Re: TU pytamy jaką nawigację wybrać i dlaczego?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""jhosef""]Zwłaszcza, ze mam głos Czesia z Władców much.[/quote]
hehe, Czesio rządzi :piwo:
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""czaja""][quote=""jhosef""]Zwłaszcza, ze mam głos Czesia z Władców much.[/quote]
hehe, Czesio rządzi :piwo:[/quote]
Na rondziu "pyk" strzałeczka prosto :piwo:

Drażni mnie tez wyznaczanie trasy jak jadę do rodziców. Trasa Gdańsk<>Ostrołęka. Najpierw DK7 później morąg i olsztyn. Jako trasa krótka ok, optymalna - no niech będzie. Ale szybka, w życiu się nie zgodzę. Lepiej jechać szeroką i szybką (miejscami ekspresową) 7 niż zjeżdżać między krowie plaski po krętej, wąskiej, dziurawej drodze z morąga, Pasęłka do Olsztyna. Trasa jest wolna, a jak sie trafi jakiś ciągnik (teren typowo rolniczy) czy stado krów - jeździłem i widziałem - to masakra.

Lepiej jechać do Ostródy i na Olsztyn. Obie dobre drogi. 16 niedawno przeszła remont. Zrobili pobocza, nową nawierzchnię. Pasy zjazdowe. Różnica kilkanaście kilometrów.
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

tak to jest z różnymi wersjami AM ze nie zawsze nowsza wersja jest lepsza i potrafi ładnie traske ustawić bez żadnej logiki :crazy: Ja teraz śmigam na AM 6.5.0a ,jest troche starawa i duzo nowych skrzyżowań i dróg juz na niej nie ma, ale na moim peyingu śmiga dobrze :)
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Szukam info o tomtom ma to ktoś jak się to spisuje?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""rolf""]Szukam info o tomtom ma to ktoś jak się to spisuje?[/quote]
Za granicą bdb. W Polsce całkiem nieźle. Jedyna wada urządzeń, to to że nie zainstalujesz nic innego niż mapy tom tom.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

przerabiałem to na navi z biedronki odblokowywanie wgrywanie roznych pirackich map jeden wielki haos i mapy wiecznie nieaktualne lepiej trzymac sie jednej i dobrej
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

rolf
musisz rozroznic dwie rzeczy - aplikacja i mapy... Jak masz nieaktualne mapy (niewazne czy ori czy pirackie) to znaczy, ze slabo szukasz/apdejtujesz i to Twoja wina tylko i wylacznie :D

Niektore aplikacje moga dzialac na mapach navteq i tele atlas (np. Sygic), niektore korzystaja albo z jednych albo z drugich (np. Automapa jedzie na Navteq, Tom Tom na Atlasie). Do tego masz jeszcze Google Maps, ktore jest niby niezalezne od obu bo korzysta z wielu roznych dostarczycieli map ;)

Tom Tom jest ok, tak jak Piotrek wspomnial - glownie za granica, w PL jednak najlepsza caly czas jest Automapa, pozniej postawilbym Sygica. Reszta na koncu ;)

Plus TomToma jest taki, ze chyba daja teraz free lifetime maps czyli apdejty do konca zycia za darmo (map, nie samej aplikacji). Sygic oferowal to samo przez jakis czas, trzeba by sprawdzic czy dalej to robi - jezeli tak (czyli apdejty do konca zycia za darmo) to w jego strone bym sie kierowal, korzystalem z niego przez rok tu i tam w Europie i zawsze bylo git.

EDIT: Teraz widze, ze Sygic na iOS leci na mapach TeleAtlasa (czyli TomTom, TT wykupilo TA dawno temu ;))... ;) do crackowanych wersji mozna sobie wybrac co sie chce - Navteq albo Tele Atlas.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Automapa ostatnio zbiera dosc duzo nagatywów
Awatar użytkownika
shao

Od kogo te negatywy? Imiona, nazwiska, PESELe... ;)

Mam AM, mam Sygica, nigdy mnie nie zawiodly (mowie o Europie bo w Chinach uzywam BaiduMap).
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""rolf""]Automapa ostatnio zbiera dosc duzo nagatywów[/quote]
Te negatywy to od idiotów którzy nie potrafią ustawić pod siebie programu i bezgranicznie wierzą jak ich program prowadzi.
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

[quote=""shao""]
Plus TomToma jest taki, ze chyba daja teraz free lifetime maps czyli apdejty do konca zycia za darmo (map, nie samej aplikacji). [/quote]

Tyczy się to wszystkich nawigacji, tzn. tych już kupionych też? Bo mam dwie, w jednej aktualizacje niebawem się skończą, a drugiej nie dało się zarejestrować i updejty przepadły.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Automapa na andka szału nie robi moim zdaniem. Po stokroć wolę navi nokii.
Awatar użytkownika
shao

[quote=""tomsson""][quote=""shao""]
Plus TomToma jest taki, ze chyba daja teraz free lifetime maps czyli apdejty do konca zycia za darmo (map, nie samej aplikacji). [/quote]

Tyczy się to wszystkich nawigacji, tzn. tych już kupionych też? Bo mam dwie, w jednej aktualizacje niebawem się skończą, a drugiej nie dało się zarejestrować i updejty przepadły.[/quote]

Dowiedz sie u TomToma, nie mam z nim do czynienia, wiem tylko ze jest taka mozliwosc zeby miec apdejty za free i dotyczy to nawigacji/aplikacji kupionych po jakims tam terminie. Nie wiem czy sie lapiesz...
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Właśnie przejechałem na tomtomie pare km i jestem nastawiony pozytywnie bez zadnych zbednych bajerów i o to chodzi [tomtom via 135]najnowsza mapa,wiadomo ze trzeba pojeżdzić żeby wyrobić zdanie ale początek super plus
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

Z tego co czytam na stronie tomtoma to nie ma warunków co do wieku urządzenia. Wystarczy zarejestrować. Mam obie zarejestrowane, więc dzisiaj sprawdzę ile w tym prawdy i dam znać.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”