Mam stukanie podczas jazdy:
- jadę równo tzn. Nie przyspieszam ani zwalniam
- podczas hamowania silnikiem
- gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło
- czasami podczas skrętu w lewo
Stuka prawe kolo - tak mi sie wydaje
Stukanie ustaje jak delikatnie wcisnę hamulec
Być może rozsypał się przegub, łożysko w zwrotnicy lub coś niedobrego dzieje się z klockami albo zaciskiem. Bez ściągnięcia koła i zbadania sprawy się nie obędzie. Jeśli nie czujesz się na siłach, odwiedź jakiegoś mechanika i zapytaj się czy sprawdzi co się dzieje z Twoim autem.
Pozdrawiam
Ja też miałem problem ze stukaniem i było to spowodowane wybitą tulejką łączącą korbowód z tłokiem ( ułamana smarowniczka denka tłoka). Musicie pomierzyć ciśnienie na tłokach.
Witam, mam podobne objawy co użytkownik artmajster czyli
[quote="artmajster"]Odkopuję
Mam stukanie podczas jazdy:
- jadę równo tzn. Nie przyspieszam ani zwalniam
- podczas hamowania silnikiem
- gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło
- czasami podczas skrętu w lewo
Stuka prawe kolo - tak mi sie wydaje
Stukanie ustaje jak delikatnie wcisnę hamulec
Poradźcie proszę[/quote]
z tym że u mnie stuka coś przy lewym kole, stukanie/terkot słychać głośniej gdy jadę po nierównościach, wystąpiło to po wymianie klocków i tarcz hamulcowych, jeszcze dodam że podczas przyspieszania częstotliwość stukania zwiększa się i tak samo gdy tylko lekko wcisnę pedał hamulca nic nie słychać.
[quote="filsky"]z tym że u mnie stuka coś przy lewym kole, stukanie/terkot słychać głośniej gdy jadę po nierównościach, wystąpiło to po wymianie klocków i tarcz hamulcowych, jeszcze dodam że podczas przyspieszania częstotliwość stukania zwiększa się i tak samo gdy tylko lekko wcisnę pedał hamulca nic nie słychać.
[/quote]
sprawdź czy na klockach zostały zamontowane takie blaszki dociskające, bez nich klocek siedzi luźno w jarzmie i stuka