Kierownica

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Kierownica

Post autor: ghul177 »

Wam też trzęscie kierownicą w prawo i leweo przy około 80km/h bo u mnie wtedy zaczyna tak włąsnie bić delikatne ruchy w lewo/prawo...przy 100km/h tak samo...coś do wymiany ? czy to norma? mówili mi że może wina opon
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

po pierwsze to wyważenie przednich kół powinno rozwiązać problem, koszt około 30-40 zł za dwa koła.
Jeśli nie pomoże to ustawienie zbieżności i geometrii, koszt 50 zł.
Raczej na 99% masz niewyważone dlatego przy 80 km/h telepie kierownicą w lewo i w prawo, to typowy objaw.
Zalecane jest aby wyważać wszystkie koła bo niewyważone wytwarzają drgania i cierpi na tym całe zawieszenie szczególnie amorki szybciej się zużywają.
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

Zgadzam się oczywiście z kolega wyżej ale ja miałem podobne objawy prze nierówno startych oponach przy 80 km/h na równej jak stół drodze (bo mam akurat taką w okolicy) tak waliło kierownica że nie szło jechać
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

Ja tak mialem kiedy z nieznanych mi powodow odpadly 2 szpilki ;D
Moja Pola - German Style Project
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

koła były wyważane zaraz po zimie u wujka możliwie że mogło sie coś od tego czasu zmienić?
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Jeśli masz możliwość to załóż jakieś inne koła na przód - będziesz wiedział czy to sprawa kół. Nawet przód z tyłem zamień.

[quote="ghul177"]koła były wyważane zaraz po zimie u wujka możliwie że mogło sie coś od tego czasu zmienić?[/quote]
np. mogły ciężarki się odkleić :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
T
TomekJ
Newbie
Newbie

Post autor: TomekJ »

Niekoniecznie musi to być sprawa wyważenia kół albo geometrii. U mnie tak było, bo... miałem po prostu nie do końca okrągłe opony. :P Poprzedni właściciel trzymał je w garażu nieużywane w pionie bez felg. Efekt łatwo przewidzieć.
Nie pomagały żadne ustawienia zbieżności ani geometrii. Na zimówkach był spokój, żadnych drgań, więc to musiała być wina opon.
Awatar użytkownika
crazy6n
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: crazy6n »

tez mialem taki problem... tylko ze u mnie brakowalo pierscieni centrujacych... odkad zalozylem pierscienie centrujace to juz mi kierownica nie lata...
SPRZEDAM zderzak!!! viewtopic.php?f=6&t=44237
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”