[9N] Błąd immo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

[9N] Błąd immo

Post autor: Olafejs »

Witam,

mam pytanie od samego początku jak kupiłem kabel od Viakena i używając VCDS 1.2 borykam się z problemem immobilizera, który wygląda tak:

Address 25: Immobilizer Labels: None
Controller: Bit teA dre ssw
Component: e 17 eingeben
VCID: D1D5764708F1
No Faults Found
or DTCs not supported by controller
or a communication error ocurred

VCDS zaznacza na czerwono, ale błędów nie ma, chyba że nie może się połączyć. Macie pomysł ?
Obrazek
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Sprawdź błędy w ECU. Rozumiem że kontrolka immo się świeci/mruga.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

Żadna kontrolka się nie pali. Hmm błędy ECU? Czyli silnika czy czegoś innego? Na autoscan wyrzuca tylko błąd immo który podałem wyżej.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Z komunikatu z VCDS wynika ze program nie widzi pliku .lbl dla sterownika immo w twoim aucie. To w pierwszym wierszu masz. A poniżej podaje ci ze nie ma błędu lub nie ma połączenia ze sterownikiem lub brak danych o sterowniki immo.
Jaki masz kabelek od viakena? Zwykły KKL?
W
Wolga85
Swój
Swój

A tak w ogóle jest problem z odpalaniem czy szukasz dziury w całym?
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""Wolga85""]A tak w ogóle jest problem z odpalaniem czy szukasz dziury w całym?[/quote]Szuka dziury w całym, bo immo jest w zegarach pod adresem 17, a łącząc się z adresem 25 ma właśnie to co przedstawił.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

Nie szukam dziury w całym, ale jak VCDS zgłasza mi coś takiego to chce wiedzieć co jest przyczyną żeby to naprawić, lub spać spokojnie. Auto odpala i funkcjonuje normalnie.

Kabel mam KKL od Viakena.

@Stanley coś pod tym adresem 25 jest ponieważ wyświetla co prawda jakieś głupoty w polu numeru sterownika i nazwy. Jak by nic nie było tam to by wyrzucił błąd że brak sterownika.
Obrazek
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""Olafejs""]Stanley coś pod tym adresem 25 jest ponieważ wyświetla co prawda jakieś głupoty w polu numeru sterownika i nazwy. Jak by nic nie było tam to by wyrzucił błąd że brak sterownika.[/quote]Zapewniam ciebie,że pod tym adresem nie ma nic i w zasadzie tak być powinno jak napisałeś. Ale jest inaczej, co wprowadza niedoświadczonych diagnostów w błąd. Jest tam jeszcze napisane : bitte adresse 17 eingeben, co w wolnym tłumaczeniu oznacza, proszę wprowadzić adres 17, czyli zegary. Na koniec dodam, że adres 25 jest dostępny wtedy, gdy immo jest w osobnej puszce.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
t
tom2804
Newbie
Newbie

Post autor: tom2804 »

To sie wetne koledze w temat zeby nowego nie zakladac.polo 2003r 1,4 e 3 drzwi.Dokladalem scyzoryk nowy i programowalem immo.ciekawa sytuacja bo :nowy kluczyk sie zaprogramowal i auto odpala,stary kluczyk przestal odpalac auto,mruga kontrolka immo i vag commanderem nie moge ponownie zaprogramowac kluczykow do immo.moze ktos cos poradzi?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""tom2804""]To sie wetne koledze w temat zeby nowego nie zakladac.polo 2003r 1,4 e 3 drzwi.Dokladalem scyzoryk nowy i programowalem immo.ciekawa sytuacja bo :nowy kluczyk sie zaprogramowal i auto odpala,stary kluczyk przestal odpalac auto,mruga kontrolka immo i vag commanderem nie moge ponownie zaprogramowac kluczykow do immo.moze ktos cos poradzi?[/quote]
Bo programować powinieneś i nowy i stary. jaka jest pastylka w immo w 9N? jak wielokrotnego zapisu to zaprogramuj jeszcze raz wszystki klucze jakie masz.
t
tom2804
Newbie
Newbie

wlasnie tak robilem.najpierw stary dzialajacy wczesniej kluczyk i jak sie zaprogramowal to dopiero nowy programowalem.i tak kilka razy dopuki moglem(bo po kilku razach vag zawiesza sie na programowaniu)gdzies znalazlem inna procedure chyba w vcds zeby najpierw wykasowac wszystkie klucze z immo i dopiero programowac wszystkie od nowa tylko mam cykora ze zostane bez dzialajacego klucza.mam pestke crypto 48 i czy ja mozna kilka razy programowac?moze tu jest problem ze starym kluczykiem?
W
Wolga85
Swój
Swój

Nie jest wielokrotnego zapisu ale można dodać / usunąć kluczyk który był wcześniej zaprogramowany do tego auta. VAG commander to nie najlepsze narzędzie do dodawania kluczy pod immo.
t
tom2804
Newbie
Newbie

A wiec ciag dalszy walki :angry2: Ani VAG COM ani VCDS nie mowie juz o vag commanderze nie przyjmuje kodu pin choc wczesniej byl na 100 % dobry bo nim zaprogramowalem kluczyk.vag commander nie chce tez ponownie odczytac pinu z licznika.pomoze ktos w tej kwesti?caly czas mam stary kluczyk zle zaprogramowany pod immo i swieci kontrolka ale nie moge nic zrobic bo pinu nie przyjmuje
Awatar użytkownika
winek1986
Newbie
Newbie

Post autor: winek1986 »

[quote=""tom2804""]A wiec ciag dalszy walki :angry2: Ani VAG COM ani VCDS nie mowie juz o vag commanderze nie przyjmuje kodu pin choc wczesniej byl na 100 % dobry bo nim zaprogramowalem kluczyk.vag commander nie chce tez ponownie odczytac pinu z licznika.pomoze ktos w tej kwesti?caly czas mam stary kluczyk zle zaprogramowany pod immo i swieci kontrolka ale nie moge nic zrobic bo pinu nie przyjmuje[/quote]

Odłącz aku na chwile.
W
Wolga85
Swój
Swój

A nie grzebałeś czasem w eepromie licznika bo miałem taki przypadek. Licznik zmieniony pin przepisany po korekcie przebiegu i nie przyjmował pinu pomimo że był zapisany wcześniej. Problem rozwiązany przez wgranie ori wsadu po wyjęciu kości flash. Auto jak mniemam odpala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”