za wymianę 160zł?! Trochę dużo... Nie jestem mechanikiem, ale według mnie tam nic takiego nie ma, żeby aż tyle kasować...

Wystarczy podnieść tylną kanapę, odłączyć wiązkę elektryczną od pompy, odłączyć dwa przewody paliwowe, odkręcić duży plastikowy pierścień i wyjąć pompę... Potem przy pompie odkręcić chyba 3-4 śrubki i wymienić czujnik... Jedyne co to zabawa z kabelkami może być.. ale przyglądając się podłączeniu na swojej pompie, można wydedukować jak podłączyć kabelki od nowego czujnika. Potem to złożyć... zero filozofii... Fakt, że jak u siebie juz zakładałem pompę, to miałem problem z prawidłowym ułożeniem uszczelki na krawędzi baku, ale 20-30 minut kombinowania i mi się udało... Według mnie powinien za to wziąć ok 50-100zł, a nie 160!
Ja moją pompę wyciągałem, ponieważ miała lekko pęknięty plastikowy dekiel i sączyło się lekko paliwo... wyjąłem, żeby zobaczyć czy to czasem nic bardziej poważnego... Zrobiłem kilka zdjęć komórką, żeby sobie porównać ze zdjęciami nowej pompy... Wrzucę je, gdybyś chciał się za to wziąć, żebyś wiedział jak to mniej więcej wygląda.
Jakby co: Polo 9N 1.4 16V... Myślę, ze w 1.4 TDI nie ma większej różnicy.
Przy wyciąganiu może być problem z tym karbowanym wężykiem... u mnie wystaje lekko poza obrys pompy i musiałem się namęczyć z różnymi kątami, żeby pompa wyszła. Oczywiście trzeba by było też sobie przygotować jakąś szklankę czy coś, bo jak odłączy się wężyki u góry pompy - jeszcze przed wyciągnięciem, to zacznie przez chwilę z nich lecieć paliwo (mi zleciało ok 150ml). Jak już podniesie się pompę, trzeba chwilę odczekać aż ścieknie paliwo z pompy do baku... Dobrze by było, żeby w baku było jak najmniej paliwa.. No i podstawa... Zachować szczególną ostrożność.