Silnik 1,4 MPI model AUD, benzyna + gaz.
Od ponad 2 lat podczas jazdy samochód szarpnie i wyskakuje EPC a następnie CHECK, pokazuje błąd : 16706(P0322). Zdarzyło się także iż samochód stojąc na światłach po prostu się wyłączył, lecz po chwili kręcenia zapalił.
Czy ktoś posiadał podobny problem i co z tym zrobić?
W ASO powiedzieli "póki nie padnie całkiem nie wiadomo co to" - trochę dziwna odpowiedz wg mnie

Dowiedziałem się iż to czujnik położenia wału... ale niby są 2, i mechanik nie jest w stanie powiedzieć który to, póki całkiem nie padnie, a sonda mam się nie przejmować. Problem poruszam ponieważ niedługo wybieram się z rodziną na wakacje, a boje się jechać samochodem po którym nie wiem co mogę się spodziewać.
Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem u siebie w warsztacie, lub jest z okolic Zabrza i jest w stanie polecić mi jakiegoś mechanika chętnie podjadę, chciałbym uniknąć niepotrzebnej wymiany dobrych części w celu usunięcia usterki, ponieważ powoli się zaczyna tak właśnie dziać - co mechanik to inne zdanie i nic konkretnego.
No i zaczęła się naprawa która tak jak myślałem nic nie wnosi : w ostatnim czasie wymieniono : czujnik położenia wałka rozrządu "Hella 6PU 009 121-451 6PU009 121-451", problem nie znikł, pewnie jak teraz pojadę usłyszę że należy wymienić kolejny czujnik "bo to jednak nie ten" a koszta będą rosnąć.
Z góry dziękuje za poświęcony czas oraz pomoc. :beg: