[6n2] Nie działa wentylator

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

[6n2] Nie działa wentylator

Post autor: Klimator »

Witam ponownie ;]
Tym razem problem tkwi w nie włączającym się wentylatorze chłodnicy przy zagrzaniu auta pow 100 st C.
Wie ktoś jak idą kable do niego ? bo zauwazyłem problem zaraz po wymianie sondy lambdy drugiej. Moze poprostu podczas wymiany sondy został rozpięty jakis kabel ?? z tego co zauwazylem to przewód idzie jakos dziwnie pod akumulator a pozniej to jakos nie wiem gdzie ;] Musze chyba zaglądnąć na kanał. Moze ktoś z forumowiczów wie gdzie jest jakaś kostka coby się mogła rozpiąć albo cos ??
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Hej,
2 lata temu miałem taki sam problem w korku się grzał do 100-110 st.pompa działała bo przy jeździe temperatura spadała do 90 stopni, okazało się, że bezpiecznik na obudowie akumulatora był zaśniedziały i nie włączał się wiatrak przy wyższej temperaturze, sprawdź koniecznie bezpieczniki. :blind:
Jeśli problem pozostanie, odepnij wtyczkę wiatraka i podepnij kabelkami bezpośrednio do aku, jeśli padaka to do wymiany wiatrak, jeśli działa to prawdopodobnie przyczyny trzeba szukać w czujniku temperatury wody. Może klęknął i nie załącza wiatraczka.
Problem o tyle poważny że jak kilka razy przegrzejesz silnik to możesz uszkodzić wiele rzeczy począwszy od uszczelki pod głowicą na uszczelniaczach zaworowych skończywszy...,
Jak nie miałem czasu tego naprawić to podpinałem kablem plusa z aku do wtyczki wiatraka i w chodził cały czas (tymczasowo) przynajmniej silnik się nie gotował...
tyle.
pozdrawiam
:hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Wiatrak wymienialem jakis rok temu wiec mysle ze powinien byc ok zwlaszcza ze jeszcze z tydzien temu dzialal bez problemu :( Co do bezpiecznika na aku to mam tylko jeden koloru żółtego może powinno być tam więcej ?? ;] nie wiem jak to powinno wygladać ;] posprawdzam go wypne przeczyszcze i zobaczymy ;]. Czujnik temperatury płynu chłodniczego też nie dawno wymieniałem bo mi skakala wskazówka. ;]

ale dzieki zobacze co z tym bezpiecznikiem ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Powinno być więcej!!! komuś się chyba przydały..... uzupełnij je koniecznie.
tu masz oznaczenie jakie mają tam być,
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

U mnie tak to wyglada niestety zdjecie na szybko telefonem ;] ale wchodzi tam tylko jeden kabel wiec nie trzeba wiecej
bezpiecznikow ale fakt obecny bezpiecznik byl strasznie zasniedzialy zobaczymy moze to to przetarlem przeczyscilem moze sie uda jak nie to go wymienie bo jakis dalej dziwny mi sie wydaje jakby lekko przytopiona ta obudowa byla ;]

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ziulko
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ziulko »

[quote=""rat4""]Powinno być więcej!!! komuś się chyba przydały..... uzupełnij je koniecznie.
tu masz oznaczenie jakie mają tam być,
Obrazek[/quote]

Można gdzieś uzyskać dostęp do tego programu z którego masz screen??
Awatar użytkownika
Bart.
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bart. »

[quote=""ziulko""]Można gdzieś uzyskać dostęp do tego programu z którego masz screen??[/quote]
http://megasite.pl/programy/68577-.html prosze
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Ok wszystko jasne ;] Obecnie wentylator dziala przyna tkwila w zabrudzonych stykach bezpiecznika na akumulatorze.

Dziekuje za naprowadzenie
mozna zamknąć ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
ziulko
Raczkujący
Raczkujący

Ja również mam problem z wentylatorem i niestety powstała kicha bo akurat mój wentylator nie występuje w zamienniku a w ASO kosztuje 1100zł :angry2: narazie go przeczyściłem i nasmarowałem i jakoś działa pewnie chwilowo :( nie ma ktoś na zbyciu jakiegoś używanego?? Mój silnik to AMF 1,4TDI 2000r.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""ziulko""]Ja również mam problem z wentylatorem i niestety powstała kicha bo akurat mój wentylator nie występuje w zamienniku a w ASO kosztuje 1100zł :angry2: narazie go przeczyściłem i nasmarowałem i jakoś działa pewnie chwilowo :( nie ma ktoś na zbyciu jakiegoś używanego?? Mój silnik to AMF 1,4TDI 2000r.[/quote]

http://moto.allegro.pl/item696903285_we ... o_01r.html
r
reanimator4
Newbie
Newbie

Post autor: reanimator4 »

ja mam wentylator do tego medulu nowke z 2laetnia gawarancja za 130zl moge sprzedac..kupilem go ale okazaolo sie co innego jak chcesz go wogole go nie montowealem oto moj mail napisz po_103@wp.pl
Awatar użytkownika
ziulko
Raczkujący
Raczkujący

Spoko mój mechanik magik :bow: zreanimował stary wentylator. Rozebrał go i wymienił szczotki i działa jak nowy :yahoo: :szefu: :bow:
Awatar użytkownika
luki_84a
Newbie
Newbie

Post autor: luki_84a »

w ktorym miejscu sa te bezpieczniki bo moj wentylator tez nie chodzi???
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

w puszcze na akumulatorze takiej czarnej ;]

-- 05 Paź 2009, 21:20 --

zreszta widac kilka postów wyzej dalem zdjecie ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
luki_84a