automatyczny włącznik świateł

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Tak to już jest z tymi cenami, ostatnio wymieniałem listwę wtryskiwaczy gazowych (w starej padła jedna sekcja) wartość listwy 140zł, przejściówka 35zł, czas wymiany 20 min ze zmianą nastaw sterownika skasowali mnie 300zł. :D
i
icemens
Newbie
Newbie

Post autor: icemens »

[quote=""Pawco""][quote=""rat4""]Boże ja szanuję cięzką pracę mechaniorów, ale niektórzy to sobie jaja robią z tymi cenami z kosmosu.
Ośmieszają się ci ludzie. :?
Powiedzcie sami jak jest w jakimś ASO ceny za usługi normalnie "europejskie" ale nie na nasze kieszenie....[/quote]

Dlatego odliczam czas do konca gwarancji :)[/quote]

zobaczysz w tedy ile części kosztują ,mi teraz wymienili sterownik silnika 4600 + robocizna i cieszę się że auto jest na gwarancji :)
P
Pawco
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawco »

oby nie :)
s
szkodnik1979
Newbie
Newbie

Post autor: szkodnik1979 »

Witam! Ja mam zamontowany automatyczny włącznik świateł, który załącza się dopiero po osiągnięciu ładowanie bodajże 13,7 V przez alternator. Mam to zamontowane w ten sposób, że po automatycznym włączeniu świecą się światła pozycyjne i mijania. Natomiast nie załącza się podświetlenie kokpitu oraz tablicy rejestracyjnej. Więc gdy zmierzcha to i tak muszę przekręcić zwykły włącznik świateł. Ponadto do całego układu mam zamontowany wyłącznik automatycznego włącznika świateł, którym w każdym momencie można dezaktywować automatykę. Jak wiadomo VW Polo nie ma kontrolki od świateł pozycyjnych i mijania oraz przednich świateł przeciwmgielnych, więc dodatkowo zamontowałem diody informujące o włączonych światłach. Wygląda to tak:

Obrazek

Dioda wyżej jest od świateł pozycyjnych i mijania a ta niżej od świateł przeciwmgielnych. Koszt jaki mnie wyniósł to około 40 PLN tylko za części, gdyż montaż wykonał mi kolega. Jak na razie wszystko działa sprawnie od ponad roku. Dodam jeszcze, że mimo obecności tego automatycznego włącznika to i tak sprawdzam czasem czy światła świecą poprzez sprawdzenie kontrolki-diody lub przez przełączenie świateł na drogowe (w tym momencie powinna zapalić się na stałe niebieska kontrolka świateł drogowych, bo gdy tylko mignie na chwilę to wiadomo, że światła nie świecą).
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 12:04 przez szkodnik1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Podepnę się.
Potrzebowałbym zgoła odmiennej technologii. Czyli system, który odłącza wszystkie światła z wyjątkiem awaryjnych po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Z włączeniem problemu nie mam bo bez indiglo nigdzie nie jadę :grin:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
k
kwanga
Newbie
Newbie

Post autor: kwanga »

ostatnio zamontowałem, w niedawno zakupionej polówce. automat świateł ( ponieważ mam w passacie ) działa nieco inaczej ale to, nie dziwi bo w pasku mam szwecką konstrukcję, poniewż z tamtąd go mam . Jeżeli jednak chodzi o polcie, to w intrukcji producent zaleca cięcie przewodów i podaje ubogi schemat instalacji. Mam nawet doręczny schemat jak to można w prosty sposób zrobić z zachowaniem orginalnego sposobu działania, niestety tu nie mogę bezpośrednio wkleić obrazu a szkoda, może komuś by się to przydało. Działa to fajnie i nie zapomina się o światłach :-D
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

W swojej 6N-ce będę w najbliższym czasie demontował ten automat. Jak ktoś chętny to za proszę rezerwować. Oddam za 4-paka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”