instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

To jest wina mikrofonu, który jest bardzo czuły. Proponuję ściszyć głośniki i mówić bliżej mikrofonu.
P
Paulihno
Newbie
Newbie

Post autor: Paulihno »

Witam, Jestem Paweł i mieszkam w Marklowicach (obok Rybnika)
Mam taki dylemat bo chce dokupić do mojej polówki Radio RCD-510, w standardzie siedzi tam rcd-210. czy ktoś z okolic podjął by się wymiany (jak wgl taka jest możliwość wsadzenia tam takiego radia) i ile by mnie to kosztowało??
m
matmixmixmix
Newbie
Newbie

Post autor: matmixmixmix »

jaki masz problem bo nie rozumie? przeciez te radio bedzie dzialac normalnie w 6r
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Koszt 8 zł wkrętak torx ;) i coś niemetalowego do podważenia ramki, wymiana jest prostsza niż wymiana żarówki. Jedyny problem jest taki ze przy RCD 210 nie ma podwójnego złącza antenowego, mnie nie chciało czekać sie na przejściówke i podlaczylem do jednego z 2 gniazd.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Obrazek
c
cormit
Newbie
Newbie

Post autor: cormit »

Cześć, jestem nowy i od razu oczywiście od pytania zaczynam(z góry przepraszam admina, bo nie zauważyłem wcześniej tego wątku i chciałem założyć nowy temat z radiem :) ).
Próbuję podłączyć radio JVC KD-R45 do VW Polo Classic 2000 rok. Nie wiem jednak jak kable podłączyć - próbowałem chyba każdej konfiguracji, no powiedzmy, że wielu.

Kostka w samochodzie wygląda tak:
JVC KD-R45 - Podłączenie do kostki ISO
Obrazek

Kostka przy radiu(wyciągnąłem wtyki z kostki):
Obrazek

Koledzy, wytłumaczcie jak krowie na rowie, jaki kolor do jakiego podłączyć. :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

domyślam się że rozmontowałeś kostkę z zasilaniem

- niebieski to remote do wzmacniacza
- czerwony - zasilanie +akumulatora
- czarny - masa
- zółty to pewnie + po stacyjce
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Pewnie nie masz podtrzymania pamięci? W zestawie z radiem powinieneś dostać taka przejściówkę z ISO na radio i w tej przejeciowce masz szybkozlacza do zamiany przewodów. Zamieniasz czerwony z żółtym i będzie ok. Ja tak miałem że swoim JVC'em i pomogło.

Wysłane z mojego D6603
a
aniia
Newbie
Newbie

Post autor: aniia »

Problem rozwiązany.
m
mexicano343
Newbie
Newbie

Post autor: mexicano343 »

Witam ostatnio zabrałem się za porządki w mojej szafie z gratami i odszukałem radio z Polo 90-94.
Szykuje je na sprzedaż dlatego też zajrzałem do środka bo coś było słychać że lata w środku, jest to mała sprężynka.
Nie mam pojęcia gdzie i jak mogła być zamocowana, proszę o pomoc :roll:

http://imageshack.com/a/img911/3403/Tq4bBr.jpg
B
Biel02
Newbie
Newbie

Post autor: Biel02 »

Cześć. Od pewnego czasu jestem dumnym posiadaczem "poloni" :D 3 generacji 5d ,odkupiłem ją od ojca :buba: .
Wracając do tematu chciałbym zamontować w niej radio (ojciec zawsze uważał że lepiej jeździ się w ciszy :eek: ), i tu pojawia się problem, nie ma w tym aucie poprowadzonych kabli ani do radia, ani do głośników ogólnie gołe auto. I tu moje pytanie z kąd mam ukraść prąd ? Prosto z akumlatora czy podpiąć się do jakiegoś innego odbiornika prądu. Chciałbym żeby radio działało nawet bez kluczyka w stacyjce ale też żeby nie rozładowywało mi akumlatora gdy je zgasze i nie kasowała się pamięć radia.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Michau_
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Michau_ »

hej, mam problem z moim MFD. Mam podłączoną kamerę cofania przez adapter multimedialny do radia MFD i niby wszystko jest ok, bo po przełączeniu radia na AUX i wrzuceniu biegu wstecznego (bo zasilanie kamery jest podłączone do biegu wstecznego) pojawia się obraz z kamery i wszystko cacy ale adapter posiada też kabel sygnałowy, który też jest podłączony pod światło wsteczne i obraz z kamery, po wrzuceniu biegu wstecznego, powinien pojawiać się automatycznie na ekranie radia bez konieczności przełączania na tryb AUX a się nie pojawia. Sprawdzałem i na pewno jest napięcie na pinie chyba 10 we wtyczce mini din 10.

może wie ktoś co jest nie tak i dlaczego nie pojawia mi się obraz z kamery automatycznie po wrzuceniu wstecznego?
Czy powinienem coś jeszcze ustawić w radiu?
Awatar użytkownika
ravenice1990
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ravenice1990 »

Musisz zakupić 2 kostki iso:

Obrazek

Podłączenie zasilania
Obrazek

1.Brak
2.Brak
3.Brak
4.Żółty: Podtrzymanie pamięci (stałe +12V) w twoim przypadku mostek z czerwonym
5.Niebieski: Remote (czyli +12V po włączeniu radia, np. elektryczna antena, sterowanie wzmacniaczem)
6.Pomarańczowy: Podświetlanie (często pomijany)
7.Czerwony: +12V (stałe, ewentualnie po przekręceniu kluczyka) może być z akumulatora
8.Czarny: Masa złapiesz gdziekolwiek do karoserii z zapalniczki, klimy. gdzieś pod czarny kabel :)

Jeżeli chcesz mieć możliwość włączania radia bez kluczyka mostkujesz żółty z czerwonym.

Tu głośniki:
Obrazek

1.Fioletowy: Prawy tył "+"
2.Fioletowo-czarny: Prawy tył "-"
3.Szary: Prawy przód "+"
4.Szaro-czarny: Prawy przód "-"
5.Biały: Lewy przód "+"
6.Biało-czarny: Lewy przód "-"
7.Zielony: Lewy tył "+"
Zielono-czarny: Lewy tył "-"

Zawsze możesz udać się do elektromechanika dać mu kostkę zasilania podepnie ci to w godzinkę a zapłacisz grosze. A głośniki to już sam poprowadzisz jak ci pasuje.
B
Biel02
Newbie
Newbie

Post autor: Biel02 »

Nie spytałem jeszcze jenego gdzie podłączyć pomarańczowy?
m
maks100
Newbie
Newbie

Post autor: maks100 »

Witam. Mam problem z radiem w moim polo. Nie łapie prawie żadnych stacji (głównie szumi i szuka). Posiadam nieoryginalne radio. Założyłem separator oraz nową antenę ze wzmacniaczem. Zero efektu. separator działa (na kablu dochodzącym do anteny jest napięcie ok 12v). Kabel antenowy sprawdzony "pipaczem" w mierniku. Środkowa żyła jest w porządku, natomiast przy zewnętrznej miernik piszczy jednak wskazuje wartość 078 (nie wiem czy ma to jakies znaczenie). Gdy już złapie jakąś stacje (ale oczywiscie troche szumi to szum wzmaga się niego po włączeniu świateł) Dodam, że w innym samochodzie, które posiada oryginalne radio bez problemu łapie kilkanaście stacji w miejscach gdzie moje łapie jedną szumiąc przy okazji dosc mocno. Co może być tego przyczyna?
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Przyczyną może być niski lub zbyt wysoki poziom sygnału dostarczanego na gniazdo antenowe radia. Ta antena ze wzmacniaczem może być po prostu zbyt mocna albo ten wzmacniacz to tylko pic na wodę i tylko zabiera 3dB mocy sygnału i już nie wystarcza do poprawnego odbioru. Wsadź kawałek gołego drutu miedzianego w gniazdo antenowe radia i sprawdź czy odbiera. Jeśli odbiera to druga opcja z tą anteną co pisałem.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”