Hej
jeżdżę taką Polówką z silnikiem 1.6 TDI 90 KM już od blisko 4 lat i powiem szczerze że nigdy na nią nie narzekałem.
Silnik jest bardzo mocny, żwawo ciągnie już od 1500 obr i nie mam generalnie problemów z wyprzedzaniem.
Jeśli chodzi o spalanie to tutaj można bardzo dużo napisać.
W trasach sprawuje się idealnie. Przede wszystkim mało pali np. ostatnio jechałem na mecz do Poznania - 140 km spalił mi 4,6 l/100 km z 2 dwiema pięknymi studentkami i dwójką dzieci aha i cały czas na klimie. I nie można tutaj mówić o żadnym toczeniu. Auto ma jechać i tyle - oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Na stronie
http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/twoje-wpisy
prowadzę wpisy z tankowań od początku historii autka i mam całkowity pogląd na sytuację.
Dodam że stosując zasady ecodrivingu można spokojnie zejść poniżej 4 litrów (osobiście udało mi się zejść do poziomu 3,5 l) ale to męczarnie.
W mieście również szału nie ma - jak weźmie te 6 l to góra. W sumie to mieszkam w małej miejscowości gdzie świateł w sumie brak jak i korków, ale to w sumie na mój plus:)
Generalnie super motor do super auta, bo całościowo wszystko pięknie współgra ze sobą. Także jak byś miał więcej pytań to pisz chętnie odpiszę.