[9N] Dziwne odpalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wi5nia
Newbie
Newbie

[9N] Dziwne odpalanie

Post autor: wi5nia »

hej,

mam taki dziwny problem z odpalaniem samochodu (1.4D). Załóżmy scenariusz, ze po nocy ide na parking, wsiadam do auta, przekręcam kluczyk i odpala od strzalu, w ogole bez zajakniecia. Jade sobie np. do pracy, około 12km. Zatrzymuje się i wyłączam silnik. Czekam 1-2 minut i ponownie chce odpalić i w tym momencie samochod ma problem z odpaleniem. Trzeba dogazowac. Jak już odpali po takim scenariuszu to podczas jazdy zdarza mi się po prostu nagle zgasnąć bez zadnego powodu. W momencie kiedy samochod odpala bezproblemowo gasniecie nigdy nie wystepuje.

Wymienione już zostały swiece zarowe, ale sytuacja się powtarza.

Jakies sugestie?

Pozdrawiam,
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

Kolego u mojego taty była taka sytuazja w Golfie V 1.9 TDI jak zimny palił od strzała pojeżdziłeś trochę zgasiłeś próbowałeś odpalić po 5 min postoju i musiał kręćić z 5s żeby odpalił, przyczyna była w mapie startowej kolega mi ją grzebną i problemu nie ma do dzić a to że ci gaśnie podczas jazdy sam to nie wiem, posprawdzaj połączenia kostki przekażniki.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Sugerował bym podpięcie się do komputera i sprawdzenie błędów sterownika, boże być wiele przyczyn takiego zachowania.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Inną przyczyną może być popsuty czujnik temperatury cieczy. Po rozgrzaniu na start podawana jest zła mieszanka paliwowo-powietrzna. To jednak wymaga sprawdzenia..
w
wi5nia
Newbie
Newbie

Komputer niestety nie pokazuje zadnych bledow, żadne kontrolki się nie swieca, tylko takie oto objawy... No ale jest już jakiś punkt startowy, dzieki :)
w
wi5nia
Newbie
Newbie

Dla potomności tylko powiem, ze problemem okazal się czujknik polozenia walka rozrządu
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”