86c2F GENESIS 1.3 GT by Adek1983

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

No niestety. Czekam do poniedziałku. Potem pomyślę o tłumiku AWG.

EDIT 07-04-2014

Jak się okazało tłumik kosztuje 280PLN, to trochę dużo więc odpuściłem. Mam jeszcze kontakt do jednej firmy może się uda. A z innej beczki to wyciąłem dzisiaj pas przedni, bo był krzywo wspawany. I się okazało, że na samą rdzę. Trzeba porobić i wspawać reparaturki fartucha. Nie powiem co mi się ciśnie na usta na temat tego pseudo zakładu blacharskiego. No żeby taką fuszerę odwalić to wstyd po prostu. W myśl powiedzonka - czego klient nie widzi to można nie robić. Czas wziąć młotek do ręki i klepać wstawki. A no i dotarł do mnie gril z emblematem GT :)

EDIT 09-04-2014

Pogoda w Lubuskim nie dopisuje, ale ja dzisiaj przygotowałem dwie reparaturki. Niby nic, bo kawałki prostej blachy. Ale od czegoś trzeba zacząć. Jak uczyć się, to na prostych rzeczach. Zostało przygotować jeszcze dwie i może w najbliższy weekend pierwsze spawanie. Zobaczymy jak to wyjdzie. Z innych ciekawostek, to nabyłem wkładki głośnikowe VOTEX w drzwi. Wiem, że dużo pisania a mało fotek. W niedzielę postaram się nadrobić zaległości.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Dziś dorobiłem resztę reparaturek na jutrzejszy front robót. Spawarka załatwiona, więc jutro pierwsze koty za płoty. A poniżej zdjęcia ostatnio nabytych rarytasów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Oto pierwsze moje prace blacharskie. Tak zostawił to zakład zajmujący się blacharstwem, za co wzięli nie małe pieniądze.

Obrazek oraz druga strona Obrazek

A tutaj moje prace:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przez nadchodzący tydzień mam zamiar przypasować pas przedni wraz z listwą podreflektorową.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Podziwiam za upór i wytrwałość :good:
Co do warsztatu, to jakoś mnie to zbytnio nie dziwi :blush2:

Szkoda, że zdjęcia powygasały, bo niektórzy mogliby złapać troche motywacji do dłubania przy swoich autach
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Tydzień zabiegany, święta tuż tuż, więc przy polo nic się nie dzieje. Ale pocztą napływają kolejne fanty:

Obrazek Obrazek

Głośniki też są, ale zdjęcia zrobiłem zaraz po wyczyszczeniu paneli.

Parametry głośnika dla potomnych:
- PHILIPS
- model AD 51410/M4K
- 15W/4Ohm
- średnica głośnika 130mm

Dzisiaj też nie próżnowałem. Wyklepałem pas przedni. Wydobyłem tylną wiązkę głośników. Oczyściłem z kleju po taśmie parcianej. Jutro zabieram się za lutowanie poodcinanych przewodów.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

No i się udało. Znalazłem tłumik środkowy. Co to za tłumik? FERROZ o oznaczeniu 06.126 Ja trochę za niego przepłaciłem (320 PLN z przesyłką) można wyrwać taniej za jakieś 250 z przesyłką.

Obrazek
T
Tajg3r
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Tajg3r »

Cena tłumika powalająca. :blush2: A tak z ciekawości - w ilu procentach oceniasz postęp projektu?
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

Tłumik ktoś wystawił czy sklep udało Ci się dorwać jakiś?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

[quote=""Tajg3r""]Cena tłumika powalająca. :blush2: A tak z ciekawości - w ilu procentach oceniasz postęp projektu?[/quote]

Trudno mówić o postępie. Od dwóch tygodni przy aucie nic się nie działo. Ale myślę, że po tym łikendzie będę mógł powiedzieć i pokazać więcej :)

[quote=""Wojciechus""]Tłumik ktoś wystawił czy sklep udało Ci się dorwać jakiś?[/quote]

Tłumik dostałem w sklepie w Zielonej Górze. Znajomy mi polecił, że właściciel ma możliwość ściągnąć każdy tłumik. No i się udało. Zadziwiające jest jednak to, że tylko w Polsce jest taki problem z wydechem do 3F-a. Na eBay.de wystarczy wpisać "auspuf polo gt" i wyników na pęczki. Kompletny układ wydechowy z elementami montażowymi wychodzi bagatela 200€.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Polska paradoksalnie ma bardzo słabe zaplecze części do aut odrobinkę starszych. Na miejscu mają części do aut powyżej 2000 roku, niżej jest totalna kaszana, a sporo częsci mimo że dedykowanych (zamienników) nie pasuje do aut :/ sam się naciąłem kiedyś na sprężyny, które zrobiły mi z auta "polo country".

Z drugiej strony naszych 2f-ów robi się już mało...
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Prawda, 2F-ów jest coraz mniej, ale na zachodzie rynek jakoś bardziej elastyczny. Tym bardziej, że od sprzedawcy się dowiedziałem, że tłumiki do 3F-a schodzą jak na pniu.

A co do mojego Polo, to front wstępnie spasowany i przygotowany do spawania. Wiązki systemu audio wydobyte z auta i trwa łatanie ubytków w instalacji.
Z
Zemis
Newbie
Newbie

Post autor: Zemis »

Kurcze ja też szukam części i dosyć narazie udaje mi się wszystko dostać na miejscu. Wiadomo że trzeba czasem odpuścić i kupić nie oryginalną część. Szczególnie z blacharki, jednak jak jest dobry blacharz i przyłoży się to polskie rzemiosło wytrzymuje :)
Awatar użytkownika
Wojciechus

http://olx.pl/oferta/wv-polo-1-3-CID5-I ... b16e84c575 - wrzuciłem do ciekawostek z allegro, ale dam też tutaj, chyba taka sama wersja jak Twoja za nieduży pieniądz ;)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Łikend pracowicie. Nadkola zabezpieczone Noxudolem. Zorganizowałem sobie kompresor. Pas przedni spasowany i przyspawany. Teraz szykuję się do pomalowania listwy podreflektorowej i zaspawania dziur w podłodze.

Obrazek

EDIT 28-04-2014:

Prace nadal trwają. Dzisiaj udało mi się zaspawać dwie dziury w podłodze. Mam nadzieję, że do majowego łikendu uporam się z podłogą i zabiorę się za bagażnik.

EDIT 29-04-2014:

Pogoda dopisuje to ja działam. Próba spasowania pasa przedniego:

Obrazek

Łatki na podłogę:

EDIT 01-05-2014:

Wiązka GENESIS SOUND odtworzona do oryginału. Możliwe, że dziś wieczorem pierwsze testy. Czas zabrać się za spawanie podłogi.

EDIT 02-05-2014:

No to spawania koniec. Wnętrze zabezpieczone podkładem reaktywnym i minią. Teraz odczekać tydzień i na to farba wierzchnia. Testy systemu GENESIS SOUND wypadły słabo, bo nic nie zagrało. Trzeba dalej sprawdzać. Dodatkowo pomalowałem listwę pod lampami.

Pomalowana listwa:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Bliższe przyjrzenie się subwooferom pokazało, że do wymiany są plecionki w głośnikach, bo cewki są sprawne. Do wymiany są również kostki wzmacniaczy.

No i jeden subwoofer przywrócony częściowo do życia. Plecionki wymienione i głośniki zagrały jak trzeba. Swoją drogą nie spodziewałem się, że takie małe plastikowe pudełko będzie tak ładnie grało. Czas na drugi subwoofer. A w tygodniu wymiana elementów wzmacniacza i może na przyszły weekend próba generalna całego nagłośnienia :)
Ostatnio zmieniony 08 sie 2014, 11:11 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”