szykuje się do konkretnego swapa z AKK na ARC

dawca już nabyty, kompletne auto które jeździ , jeszcze...
swap jest zaplanowany na sierpień 2015, wiem ze jeszcze sporo czasu zostało, ale mam zamiar wykorzystać ten czas na przygotowania
planuje zrobić kompleksowa obróbkę głowicy ARC:
- planowanie ( jeszcze nie wiem jakie głębokie)
- wymiana uszczelniaczy i prowadnic zaworowych (dawca ma już przejechane ok 150 tys km)
- porting kanałów dolotowych i wydechowych
- obróbka gniazd (przylgni) zaworowych
- polerowanie komory spalania
- być może obróbka aluminiowego kolektora dolotowego (powiększenie kanałów + zamontowanie większej przepustnicy)
- po wyżej wymienionych modyfikacjach pewnie niezbędne będą bardziej wydajne wtryski benzyny + regulator ciśnienia + wydajniejsza pompa paliwa
i teraz pytania:
1. skoro oryginale zawory dolotowe:
a. Średnica zaworu [mm]: 29,5
b. Średnica trzonka zaworu [mm]: 6
c. Długość [mm]: 100,9
d. Kąt pochylenia przylgni [°]: 45
e. Rodzaj połączenia: 3 rowki
więc pierwsze pytanie:
!!!!! jakie większe zawory ssące maja szanse się zmieścić w tej głowicy?, czy z golfa III 2.0l czy może bliżej do audi 1.8t, choć patrząc pobieżnie w katalog na intercarsie łatwiej będzie skrócić za długie zawory, niż dorabiać przedłużenie do "szerszych" , tylko nie widzę żadnych o większej średnicy niż std, przy zachowaniu wymaganej długości i średnicy trzonka 6 mm.
2. take samo pytanie odnośnie zaworów "wydechowych", jaka maksymalna średnica zaworu się da wpasować w głowice?
3. jaką wydajność mają wtryski w 1.6 ARC?, i czym je zastąpić, czy wtryski od 1.8t będą wystarczające? może jakieś alternatywy??
4. średnica przepustnicy w 1.6 ARC to około 60 mm, czy VW produkował "szersze" przepustnice DBW (Drive By Wire) pasujące do standardowej wtyczki??
5. jaki regulator ciśnienia paliwa szukać?
6. kolejne pytanie dotyczy układu wydechowego: podobno wydech 4-2-1 daje więcej "niutków" w dolnym zakresie obrotów silnika, a 4-1 jest sprawniejszy przy wysokich prędkościach obrotowych silnika.co jest mit a co prawda?
obecnie mam środkowy i końcowy wydech od sdi, i mieści się w granicach zauważalny-uciążliwy,czy lepiej zbierać na kolektor wydechowy Racelanda 4-1 czy może jakiś customowy będzie lepszy?
chciałbym to wiedzieć wcześniej i w razie czego zlecić porting głowicy pod dany kolektor,
7.jako że auto musi spełniać wymogi emisji spalin euro 3, a nie mam oryginalnego "kata", czy zastosowanie katalizatora sportowego , jakich nie mało na alle... ma sens?
8. wałki rozrządu raczej zostaną std, chyba ze fundusze się znajdą to może jakiś schrick zawita,albo może ktoś zna jakaś firmę co robi "ostrzejsze wałki"
ogólnie po gruntownym remoncie jednostki napędowej i wspomnianych modyfikacjach i strojeniu ma nadzieje przynajmniej 150KM wycisnąć z tego silnika.
wiem że koszta wyjdą nie małe, ale jak coś robić to albo grubo albo wcale!!
dawca już nabyty,czasu dużo, głowice chyba będę robić u dziak.pl albo auto szlif, może motor-tech podzwonię,popytam
nie oczekuje tysiąca odpowiedzi, ale może ktoś się choć trochę orientuje w temacie

obiecuje zdawać relacje z postępu prac jak już ruszą, moim celem jest zrobić najmocniejsze polo gti N/A ( bez turbo ) i żeby się nadawało do jazdy na co dzień, tylko wtedy ma to sens,
fundusze na ten cel się będą zbierać przez ten rok, aczkolwiek jeśli będę wiedział na co zbieram i ile potrzebuje , szybciej się zmotywuje

dzięki i pozdrr
edit: temat poprawiony, mam nadzieje ze już ok i wyląduje w odpowiednim dziale