[Classic] Błąd 16706(P0322) + ogrzewanie sondy lambda

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzbre1198
Newbie
Newbie

[Classic] Błąd 16706(P0322) + ogrzewanie sondy lambda

Post autor: krzbre1198 »

Dzień dobry, jestem tu nowy i zwracam się o pomoc z moim autkiem z którym już walczę ponad 2 lata.

Silnik 1,4 MPI model AUD, benzyna + gaz.

Od ponad 2 lat podczas jazdy samochód szarpnie i wyskakuje EPC a następnie CHECK, pokazuje błąd : 16706(P0322). Zdarzyło się także iż samochód stojąc na światłach po prostu się wyłączył, lecz po chwili kręcenia zapalił.

Czy ktoś posiadał podobny problem i co z tym zrobić?

W ASO powiedzieli "póki nie padnie całkiem nie wiadomo co to" - trochę dziwna odpowiedz wg mnie :(

Dowiedziałem się iż to czujnik położenia wału... ale niby są 2, i mechanik nie jest w stanie powiedzieć który to, póki całkiem nie padnie, a sonda mam się nie przejmować. Problem poruszam ponieważ niedługo wybieram się z rodziną na wakacje, a boje się jechać samochodem po którym nie wiem co mogę się spodziewać.

Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem u siebie w warsztacie, lub jest z okolic Zabrza i jest w stanie polecić mi jakiegoś mechanika chętnie podjadę, chciałbym uniknąć niepotrzebnej wymiany dobrych części w celu usunięcia usterki, ponieważ powoli się zaczyna tak właśnie dziać - co mechanik to inne zdanie i nic konkretnego.

No i zaczęła się naprawa która tak jak myślałem nic nie wnosi : w ostatnim czasie wymieniono : czujnik położenia wałka rozrządu "Hella 6PU 009 121-451 6PU009 121-451", problem nie znikł, pewnie jak teraz pojadę usłyszę że należy wymienić kolejny czujnik "bo to jednak nie ten" a koszta będą rosnąć.

Z góry dziękuje za poświęcony czas oraz pomoc. :beg:
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 322/000802

teraz po schematach trzeba by poszukać gdzie jest czujnik G28 i wymienić

widać wymienili czujnik położenia walka rozrządu a "Engine Speed Sensor" brzmi raczej jak czujnik prędkości obrotowej silnika
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
k
krzbre1198
Newbie
Newbie

Dzięki za pomoc. Marcin86c masz racja. Mechanik mówił wcześniej że są niby 2. Ale nawiązując do tematu podjechałem dziś do niego, powiedziałem że wymiana nic nie dała, sprawdził błędy :

17524Podgrzewana sonda lambda strona 1 - przerwa grzejnika brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16706Czujnik obrotów silnika - brak sygnału brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZN

Wykasował błędy, sprawdził że błąd sondy powraca po kilku sekundach po uruchomieniu silnika, a błąd czujnika jest sporadyczny i stwierdził że to wcale nie musi być czujnik, ponieważ czasem samochód się wyłączy i włączy bez szarpnięcia i wtedy nie wyskakuje błąd czujnika. Powiedział że czujnik może działać prawidłowo ponieważ odczytuje przerwy w pracy silnika (szrpnięcia) a problemem może być sonda która przerywa mieszanke paliwa i silnik zdycha. Co o tym sądzicie???? i pytanie podstawowe jak sprawdzić która to sonda???? przed czy za katalizatorem, bo widziałem że są 2. Widziałem iż używka na aukcji ok 100-140 zł , powiedział abym lepiej jak coś kupił używkę niż jakiś zamiennik (chinski) bo nie ma sensu, chyba że chcę wydać ok 500-700 zł na oryginalną.

I tak przy okazji jeszcze dopisze że jako że jestem ciekawy co się stanie a jestem lajik :) odpiąłem sobie kabel z sondy przed katalizatorem tej którą widze.... i nic sie nie dzieję, w sensie że nie ma dodatkowych błądów itd... oczywiście po czasie włączyłem wtyczkę spowrotem. Jakieś pomysły????? :))) może by tak odpiąć wtyczkę i jeździć bez sondy i sprawdzić czy błąd się pojawi, skoro nic się nie dzieję po odpięciu? może głupie pytanie ale po co ta sonda skoro nic nie zmienia???nie odzułem spadku mocy, innego spalania itd... Dodam iż samochód z instalacją gazową BRC , gaz nie ma wpływu na ten błąd ponieważ już to sprawdzałem, jakiś czas jeździłem na samej benzynie i efekt identyczny.
k
krzbre1198
Newbie
Newbie

Czujnik G28 znaleziony i wymieniony, zobaczymy czy coś pomogło. Dam znać jaki rezultat naprawy po kilku dniach, ale szczerze nie wiem kto wpadł na pomysł aby w takim miejscu był ten czujnik, jak widziałem to mechanik pół silnika rozebrał aby się do niego dostać. Pozdrawiam
k
krzbre1198
Newbie
Newbie

Przejechane ponad 500km bez problemów, samochód nie szarpie nie gaśnie. Dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”