[9n] Kontrolka temperatury cieczy-pojawia sie po odpaleniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
HooF
Newbie
Newbie

[9n] Kontrolka temperatury cieczy-pojawia sie po odpaleniu

Post autor: HooF »

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Polo 1.4 75KM w automacie i od kilku tygodni mam taki problem. Auto po postoju 12 godzinnym np. po nocy, gdy schodzę rano i odpalam silnik bez problemowo, po 4 sekundach pjawia sie mi kntrolka w prawym górnym rogu od temperatury cieczy. Wystarczy ze odczekam minutę zgasze auto i odpale jeszcze raz i kontrolki nie ma przez cały dzien. Po za świecaca kontrolka rano z autem nic sie nie dzieje temperatury silnika normalne tylko wku..... mnie zawsze rano ze musze uruchamiać 2x silnik. Macie jakieś rady, moze walniety jest czujnik temp. Wszystkie płyny tez są w normie, mi brak pomysłow
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Prawdopodobnie to walnięty czujnik temp cieczy.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

To jest kontrolka od poziomu cieczy chłodzącej. W zbiorniczku jest czujnik. Rozwiązanie dolać płynu jak nie pomoże lub już jest na maksie. To pozostaje wymiana czujnika poziomu lub jego oczyszczenie. Niestety czujnik jest zintegrowany ze zbiornikiem i wymienia sie całość. Czyszczenie polega na wymontowaniu zbiornika i zalaniu np domestosem ,octem (chodzi o usuniecie nalotu z elektrod czujnika tak by były czyste ) odczekaniu paru godzin i porządnym wypłukaniu zbiornika (jest strasznie zagmatwany pełno zakamarków).
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja u siebie czyściłem i powiem, ze to rozwiązanie na pół roku niestety...

Lepiej kupić ten zbiorniczek w ASO za 60 zł i wymienić.
W
Wolga85
Swój
Swój

Rozwiązanie na dwa lata.

Ja czyściłem i spokój już rok. Tylko że wyeliminowałem wycieki ropy które rozpuszczały węże i powodowały że czarny syf z węży chłodnicy pływał w zbiorniczku.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

U mnie żadna ropa nie pływała. A gdzieś po roku znowu tarabani...
W
Wolga85
Swój
Swój

Ale to nie ropa pływa ,a ropa z pompy tandem (paliwa plus vaccum) spływa na węże od magistrali chłodzenia (zaraz pod pompa a nad skrzynią biegów ) i je powoli rozpuszcza z węży do płynu pod wpływem ropy dostaje się rozpuszczona guma (czarny syf) który osiada na elektrodach w zbiorniczku. Jak masz pompę LUK to tylko kwestia czasu jak zacznie ciec.
s
szewczi90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szewczi90 »

czyli czujnik temperatury jest razem wtopiony w zbiorniczek na płyn chłodniczy? bo u mnie też jest taki problem płyn jest w porządku nie ubywa go ani nie ma po co go dolewa bo ma prawie maks, patrzyłem i rano na zimnym stan i na rozgrzanym nie ma potrzeby dolewac, a kontrolka miga zawsze o poranku, czyli na bank jeśli wymienię zbiorniczek to wszystko wróci do normy?
W
Wolga85
Swój
Swój

Czujnik to dwa metalowe druty które z czasem pokrywką się nalotem i przestają przewodzić prąd. Wystarczy zdemontować zbiorniczek i wypłukac np domestosem aby usunąć nalot. Potem oczywiście wypłukac solidnie wodą. U mnie pomogło i od roku spokój.
s
szewczi90
Raczkujący
Raczkujący

właśnie jest jeszcze troche taka sprawa bo auto stało ze dwa miesiące w garażu i ostatnio jak sporo jeździ to po nocy bywa że nie ma tej lampki w sumie to loteria czasem jest czasem nie ma,

ale jeśli wymienię na nowy zbiorniczek płynu to powinno rozwiązać problem na dobre?
W
Wolga85
Swój
Swój

Wymiana na nowy to średnio dwa lata spokoju chyba że coś ostatnio ulepszali. U mnie pomogło na tyle samo płukanie domestosem tyle że koszt nieporównywalnie niższy.
s
szewczi90
Raczkujący
Raczkujący

Czyli jaki jest na to sposób tak naprawdę?
Zbiorniczek mówią, że 60zł oryginał, więc nie dużo jeszcze, płyn mi uratują ten co mam, mechanik wymieni za grosze zbiorniczek.

Ogólnie co z tym robić? to żyje własnym życiem ta kontrolka?
Niech ktoś powie czy to ma jakiś negatywny wpływ na samochód? bo nie wiem co o tym mam myśleć
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Wpływu na samochód nie ma żadnego. Minus to właśnie te nerwy czy coś nie gra.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
W
Wolga85
Swój
Swój

Pewnie da rady nawet objeść ten czujnik jakimś prostym układem elektronicznym ,ale jak dla mnie czujnik informujący o niskim stanie płynu chłodniczego jest potrzebny.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Zapewne idzie to obejść zwarciem odpowiednich kabli, ale właśnie fajnie mieć w awaryjnej sytuacji informację, że coś się dzieje.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”