Gdy na postoju wlacze na maxa nawiew obroty zdecydowanie spadaja. Z wlaczona klima jest jeszcze wiekszy problem, po niedlugim czasie silnik wrecz gasnie... Krecac na postoju kierownica obroty tez delikatnie spadaja.
Przebieg 200 tysiecy, silnik 1.6
W czym moze byc problem?
możliwe że silniczek krokowy nie daje już rady bo on ma za zadanie utrzymać obroty przy różnych obciążeniach, klima to duże obciążenie, na początek wyczyść przepustnicę i zaadaptuj, wykręć świeczki obadaj czy wszystko OK z nimi wyczyść fajki, wyczyść też kopułkę rozdzielacza i palec. Powinno mieć jakiś wpływ na te obroty, jeśli 200 tysi masz i nie było czyszczone to przepustnicę koniecznie trzeba wyczyścić.
niech jakis znajomy wgra Ci nowe mapy paliwa czy jakos tak nie wiem jak sie to dokladnie nazywa,ale miałem ten sam problem roboty 5 min a spokoj od 3 miesiecy.
Silnik ma 200 tyś obciążenie go czyli hamowanie alternatorem załączona klima,nawiew,pompą od wspomagania to tak jak bym dziadkowi 80 lat dał na plecy worek 100 kilo i dziadek padnie na twarz.Co do alternatora to będzie musiał więcej ładowac,klima,nawiew a stan akumulatora jaki jest wiek ? im gorszy jego stan tym więcej prądu musi wydolić alternator a on wtedy ma duży opór w stosunku do silnika stąd te spadane obrotów do tego dołóż jeszcze wspomaganie układu kierowniczego napędzanego silnikem i masz przyczyne a silnik staruszek pomierz ciśnienie w cylindrach i już wiesz o stanie silnika.U mnie np po włączeniu świateł na postoju zaczął drżeć silnik i karoseria a obroty spadły nie zanacznie, podmieniłem z firmowego na próbe nowy aku i drżenie ustało po zapaleniu świateł i klimy czyli stan aku ma wpływ na prace silnika na wolnych obrotach i drżenia karoseri no bo moc iskry musi być dobra a dawka paliwa jest zawsze taka sama.