Witam od jakiegoś czasu falują mi obroty, mechanik stwierdził wymianę przepustnicy. Tu moje pytanie na mojej przepustnicy jest nr 030 133 064D czy mogę założyć 030 133 064 F? Wyglądają na podobne a w silnikach AEE były montowane chyba 030 133 064 F?
Była czyszczona i adaptowana, jednak dalej obroty falują co prawda coś się poprawiło gdyż na ciepłym silniku obroty już nie
skaczą jedynie na zimnym wyje do 3tys. Pod pokrywą nie było czyszczone.
Przyłączę się do pytania Przepustnica o numerze 030 133 064 D jest zamienna z 030 133 064 F i odwrotnie ?
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana a mam z F na końcu i chciałbym wiedzieć czy D tez się nada
Niestety przy tych przepustnicach nie da się wymienić samego silniczka, tylko trzeba całą przepustnice. Ja aktualnie mam w swoim 030 133 064 F choć oryginalnie była 030 133 064 D i nie zauważyłem skutków ubocznych. Jedynie to jest mały luz na pedale przyśpieszenia nie wiem czy tym się różnią, ale dostałem ją za darmo.
To mam takie pytanie dlaczego ETKA pokazuje, że ta z końcówką D na końcu jest kompatybilna z silnikami AEE,AEX,AHS,AER,AKV a ta z końcówką F pasuję do wszystkich tych silników + ALL,ANX,APQ?
Może jednak są jakieś różnice?
Ja jak włożyłem od Jabolek przepustnice z literką D do swojego ALL obroty były non stop na poziomie 2k rpm (jak stanąłem w miejscu na biegu jałowym obroty były normalne, jak jechałem i wrzucałem na luz bądź chciałem zmienić bieg obroty były na poziomie 2k RPM). Przepustnica czyszczona, adaptowana Vagiem, przejechane około 1k km na niej. Jabolek twierdzi, że przepustnica w 100% sprawna.
Więc może są jednak jakieś różnice? Pasować może, ale już może coś nie współgrać.