Witam. Jeżdżę od niedawna polo 6n 1.9 SDI 47kW które remontowałem niemalże rok. Dość długo bałem się przekraczać prędkość powyżej 80km (początkowy brak zaufania) jednak wczoraj postanowiłem zaszaleć. Niestety nie poszalałem zbyt długo i bynajmniej nie dało mi to odpowiedniej satysfakcji;) Autko bardzo fajnie się zbiera na 1,2,3,4,5 biegu jednak przy prędkości 120km wskazówka obrotomierza wkracza na czerwone pole i jest niemalże 5 tys obrotów/min. Czy jest to normalne? Możliwe że jest to autko miastowe jednak jak można uzyskać niskie spalanie przy takich obrotach? Autko jak na razie pali mi ok 7/8 litrów a jeżdżę bardzo delikatnie, ekonomicznie.
Drugie pytanko. Tydzień temu byłem zachwycony meeega miękkim zawieszeniem a teraz po jakimś czasie jest tragdia. Wahacze nowe bo sam wsadzałem tyle wiem. Czy może to być wina np tulei stabilizatora? Chodzi mi głownie o przód bo z tyłu nie mam pojęcia ile amortyzatory mają lat. Tragedia jest głownie na brukowanej drodze, straszne wibracje. Na małych nierównościach strasznie coś hałasuje w lewym kole takie metaliczne delikatne ale donośne stuki. Nie amortyzator!
Proszę o pomoc. Dziękuję;) :write:
[quote=""kolo""]prędkości 120km/h rozumiem... ja przy 120 mam 3000 obrotów na minutę. sprawdź oznaczenia skrzyni czy nie masz od innej wersji silnikowej[/quote]
no ale gdzie w dieslu 5000 obr/min? no chyba że zapomniałeś 4 bieg wbic
Oznaczenie mojej skrzyni to CWT. Z tyłu na naklejce w bagażniku jest to samo oznaczenie skrzyni więc nie była ona wymieniana. Jak to jest wiec z ta skrzynia?
[quote=""sebadress""]Jak to jest wiec z ta skrzynia?[/quote]Pytasz jak to jest z tą skrzynią, a ja zapytam jak to jest z tym silnikiem, bo ta skrzynia była montowana do AEF'a, zwykłego klekota, a nie do SDI z bezpośrednim wtryskiem. Już nie jeden użytkownik na tym forum był przekonany,że ma SDI, a okazuje się, że to zwykły klekot, czyli AEF. Dobrze byłoby zrobić zdjęcie motoru i przedstawić na forum.
Mechanicy wcisneli mi ze to sdi jednak po budowie widze ze to zwykly klekot...linka gazu przy pompie;) moj blad przyznaje. Dobrze ze przynajmniej dzis wyszedlem z bledu
Mial prawo go Bog opuscic z tego wzgledu ze byl wyciagany i digitale sa uszkodzone te od godziny:) gps wkroczy do akcji. Sprzeglo pod obciazeniem sie nie slizga a oponki to 14