DarkoMartinGT »

W sumie z częsciami nie ma problemu bo kupiłem całe polo w cenie złomu i mam kompletne jezdzące auto jeszcze zarejestrowane, wezmę z niego co zechce(skrzynie, wbierak, inne)

W sumie to pytanie czy gdzieś coś mi się wyleje jak odkrece skrzynie od motoru?
Druga sprawa to taka że nigdy nie wyjmowałem skrzyni i będzie to mój debiut, jeśli ktoś to ma za sobą to mógłby mi doradzić od czego zacząć i krok po kroku.
Kolejna sprawa - mam przełożyć obie łapy? tą co jest mocowana pod autem i tą co mocuje się do podłużnicy? Która jest tą ważniejszą(tyko do 5b)?
I chyba ostatnie nasuwające mi się obecnie pytanie to czy silnik mi spadnie albo obwiśnie(jak zabezpieczyc żeby mi nie wypadł)?

Jeszcze czy może ktoś mógłby mi podesłać książke w pdf Sam naprawiam polo 90'-94'? dariusz.wroblewsky@gmail.com.

PS. Jeśli ktoś by potrzebował czegoś to mogę pare rzeczy z tego polo(1.0 45KM peppermint coupe) rozprowadzic, więc pytać może akurat. (później wrzucę fotke rozbieranego syfka)
it\'s not a trick, it\'s a Polo
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”