Cześć,
Mam kolejny problem, tym razem z tempomatem. Zakupiłem wiązkę i manetkę pod tempomat i zmontowałem wszystko jakiś czas temu. Kupiłem także kabel do auta, który dziś dostałem i aktywowałem tempomat. Niestety tempomat nie działa...
Przy włączaniu zapłonu kontrolka tempomatu na chwilkę się zapala, jeśli manetka tempomatu jest w trybie ON, jeśli OFF to nie zapala się w ogóle. Podłączałem pod komputer i przy włączaniu tempomatu, sprzęgła i hamulca zmieniają się 0 na 1, także ok.
Moje pierwsze podejrzenie spada na zepsute przyciski w manetce, bo szczerze mówiąc kupiłem ją trochę zdewastowaną. Czy może to być przyczyna czy graniczy to z cudem ? Może jakiś inny pomysł ?
Z góry dzięki !
A zasilanie skąd wziąłeś. Może podpiąłeś się po świece żarowe. To by tłumaczyło zapalenie się kontrolki. W dziale manual jest poradni dotyczący montażu tempomatu (przy okazji zawiera instrukcje dodania MFA). Sprawdź czy wszystko podpiąłeś.
Tak, wszystko robiłem według instrukcji. Wpięty jestem w bezpiecznik nr 18, co według instrukcji odpowiada za "system nawigacyjny".
To jeszcze takie pytanie do posiadaczy tempomatu seryjnego. Kiedy zapala się Wam kontrolka tempomatu na desce ? W momencie przełączenia manetki w tryb ON niezaleznie czy samochód jest w ruchu czy nie ? Czy może musi aktualnie utrzymywać prędkość aby świeciła ?
Zasilanie tempomatu dziś sprawdziłem, wszystko jest ok. Problem dalej nie jest rozwiązany, nie mam żadnej koncepcji. No oprócz tej, że manetka tempomatu szwankuje, ale jak to sprawdzić ?
A błędów żadnych nie ma w ECU i w module centralnej elektryki. Sprawdź podłączenie białej wtyczki i tej którą wpina się do modułu centralnej elektryki i jaki masz nr moduł centralnej elektryki (nie wszystkie obsługiwały manetkę pod tempomat).
Wtyki dociskałem, sprawdzałem - jest ok.
Błędy... P1689 i U0140 było.
Moduł komfortu u mnie to 6Q0 959 433 E.
jhosef mam dołożony tempomat więc kiedy powinna kontrolka świecić ?
Jak możesz to zrób u siebie taką próbę: przełącz na wyłączonym silniku tempomat na ON i włącz zapłon... I czy na chwilkę mrugnęła wtedy kontrolka tempomatu ?
No i kiedy u Ciebie świeci kontrolka, w momencie utrzymywania prędkości czy tylko na ON manetki ? Bo widziałem że tez masz dołożony...
Jutro zrobię test.
W dołożonych z tych ogólnodostępnych schematów pali się po przełączeniu na on. Normalnie to ecu załącza kontrolkę. W dokładanych to jest uproszczone.
Bledy jakies dziwne, podepnij sie programem vag-com i beda bledy z opisem:):P
Co do tempomatu ma on byc podpiety pod przewod gdzie napiecie jest po przekreceniu kluczyka w stacyjce. cZyli nawet na postoju jak masz manetke na ON to kontrolka bedzie sie swiecic.
Podlacz auto pod kompa, oczywiscie program vag-com i wejdz w silnik, tam w bloki mierzone, tj meas block i grupa 006. tam bedziesz mogl sprawdzic przyciski w manetce, albo grupa 022 bo i tam tez sa wartosci od tempomatu.
A i jeszcze, modul komforu nie ma tu nic do tego. Wazny jest numer modulu centralnej elektryki, ale nie spotkalem sie zeby tdi nie obslugiwal tempomatu;)
No właśnie ja pytałem o nr moduł centralnej elektryki a nie komfortu bo to moduł centralnej elektryki przyjmuje stany z przycisków manetki . Do ecu leci już cyfrowo po can. A co błędów jeden mówi że brak komunikacji po can z modułem centralnej elektryki a drugi że brak komunikacji z BODY CONTROL MODULE (sterownik drzwi)