No to jest nad czym myśleć
030906022L to ECU dla silnika o oznaczeniu 3F, bez katalizatora, z mocą 57kW/78KM.
wg mnie pinologia wygląda tak:
I teraz rozpiska (najpierw kolory jakie są w twojej wtyczce, potem jakie mam na schemacie, potem funkcja jaką pełni):
1 - i tu i tu czerwono-czarny, zasilanie ECU ma zapłonie
2 - u ciebie brak, na schemacie liliowy, sygnałowy sonda lambda
3 - i tu i tu liliowo-czarny, przekaźnik pomp paliwa i podgrzewania sondy lambda
4 - wolny
5 - wolny
6 - i tu i tu brązowo-biały, masa sygnałowa (od TPSu, przepływki, czujnika temperatury płynu i czujniku halla)
7 - wolny
8 - i tu i tu czerwono-żółty, zasilanie halla
9 - i tu i tu biały, czujnik temperatury powietrza dolotowego
10 - i tu i tu brązowo-niebieski, czujnik temperatury płynu chłodzącego
11 - i tu i tu czerwono-niebieski, pomiar położenia przepustnicy z TPS
12 - brązowo-żółty, czerwono-biały, wtryskiwacze (full grupa, czyli wszystkie razem)
13 - i tu i tu brązowy, masa ECU
14 - i tu i tu czarno-żółty, zasilanie peryferiów ECU
15 - wolny
16 - wolny
17 - i tu i tu niebiesko-czarny, zasilanie TPS i przepływki
18 - i tu i tu zielono-biały, sygnał prostokątny z czujnika halla na aparacie zapłonowym
19 - i tu i tu brązowy, masa ECU
20 - i tu i tu żółto-biały, linia K interfejsu diagnostycznego (protokół KWP-1281, wsparcie "kodów błyskowych")
21 - i tu i tu szaro-czerwony, pomiar z przepływomierza
22 - wolny
23 - i tu i tu czarno-biały, przekaźnik zasilania peryferiów ECU (ten przekaźnik "załącza" 12V na pin 14 ECU)
24 - i tu i tu zielony, sygnał prostokątny do obrotomierza na zegarach (tak myślę...)
25 - i tu i tu czarno-zielony, napięcie sterujące na cewke, czyli sygnał kiedy ma być zapłon
ufff
teraz dlaczego nie masz wiązki dla sondy...
hmmm....
gdzieś na jakimś tutorialu widziałem jak gość przerabiał ECU z G40 żeby dodać obsługę sondy do sterownika który tej obsługi nie miał. Trzeba było jakieś rezystorki polutować i którychś na PCB wartość pozmieniać.
ooo jest
http://www.polo-land.fr/forum/viewtopic.php?f=17&t=5863
no i właśnie. Skoro wychodziły wersje G40 nie mające sondy to możliwe, że 3F też. Choć muszę przyznać trochę się dziwię, ale wtedy jeszcze o środowisko nie dbali więc i doregulowaniem składu mieszanki się nie przejmowali...
Dzięki temu pewnie i te dodatkowe 3KM uzyskano, wywalając katalizator i dawkując tyle paliwa żeby mieszanka była stechiometryczna (na podstawie tylko pomiarów z przepływki), albo może nawet była celowo przebogacona, czy zubożona (tu się nie znam, która zwiększa moc :? )
i teraz prośba: Byłbym stokroć wdzięczny za zdjęcie, w podobnej jakości jak przewodów, widoku PCB ze środka ECU, tak żeby było można odczytać kolory pasków na rezystorach (tak jak w francuskim tutorialu). Jeśli nie będzie się dało śrub odkręcić, albo płytki wyciągnąć, to olej moją prośbę :blush2:
Potem poszukam kogoś ze sterownikiem z 3F mającego sondę i o to samo poproszę
Nudzi mi się czy co, że tyle napisałem? :write: