[6R] 1.2 tdi vs 1.6 tdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
radaz
Newbie
Newbie

[6R] 1.2 tdi vs 1.6 tdi

Post autor: radaz »

Witam wszystkich!
Noszę się z zamiarem kupna polówki w dieslu. Samochód w założeniu ma być ekonomicznym wozidłem. Przebiegi od 80 do 200 km dziennie + weekendowe wypady za miasto - jednym słowem całkiem sporo ok 3500 km miesięcznie. Priorytetem jest jak najniższe spalanie i niskie koszty eksploatacji - nie mam czasu na zbyt częste nieprzewidziane wizyty w serwisie. Natomiast o samochody dbam i potrafię się dobrze z nimi obchodzić (regularne serwisy, odpowiednia technika jazdy itd. - nie zamierzam go katować) Osiągi w sensie przyśpieszenia, kultura pracy nie są dla mnie najważniejsze - ma palić mało i się nie psuć.
Myślałem nad 1.2 tdi bluemotion natomiast kolega który pracuje w salonie vw odradza mi ten motor proponując 1.6 tdi.
Samochód chcę kupić używany. Jak w temacie? Co radzicie? jak z trwałością tych silników, rzeczywistym spalaniem ? Jaka jest różnica w spalaniu między 1.2tdi a 1.2tdi bluemotion i 1.6 tdi 90 - 105km ? Jak z trwałością tych silników - systemów start stop?
Ogólnie moja jazda to 40 % miasto 60 % trasa.
Proszę o Wasze opinie i sugestie.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

lekka noga 1.4 benzyna średnia z motostat - 2 lata wpisywania - 6,8- 7 ( 90% miasto, 2 przejazdy dziennie po 10 minut), poza miastem 5,
r
radaz
Newbie
Newbie

W grę wchodzą tylko diesle i spalanie bliżej 4 niż 7l/100 km. Nie po to sprzedawałem teraz swoje 2 litrowe kombi w benzynie (spalanie 7,8 -9.0l/100km przy delikatnej jeździe) żeby mi teraz miejski samochodzik palił 1,5 litra mniej)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Spalanie koło 4L w dieslu to mit,jeżdżę 1.6 TDI tyle ze octavią,nie specjalnie cisnę i pali średnio 6,5L(potrafi w mieście pokazywać nawet średnio 7L)prywatnie polo 1.4 i średnio nie bierze więcej niż 6.1 w cyklu mieszanym 70%średnie miasto(Jelenia Góra)/30%trasa.W trasie pali nie więcej niż 5.0do5.7L.Prędkość nie wyżej niż 140km/h.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""zaako""]Spalanie koło 4L w dieslu to mit,jeżdżę 1.6 TDI tyle ze octavią,nie specjalnie cisnę i pali średnio 6,5L(potrafi w mieście pokazywać nawet średnio 7L)prywatnie polo 1.4 i średnio nie bierze więcej niż 6.1 w cyklu mieszanym 70%średnie miasto(Jelenia Góra)/30%trasa.W trasie pali nie więcej niż 5.0do5.7L.Prędkość nie wyżej niż 140km/h.[/quote]
Zastanów się co napisałeś...

Spalanie 4 litry nie jest mitem. Ja w trasie takie mam. Ale mając Octavię nie liczyłbym na 4 litry.
A) Masa
B) opory

Nie ma szans. Fizyka jest nieubłagana. Jeśli octavia w takich samych warunkach drogowych, pogodowych itp, z tym samym silnikiem spalałaby tyle samo co polo to prawa fizyki trzeba by odstawić na bocznicę...
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

jak ja zrobię 5 w benzynie w trasie to pewnie dieslem można ( chyba oktavią zapakowaną na 4 osoby + bagaże taki wynik 4.5 miałem) - ale TRASA A MIASTO to różnica
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

jhosef-Moze i pali 4L ale prędkość podejrzewam nie wyżej niż 90-100km/h.Z octavia się zgodzę,ale bez tego załadowania,ja jeżdżę najczęściej sam lub z pasażerem.Ja jak polowka jade do 100km/h to tez zejdę nawet poniżej 4.8L benzynka.Mówimy tutaj o normalnej jeździe a nie toczeniu.
r
radaz
Newbie
Newbie

Panowie, dziękuję za aktywność w temacie jednak nie biorę silnika benzynowego w ogóle pod uwagę. Ponadto nie zamierzam tym samochodem szaleć ,a bardziej właśnie się "toczyć". Na dynamiczny samochód przyjdzie jeszcze czas. Proszę o wypowiedzi osób której mają doświadczenia, wiedzę i porównanie 1.2 tdi i 1.6 tdi (odmiany bluemotion i nie blue....)
s
staff
Newbie
Newbie

Post autor: staff »

4,5-5l/100km średnie to tylko dla 1,4 TDI 70KM http://www.motostat.pl/vehicle-stats/60069
5-6 l/100km 1,2 tsi 105KM http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/38084 tańsza eksploatacja, frajda z jazdy
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

"trasa" to dość rozległe pojecie, może precyzujmy (widełki, około) prędkość
bo dla jednych trasa to już 90 a dla drugiego 140 i >

Polo 1.4 86km
na wiosenkę robiąc drogę Katowice - Berlin, trasa (goniłem zależało nam na czasie- ale przepisowo ;) , w PL 140, D ile fabryka dała), 4osoby + bagaż, spalanie średnie 7.1 litra
wyniki mniej niż 5L można uzyskać ale przy prędkościach 90...
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
r
radaz
Newbie
Newbie

Weźmy pod uwagę prędkości 90-100 km/h - czyli takie, przy których samochód pali najmniej.
Chodzi mi o codzienna eksploatację gdzie w ok 70% to drogi poza miejskie z uzyskiwanymi prędkościami rzędu 80 - 90 km/h czasami trochę autostrady. Jednym słowem jazda w stylu ECO.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Sądzę, że niewątpliwą zaletą diesla w stosunku do wolnossącego 1.4 jest moment i to, że ciągnie od dołu. Benzynowy jest ok, ale są różne upodobania. Zainteresowany będzie jeździł dużo i ja bym na jego miejscu wybierał 1.6 tdi. Ze względu na moc i moment, które się przydają, a lepiej mieć więcej niż mniej. A 1.2 i tak swoje spali, a w przyszłości lepiej się sprzeda 1.6.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 7:32 przez ppprokurator, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Hej
jeżdżę taką Polówką z silnikiem 1.6 TDI 90 KM już od blisko 4 lat i powiem szczerze że nigdy na nią nie narzekałem.
Silnik jest bardzo mocny, żwawo ciągnie już od 1500 obr i nie mam generalnie problemów z wyprzedzaniem.
Jeśli chodzi o spalanie to tutaj można bardzo dużo napisać.
W trasach sprawuje się idealnie. Przede wszystkim mało pali np. ostatnio jechałem na mecz do Poznania - 140 km spalił mi 4,6 l/100 km z 2 dwiema pięknymi studentkami i dwójką dzieci aha i cały czas na klimie. I nie można tutaj mówić o żadnym toczeniu. Auto ma jechać i tyle - oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Na stronie
http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/twoje-wpisy
prowadzę wpisy z tankowań od początku historii autka i mam całkowity pogląd na sytuację.
Dodam że stosując zasady ecodrivingu można spokojnie zejść poniżej 4 litrów (osobiście udało mi się zejść do poziomu 3,5 l) ale to męczarnie.
W mieście również szału nie ma - jak weźmie te 6 l to góra. W sumie to mieszkam w małej miejscowości gdzie świateł w sumie brak jak i korków, ale to w sumie na mój plus:)
Generalnie super motor do super auta, bo całościowo wszystko pięknie współgra ze sobą. Także jak byś miał więcej pytań to pisz chętnie odpiszę.
Awatar użytkownika
kkrzys206
Newbie
Newbie

Post autor: kkrzys206 »

Dodam i moje spostrzeżenia dot. spalania
Polo 2012 r 1.6 TDI 90 KM
Średnie spalanie z ostatnich 30 dni
Ilość kilometrów 1980
Trasa autostrady ok 600 km
Trasa zwykła ok 800 km
Miasto ok 600 km
Temperatury niskie, często poniżej zera dużo na krótkich trasach w mieście
Średnie spalanie 5.1 l
Sama trasa - 800 km, część ekspresówki
Średnie spalanie 4.2 l
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 7:32 przez kkrzys206, łącznie zmieniany 1 raz.
a
ajej87
Newbie
Newbie

Post autor: ajej87 »

U mnie to jest troszeczkę inaczej:

Polo 1.4 86KM,
Głównie miasto (ok. 80%)
Ciężka noga :cool2:
Spalanie ok. 8L/100. W zimę poprzednia raz miałem 9L/100 na tankowaniu.

Najmniej udało mi się uzyskać 6.5L/100 jeżdżąc w 80% w trasie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”