[quote=""Vespa""]Wymieniałem wszystkie filtry i olej, przy czym znajomy mechanik, bez pytania o zdanie zalał go
Boost Oilem 10w40.
Polo 1,2, 3 cylindry, 64 KM z nie wiadomo jakim przebiegiem. Czy to był w miarę rozsądny wybór z jego strony? Dodam, że po przejechaniu kilkuset km znowu trzeba było dolać oleju - może za mało wtedy było wlane (nie sprawdziłem) a może jest za rzadki? Nie znam się.[/quote]
Każdy silnik spala olej ,a im ma większy przebieg i zużycie elementów tym będzie go spalał więcej. Traktowanie też ma znaczenie nawet jak pojedziesz nowym autem szczególnie z turbo na tor to po przejechaniu kilkunastu km zobaczysz ubytek oleju.
Olej 15W40 i 0W40 ma tą samą gęstość w temperaturze roboczej czyli przy około 100stC o czym informuje druga część indeksu oleju "40".
Pierwsza część czyli 15W, 0W, 5W... to gęstość oleju gdy jest on "zimny" czyli na przykład zimą
https://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHq ... creen&NR=1
Nawet do starego silnika który jeździł na 15W40 można zalać olej 5W40 pełen syntetyk tylko trzeba przed wymianą wypłukać silnik przy użyciu specjalnego preparatu najlepiej renomowanych firm jak Liqui Moly. Takie płukanki są bezpieczne sam je już robiłem w kilku silnikach i znajomi też je robili w swoich autach. Wszystkie teraz chodzą jak zegarki nic się nie rozszczelniło nawet mój VR6 z 93r.
Oleje 15W, 10W u większości producentów nie spełniają nowszych norm bo produkują zbyt wiele osadów, nagaru. Silnik wolnossący benzynowy się na nim nie zatrze tylko będzie bardziej zabrudzony co może prowadzić do spadku kompresji.