[6n2] Amortyzator? Coś innego?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wojtek
Newbie
Newbie

[6n2] Amortyzator? Coś innego?

Post autor: Wojtek »

Problem pojawił się, zaraz po ruszeniu samochodu po długim zastoju (nie odczuwam potrzeby ruszania samochodu w zimie więc stał sobie przed blokiem na krawężniku).
Mianowicie : Lewe przednie nadkole jest bardzo nachylone (7(?) cm od opony) - prawe przednie nadkole jest okej ( 15 cm od opony). Podczas jazdy na gładkiej drodze nie czuć żadnego dyskomfortu, natomiast jak pojawią się jakiekolwiek studzienki czy inne koleiny na drogach słychać stukanie. (konkretnie z lewego nadkola) Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o samochody, czy mógłby ktoś pomóc zdiagnozować problem i ewentualnie podać orientacyjny koszt naprawy usterki? Jeżeli będzie potrzeba mogę zrobić zdjęcia. :>
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zrób może zdjęcia o co chodzi bo z opisu nie wiele sie rozumie
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

:blush2: Stań na równej powierzchni i jeszcze raz zmierz, bo jak jedna strona stoi na krawężniku to będzie widoczna różnica.

Przyczyny stukania moga byc różne -np. poduszka mc-persona, może sprężyna pękła :niewiem:
W
Wojtek
Newbie
Newbie

Dobra pojechałem do dziadka który ma jakiekolwiek pojęcie o samochodach. Los sprawił, że znajomy mechanik dziadka szybko zdiagnozował problem, pęknięta lewa przednia sprężyna. Koszt zamiennika - 100zł. Postanowiłem jednak pojechać na szrot i o dziwo akurat rozbierali polo 6n2, dostałem sprężynę w idealnym stanie za zaledwie 50zł, koszt montażu(po znajomości 35zł). Całość - 85zł!
A
Anonymous

elementy zawieszenia wymieniamy parami :banghead:
W
Wojtek
Newbie
Newbie

Wiem wiem, tamta sprężyna była wymieniana stosunkowo niedawno więc nie widziałem potrzeby. Obie były wymieniane około rok temu.(wg poprzedniego właściciela)
A
Anonymous

no i oczywiście zbieżność i kąty do sprawdzeni i ewentualnego ustawienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”