Witam ponownie ;]
Tym razem problem tkwi w nie włączającym się wentylatorze chłodnicy przy zagrzaniu auta pow 100 st C.
Wie ktoś jak idą kable do niego ? bo zauwazyłem problem zaraz po wymianie sondy lambdy drugiej. Moze poprostu podczas wymiany sondy został rozpięty jakis kabel ?? z tego co zauwazylem to przewód idzie jakos dziwnie pod akumulator a pozniej to jakos nie wiem gdzie ;] Musze chyba zaglądnąć na kanał. Moze ktoś z forumowiczów wie gdzie jest jakaś kostka coby się mogła rozpiąć albo cos ??
Hej,
2 lata temu miałem taki sam problem w korku się grzał do 100-110 st.pompa działała bo przy jeździe temperatura spadała do 90 stopni, okazało się, że bezpiecznik na obudowie akumulatora był zaśniedziały i nie włączał się wiatrak przy wyższej temperaturze, sprawdź koniecznie bezpieczniki. :blind:
Jeśli problem pozostanie, odepnij wtyczkę wiatraka i podepnij kabelkami bezpośrednio do aku, jeśli padaka to do wymiany wiatrak, jeśli działa to prawdopodobnie przyczyny trzeba szukać w czujniku temperatury wody. Może klęknął i nie załącza wiatraczka.
Problem o tyle poważny że jak kilka razy przegrzejesz silnik to możesz uszkodzić wiele rzeczy począwszy od uszczelki pod głowicą na uszczelniaczach zaworowych skończywszy...,
Jak nie miałem czasu tego naprawić to podpinałem kablem plusa z aku do wtyczki wiatraka i w chodził cały czas (tymczasowo) przynajmniej silnik się nie gotował...
tyle.
pozdrawiam
:hello:
Wiatrak wymienialem jakis rok temu wiec mysle ze powinien byc ok zwlaszcza ze jeszcze z tydzien temu dzialal bez problemu Co do bezpiecznika na aku to mam tylko jeden koloru żółtego może powinno być tam więcej ?? ;] nie wiem jak to powinno wygladać ;] posprawdzam go wypne przeczyszcze i zobaczymy ;]. Czujnik temperatury płynu chłodniczego też nie dawno wymieniałem bo mi skakala wskazówka. ;]
U mnie tak to wyglada niestety zdjecie na szybko telefonem ;] ale wchodzi tam tylko jeden kabel wiec nie trzeba wiecej
bezpiecznikow ale fakt obecny bezpiecznik byl strasznie zasniedzialy zobaczymy moze to to przetarlem przeczyscilem moze sie uda jak nie to go wymienie bo jakis dalej dziwny mi sie wydaje jakby lekko przytopiona ta obudowa byla ;]
Ja również mam problem z wentylatorem i niestety powstała kicha bo akurat mój wentylator nie występuje w zamienniku a w ASO kosztuje 1100zł :angry2: narazie go przeczyściłem i nasmarowałem i jakoś działa pewnie chwilowo nie ma ktoś na zbyciu jakiegoś używanego?? Mój silnik to AMF 1,4TDI 2000r.
[quote=""ziulko""]Ja również mam problem z wentylatorem i niestety powstała kicha bo akurat mój wentylator nie występuje w zamienniku a w ASO kosztuje 1100zł :angry2: narazie go przeczyściłem i nasmarowałem i jakoś działa pewnie chwilowo nie ma ktoś na zbyciu jakiegoś używanego?? Mój silnik to AMF 1,4TDI 2000r.[/quote]
ja mam wentylator do tego medulu nowke z 2laetnia gawarancja za 130zl moge sprzedac..kupilem go ale okazaolo sie co innego jak chcesz go wogole go nie montowealem oto moj mail napisz po_103@wp.pl