Ostatnio za ori rozrząd z pompą płaciłem 700 PLN. Wymieniłem sam więc 200-300 PLN zostało w kieszeni przy okazji wymieniłem , z racji przebiegu (185 kkm ) łańcuch napędu wałka wyrównoważającego i pompy oleju wraz napinaczem (kolejne 300 PLN).
W silnikach z pompowtryskiwaczami od 2007 roku wymiana rozrządu przysługuje po 150 tys. km. Tutaj macie wypis z elsy dotyczącą częstotliwości wymiany rozrządu. Jeżeli jest to rozrząd jeszcze fabryczny, to można z tym jeszcze poczekać, ale decyzja należy do ciebie.
Rozrząd jest fabryczny i w książce serwisowej sprawdziłam to faktycznie jest po 150kkm dla 3-cylindrowego silnika TDI, także myślę, że jeszcze poczekam troszkę a gdzie znajduję się kod literowy silnika?
Kod silnika znajdziesz na górnej osłonie pasa rozrządu , w bagażniku na wlepie lub w książce serwisowej, taka sama wlepa jak w bagażniku.
Twój silnik ma 51 KW, kod jego to BNM, lub BWB, z tym, że BNM jest bez filtra cząsteczek stałych (DPF)
[quote="Stanley"]Kod silnika znajdziesz na górnej osłonie pasa rozrządu , w bagażniku na wlepie lub w książce serwisowej, taka sama wlepa jak w bagażniku.
Twój silnik ma 51 KW, kod jego to BNM, lub BWB, z tym, że BNM jest bez filtra cząsteczek stałych (DPF)[/quote]