[6R] Akumulator zdechł

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Akumulator zdechł

Post autor: Maggie »

Witam wszystkich.

Po raz pierwszy mój Pimpuś (2009r., 6r, 1.6 tdi, 90KM) nocował pod chmurką w Małopolsce 2dni i zasypało nas śniegiem... W nocy jest ok-13, dzisiaj wsiadam i nie mogę odpalić. Wypchnęłam drugie auto z garażu żeby odtajał ze śniegu. Śnieg pięknie zszedł no i próbuję znowu odpalić. Najpierw zachowuje się normalnie jak przy każdym uruchomieniu, czekam jak zgasną mi lampki i niestety nie kręci. Jak próbuję drugi raz to słychać takie jakby strzelanie i zaczyna się choinka. Nigdy nie miałam problemu z odpalaniem... Jeśli do rana nie ruszy to spróbuję na kable z Toyoty... Czy ktoś miał może ten problem? Światła świecą, dmuchawa chodzi... Niepokoi mnie to strzelanie i pojawienie się choinki, bo kojarzy mi się to z jakimś przebiciem na kablach... Help Misie Patysie... :( :( :(
Redukcja, but i odcięcie. ^^
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

Jeśli akumulator oryginalny to chyba pora go po tych 5 latach wymienić, teraz wszystko jest tak produkowane. W czasie mrozów wydajność akumulatora strasznie spada, tym bardziej starego akumulatora. Rozrusznik pobiera duży prąd, szczególnie w czasie mrozów, kiedy olej silnikowy jest gęsty. Żarówki i dmuchawa pobierają mniejszy prąd, przez to działają. Choinka może brać się z takiego zapętlenia. Napięcie jest wystarczające, żeby załączyć obwód z rozrusznikiem, powoduje to duże obciążenie(nagły wzrost prądu, początkowo prawie zwarcie), napięcie drastycznie spada, powoduje to rozłączenie obwodu i tak w kółko. To tylko moje przypuszczenia. Spróbuj jeszcze może zabrać akumulator do domu, naładować go i ogrzać. Potem włożyć do samochodu ciepły i spróbować zapalić.
Może po prostu robisz za krótkie trasy, masz coś z alternatorem i akumulator jest niedoładowany.
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Właśnie jest strasznie rozjeżdżony od listopada zrobiłam na tą chwilę 9 tys. km... Dużo załatwień mam i krążę jak krążownik ;) spróbuję jutro jak nie to będzie pewnie trzeba wymienić... :closedeyes:
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

obadaj stan klem. może zaśniedziały.
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Walka od rana, okazało się, że w domu nie mam kabli żeby połączyć z auta do auta. Na szczęście udało się znaleźć prostownik no i akumulator na zerze, teraz się ładuje. Nie wiem czy po prostu nie zdechł i nie przyszedł na niego już czas... Zobaczymy jak się naładuje, przejadę się nim gdzieś dalej i wrócę i zobaczymy co jutro rano powie...
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

Jeżeli dużo jeździłaś autkiem i po 2 dniach padł przy większym mrozie to będzie prawdopodobnie jego koniec- podładujesz, będzie działać, ale gdy znów stanie na mrozie przez dłuższy czas zapewne smutna historia się powtórzy...
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Tego się właśnie obawiam. Tam koszt akumulatora pewnie jest jaki jest, ale to kijowy okres żeby się dobić gdziekolwiek i załatwić to dość szybko. Ehhh pierwszy raz mi się tak stało :( w końcu o auto dbam bardziej niż o członków rodziny hehe
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Aku w naszych VW jest obsługowy,trzeba sprawdzać poziom elektrolitu,następnie doładować prostownikiem i zobaczyć jak się będzie zachowywał.
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Doładowałam, pojeździłam zobaczymy co Maleństwo powie mi rano ;)
S
Salicjusz
Newbie
Newbie

Post autor: Salicjusz »

Jutro (dzisiaj? ;) ) spokojnie już dostaniesz, powinno być pootwierane coś. A ceną bym się nie sugerował, zwłaszcza, że w tych droższych, zachodnich i tak płacisz głównie za nazwę, a padać potrafią jak muchy, jeśli były źle magazynowane.
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Przyznam szczerze, Pimpuchna się chyba zbuntowała, że śpi pod chmurką, bo jest w nocy -13 do -15 i pięknie wczoraj odpalił. Najwyżej wypchniemy Toyote teściowej z garażu, przecież nie będzie się gniewac. ;) zobaczymy jak dzisiaj :)
P
Puszkin
Początkujący
Początkujący

Post autor: Puszkin »

I jak i jak?
Aku kup najtańszy.
Ja wymieniam najtańszy co 2 lata, tyle kazdy musi wytrzymać bo ma gwarancje. Płacę za niego 150 zł.
A za 300 zł nie kupie aku z 4'ro letnią gwarancją :-)
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący

Nie wiem jak to się stało, ale po jednym ładowaniu i staniu nawet dłużej dalej pali :P zobaczymy jak wrócę do Warszawy co będzie, bo jednak tam Mały będzie częściej stał niż jeździł. :) póki co oświadczamy, że żyjemy :)
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Nie zostawiłaś czegoś włączonego, że tak jednorazowo siadł?:>
Awatar użytkownika
Maggie
Raczkujący
Raczkujący