[6N1] auto nie odpala

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dawid004
Newbie
Newbie

[6N1] auto nie odpala

Post autor: dawid004 »

Witam mam polo z 1995r. auto ma silnik 1.0 w samej benzynie. Problem polega na tym że samochód zapalał bardzo ciężko a jak udało mi się go odpalić to mogłem go zgasić i już odpalił bez problemu nawet nie musiał się rozgrzać. Obecnie w ogóle nie zapala, rozrusznik kręci, ale silnik nawet nie zaczyna chodzić. jakby wcale nie było iskry. W czym leży problem? Filtr paliwa? Stacyjka? W polówce były wymieniane przewody, świece i cewka. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Sprawdź pompe paliwa, filtr paliwa, i kable oraz świece.
d
dawid004
Newbie
Newbie

Jutro sprawdzę iskrę no i pompę, kupiłem filtr paliwa i powietrza po tym wszystkim napisze czy coś pomogło. Polówka odpaliła na 'zaciąg' bez większych problemów i znów mogłem gasić odpalać bez problemu aż do wieczora... Już myślałem że to kostka stacyjki rozłącza pompę w chwili rozruchu ale wykluczyłem tą opcje bo gdy odpali to już chodzi i odpala za każdym razem gdy przekręcam kluczyk. Polóweczka gdy chodzi pracuje równo, nie szarpie i nie muli się.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Jednak sprawdź też kostkę stacyjki, bo u mnie było podobnie, że na popych palila, a normalnie nie mogła... Wymieniłem kostkę stacyjki i wszystko ok jest :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
d
dawid004
Newbie
Newbie

Chciałem wymienić filtr paliwa ale nie mogę go znaleźć gdzie on może być? Przed zimą wymieniłem akumulator i dzisiaj przy minusie auto odpaliło bez problemu. Nie wiem czy to w akumulatorze tkwił problem? Polówka potrzebuje aż takiego kopa? Chciałem dodać też że akumulator kupiłem po bardzo okazyjnej cenie, ale niestety to 80ka. Czy polóweczka mi go doładuje?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""dawid004""]hciałem wymienić filtr paliwa ale nie mogę go znaleźć gdzie on może być? [/quote]
wystarczyło poszukać :arrow: viewtopic.php?f=176&t=4636&p=549718&hilit=filtr+paliwa+6n#p549718
d
dawid004
Newbie
Newbie

Po wymianie filtra niestety nic nie pomogło, tak jak wcześniej auto kręci nie odpala a na popych wystarczy kawałek i odpala bez problemu. Obroty nie falują, silnik się nie muli wszystko chodzi jak w zegareczku. Po podłączeniu pod komputer nie wykryto żadnych błędów. Naprawdę już sam nie wiem o co tu chodzi...
b
bialyyy1215
Newbie
Newbie

Post autor: bialyyy1215 »

może kostka stacyjki padła? tylko nie wiem jak jest dokładnie czy jak ona padnie to czy rozrusznik kręci i nie odpala, czy wogóle nie kreci.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""bialyyy1215""]może kostka stacyjki padła? tylko nie wiem jak jest dokładnie czy jak ona padnie to czy rozrusznik kręci i nie odpala, czy wogóle nie kreci.[/quote]

Używamy opcji szukaj: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=1430
d
dawid004
Newbie
Newbie

Wymieniłem kostkę stacyjki ale to niestety nie pomogło,. Sprawdzałem iskrę na świecy i okazało się że nie mam iskry w czasie rozruchu. Gdy rozrusznik kręcił to iskry nie było jak auto pochodziło trochę i próbowałem odpalić to iskrą moment była jakiś czas znów nie i tak w kółko jak jej się chciało... czy to aparat zapłonowy jednak padł?
d
dawid004
Newbie
Newbie

Witam wszystkich. Wygląda na to że problem został rozwiązany. Wymieniłem aparat zapłonowy i to było to. Dziękuje tym nie licznym za pomoc.
Awatar użytkownika
skoczek20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: skoczek20 »

Panowie ! Podepne sie pod temat. Mianowicie polo 1.6 silniczek nie odpala. Jechałem do pracy silnik zgasł i od tamtej pory koniec odzewu. Pompa paliwa działa, filtr paliwa wymieniony, Cewka zapłonowa nowa, świece ok, kopułka też dobra, rozrusznik i aku takze. Może to czujnik położenia wału albo coś z imo ?
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

Jak długo jechałeś zanim silnik zgasł? Może odma zamarzła i silnik powiedział papa.
Awatar użytkownika
skoczek20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: skoczek20 »

Jechałem normalnie jakoś 12 km i nagle jakby mi zapłon odcieło, albo jakby mi paliwa zbrakło auto zgasło. Po chwili odpaliłem normalnie pojechałem do pracy. Wyszedłem z pracy przejechałem z 5 km i zrobił tak samo ale juz nie odpaliłem. Krecił rozrusznik krecił aż aku padł. Myślałem że to cewka, ale nie. Cewka nowa, daje iskre do kopułki, a od kopułki na świece nie idzie iskra. Filtr i pompa paliwa dobra paliwo dostaje. Myślę, że może czujnik położenia wału albo palec kopułki. Dzisiaj podepne kompa może coś sie dowiem konkretnego :angry:

Sprawa wyjaśniona - aparat zapłonowy do wymiany.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

cały aparat raczej nie sam hall :)
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”