Kompleksowe wytłumienie auta

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

Tak, chodziło mi o opadanie na zawiasie :grin: Blachę chce wylepić matami STP http://www.bitmat.pl/pl/p/StP-i-Silver- ... ubutyl/208 wnętrze za szybą i zewnątrz.
A wnętrze tapicerki (boczek) drzwi okleić tą pianką GMS http://www.bitmat.pl/pl/p/GMS-02-pianka ... ylepna/148
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

W
WViuuu
Newbie
Newbie

Post autor: WViuuu »

Zachęcony Waszymi wcześniejszymi wpisami zakupiłem w markecie budowlanym dekarską taśmę bitumiczną. Rolka kosztowała 96 zł. Wykleiłem bagażnik, wnękę koła zapasowego, nadkola tylnie i przednie i ściankę od komory silnika. Pod maskę trafiło wyciszenie od diesla.
Bardzo żałuję, że nie zmierzyłem hałasu w samochodzie przed i po pracy nawet aplikacją w telefonie. Ponieważ jednak tego nie zrobiłem mogę jedynie pisać o niemierzalnych odczuciach. Polo po zmianach stało się bardziej komfortowe. Przy jeździe powyżej 100 km/h wreszcie można swobodnie rozmawiać. Oczywiście silnik, opony i opływające powietrze słychać wciąż dość dokładnie, ale hałasy „płynące” od spodu samochodu są zdecydowanie wytłumione. Właśnie określenie „wytłumiony” najlepiej opisuje zmianę, jaka zaszła po wyklejeniu. Reasumując nakład finansowy i pracy w przełożeniu na efekty jest rewelacyjny (wizualnie mi wyszło troszkę gorzej, więc dobrze, że i tak nic nie widać). Czyli warto robić, nawet, jeżeli nie chcecie mieć super audio tylko bardziej komfortowy samochodzik.

Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy tworzyli ten wątek.
Biorę rozpęd by jeszcze któregoś dnia zająć się wyciszeniem drzwi.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

najlepsze efekty są gdy wygłuszy się tylne całe nadkola wnękę zapasu ,tylną klapę
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Ja u siebie w zeszłym roku w 6R wygłuszyłem i wytłumiłem drzwi przód+tył, podłogę bagażnika oraz podłogę pod tylną kanapą, właśnie matami STP oraz pianką GMS, bodajże 7 czy 8mm. Fakt, że maty STP są ciężkie, ale wrażenie takie jest tylko gdy się je niesie prosto po zakupie w płatach po 1m2. Po naklejeniu nie ma żadnych efektów w postaci obsuwających się drzwi czy czegoś takiego.
Odnośnie pianki, to ważne jest, żeby nie nakleić jej za dużo. Jednak 7-8mm to jest już znaczący wymiar, a w 2 miejscach nie mogłem zatrzasnąć zatrzasku, więc musiałem kawałek odrywać, podobnie klamki od podnoszenia tylnych szyb chodzą trochę ciężej niż wcześniej (zauważalnie ciężej, ale bez problemu i wg.mnie nieszkodliwie, i tak nie korzystam z nich częściej niż raz na pół roku).
Ogólne wrażenia bardzo na plus, przyjemniejszy dźwięk zamykania drzwi, oraz niestety wytłumienie i wygłuszenie wykazało wcześniej niedostrzegane mankamenty głośników Hertz DCX 165 :P Ale i tak jest bardzo na plus. Żadnych niepożądanych zapachów nie doświadczyłem (w kwietiu minął już rok), a na mrozie maty się nie odklejają, zarówno jak auto stało na -20stopniach przez 2 tygodnie, jak również gdy występowały spore amplitudy temperatur, tj. -20 na zewnątrz, i 20 w garażu. Ogólnie koszt zamknął mi się zdaje się w okolicach 300zł, więc bardzo tanio. Długo się z tym zamiarem woziłem, bo jednak nie wiedzialem czy jest sens inwestować w tanie auto jakim jest polo, zwłaszcza, że efekty z Audi A8 się nie osiągnie i tak, ale nie żałuję.
Ze swojej strony dodam jeszcze, żeby naklejać maty STP w GRUBYCH RĘKAWICZKACH. Są one pokryte folią aluminiową, która jest dośc gruba i STRASZNIE tnie ręce/palce. Początkowo nawet nic nie czuć, podejrzewam, że są to zacięcia jak od kartki papieru - małe ale głębokie. Po kilku godzinach roboty spojrzałem na dłonie, i były całe w plamach krwi. Zacięcia goiły się dośc długo, ponad tydzień i mycie rąk to była nieziemska męczarnia. Więc odradzam takich przyjemności, dobre rękawiczki, najlepiej takie ogrodnicze gumowane, i będzie szło jak po maśle.
Obrazek
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

czym lepiej wytłumić auto matami sinuslive adm czy stp?? cosik do tego jeszcze dołożyć czy same maty wystarczą??
Obrazek
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

Dołożyć możesz pianki z GMS.

A czy ktoś się orientuje, czy przy wyciszaniu wielkość kawałka maty ma znaczenie? Chodzi mi o to czy jak wyciszę drzwi małymi kawałkami np. 25x50 cm to będzie to wyciszenie słabszej jakości niż jakbym nakleił kawałek o wielkości np. 100x50cm lub większy?
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Zioło69""]Dołożyć możesz pianki z GMS.

A czy ktoś się orientuje, czy przy wyciszaniu wielkość kawałka maty ma znaczenie? Chodzi mi o to czy jak wyciszę drzwi małymi kawałkami np. 25x50 cm to będzie to wyciszenie słabszej jakości niż jakbym nakleił kawałek o wielkości np. 100x50cm lub większy?[/quote]
Jak możesz dawaj największe kawałki jakie masz,im większe tym lepiej.Mniej miejsc do odklejenia się.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kaczy »

Czy taki zestaw wystarczy aby wygłuszyć drzwi przednie w Polo Variant?

http://allegro.pl/zestaw-na-drzwi-4-x-g ... 43852.html

Oraz orientuje się ktoś jaka grubość będzie optymalna?
Awatar użytkownika
eniu1990
Newbie
Newbie

Post autor: eniu1990 »

Najbardziej optymalna opcja wytłumienia drzwi są maty stp silver (cena/jakość)
ponadto przydałoby się przynitować 2-3 kawałki blachy w drzwi żeby było do czego przykleić maty, oraz bedzie to wzmacniało konstrukcje drzwi jeśli ktoś preferuje większą ilość mat na drzwiach, co do grubości to taka mata ma około 2mm, najlepiej polożyć dwie warstwy, jedną na wewnętrzną stronę drzwi, kolejną warstwę na zamontowane kawałki blachy opisane wyżej, mam nadzieję, że komuś się to przyda;)
ps: głupie komentarze nie bedą tu na miejscu.. siedzę dość mocno w CA i wiem co piszę,
pozdrawiam,
Emil.
Polo też ma być głośne..!
Mistrz Polski easca db race profesionalista 2014
Mistrz Polski easca dbl unlimited 2014
Rekord Polski easca dbl unlimited 2014 -- Pozdro dla maniaków Car Audio :D
n
noucamp
Newbie
Newbie

Post autor: noucamp »

Cześć :)

Nadaje się taka mata ??

http://olx.pl/oferta/mata-wygluszajaca- ... 3;promoted

pozdrawiam :piwo:
Nudne 6n2 :)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Witam :)
Ile potrzeba mat żeby wyciszyć pare drzwi w Polo 6n ?
Jakie wymiare oraz -/+ ilośc takich mat , oraz ile na oko pójdzie do wyciszenia klapy bagażnika :) ?
S
Sanchez77
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sanchez77 »

Brat chce wygłuszyć przednie drzwi w swoim samochodzie i zastanawia się nad tym zestawem: http://allegro.pl/stp-silver-mata-butyl ... 59054.html . Z tego, co wyczytałem na necie to są to już maty dobrej jakości - faktycznie ? No i myślicie, że cena jest atrakcyjna ?
Ostatnia kwestia - powinno starczy na wygłuszenie pary drzwi w 5-drzwiowym samochodzie, prawda ?
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Sanchez77""]Brat chce wygłuszyć przednie drzwi w swoim samochodzie i zastanawia się nad tym zestawem: http://allegro.pl/stp-silver-mata-butyl ... 59054.html . Z tego, co wyczytałem na necie to są to już maty dobrej jakości - faktycznie ? No i myślicie, że cena jest atrakcyjna ?
Ostatnia kwestia - powinno starczy na wygłuszenie pary drzwi w 5-drzwiowym samochodzie, prawda ?[/quote]

Bardzo dobra mata,polecam.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Ja się na tym nie znam , ale jest akurat mój kuzyn fachura i potwierdza - mata dobra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”