obroty spadaja z nawiewiem lub klima

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

obroty spadaja z nawiewiem lub klima

Post autor: dywan102 »

Gdy na postoju wlacze na maxa nawiew obroty zdecydowanie spadaja. Z wlaczona klima jest jeszcze wiekszy problem, po niedlugim czasie silnik wrecz gasnie... Krecac na postoju kierownica obroty tez delikatnie spadaja.
Przebieg 200 tysiecy, silnik 1.6
W czym moze byc problem?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

możliwe że silniczek krokowy nie daje już rady bo on ma za zadanie utrzymać obroty przy różnych obciążeniach, klima to duże obciążenie, na początek wyczyść przepustnicę i zaadaptuj, wykręć świeczki obadaj czy wszystko OK z nimi wyczyść fajki, wyczyść też kopułkę rozdzielacza i palec. Powinno mieć jakiś wpływ na te obroty, jeśli 200 tysi masz i nie było czyszczone to przepustnicę koniecznie trzeba wyczyścić.
civic r18a2/407 1,6 HDi
J
Jakdzw
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jakdzw »

niech jakis znajomy wgra Ci nowe mapy paliwa czy jakos tak nie wiem jak sie to dokladnie nazywa,ale miałem ten sam problem roboty 5 min a spokoj od 3 miesiecy.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Silnik ma 200 tyś obciążenie go czyli hamowanie alternatorem załączona klima,nawiew,pompą od wspomagania to tak jak bym dziadkowi 80 lat dał na plecy worek 100 kilo i dziadek padnie na twarz.Co do alternatora to będzie musiał więcej ładowac,klima,nawiew a stan akumulatora jaki jest wiek ? im gorszy jego stan tym więcej prądu musi wydolić alternator a on wtedy ma duży opór w stosunku do silnika stąd te spadane obrotów do tego dołóż jeszcze wspomaganie układu kierowniczego napędzanego silnikem i masz przyczyne a silnik staruszek pomierz ciśnienie w cylindrach i już wiesz o stanie silnika.U mnie np po włączeniu świateł na postoju zaczął drżeć silnik i karoseria a obroty spadły nie zanacznie, podmieniłem z firmowego na próbe nowy aku i drżenie ustało po zapaleniu świateł i klimy czyli stan aku ma wpływ na prace silnika na wolnych obrotach i drżenia karoseri no bo moc iskry musi być dobra a dawka paliwa jest zawsze taka sama.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”