[6n2] złe bezpieczniki w samochodzie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Hehe
Newbie
Newbie

[6n2] złe bezpieczniki w samochodzie

Post autor: Hehe »

Przejrzałem sobie bezpieczniki w moim aucie. I jeden z bezpieczników przy akumulatorze jest nieprawidłowy, na plastiku obok bezpiecznika pisze że powinien mieć 30A, a faktycznie bezpiecznik ma 25A.
I w środku pod kierownicą 2 bezpieczniki są odwrotnie założone:
Bezpiecznik 3 (wtryskiwacze) powinno być 10A, a jest 5A
Bezpiecznik 4 (boczne światło lewe) powinno być 5A, jest 10A

Czy te złe bezpieczniki mogły mieć jakiś wpływ na auto?
A ten bezpiecznik koło akumulatora to mam wymienić na 30A? Bo dobrze rozumiem że jeśli na czarnym plastiku obok pisze 30A to ma być 30A? Bo założenie bezpiecznika o 5A niższego chyba nie miało jakiegoś celu? (nie znam się za bardzo i dlatego pytam) http://chomikuj.pl/SpoconyPelikan/Galer ... 328555.JPG
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Oczywiście bezpieczniej będzie wymienić bezpieczniki na te w które zaopatrzył Twoje Polo Volkswagen :) To są bardzo tanie rzeczy zapłacisz parę groszy, nie będzie ryzyka, że będzie jakieś spięcie i siądzie Ci instalacja w samochodzie. Lepiej wymień. :acute:
H
Hehe
Newbie
Newbie

Post autor: Hehe »

Spoko, koło akumulatora bezpiecznik kupię. A w środku od strony lewej nogi to tylko miejscami trzeba wymienić.
Ale czy te bezpieczniki mogą mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie auta? Pytam bo mam pewne problemy - gdy zapalam światła lub uruchamiam auto przy włączonym radio to słychać cichy strzał w głośnikach. Czasem gdy włączę zapłon to deska rozdzielcza mi się wyłącza, zapala się ikona akumulatora i potem już jest dobrze, resetuje mi się zegar i bieżące kilometry. Kiedyś miałem też tak, że auto gasło przy zapaleniu świateł, ale to było kilka miesięcy temu. No i przy przyśpieszaniu na 2 biegu troche delikatnie mi szarpie (auto było sprawdzone przez mechanika kilka dni temu bo właśnie szarpało, gasło, nie miało mocy, wymieniony został czujnik wału korbowego, już tak nie szarpie jak kiedyś, moc ma, ale przy przyśpieszaniu jednak czuć troche szarpania). A deska rozdzielcza najczęściej mi gaśnie świeżo po odłączeniu i podłączeniu akumulatora, potem dłuuuugi czas jest spokój.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Hehe""]Ale czy te bezpieczniki mogą mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie auta? [/quote]
na Twoje problemy wpływu na pewno nie ma.
Może masz słabą masę- poczyść przyłączenie przewodu minusowego od aku do budy, klemy nie sa mocno zaśniedziałe ? :scratch:
Awatar użytkownika
damianese
Początkujący
Początkujący

Post autor: damianese »

od świateł zmień na 5A , jeżeli są mniejsze od dedykowanych to nic nie szkodzi- jeżeli są większe to wtedy może się dziać coś
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”