Re: TU pytamy jaką nawigację wybrać i dlaczego?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: TU pytamy jaką nawigację wybrać i dlaczego?

Post autor: jhosef »

[quote="czaja"][quote="Diego69"]Co polecacie ?[/quote]
Nawigację z biedronki :grin:
A poważnie, to coś z systemem Windows CE. Na to możesz wrzucić prawie każdą mapę. I AutoMapę i TT, iGo, MapaMap, Sygic i wiele innych.
To jaki sprzęt wybierzesz to już kwestia pieniążków. Za 300zł całkiem dobry sprzęt już kupisz. Ja ciągle polecam Lark'a. Tanio i dobrze.[/quote]

Ja kupiłem za 299 zł navi z biedrony. Był to Goclever 5040 z automapą XL. Ogólnie jedyny minus to słabo widoczny obraz w bardzo dużym nasłonecznieniu. Samemu urządzeniu nie moge nic zarzucić. Szybko łapie satelity, nie gubi się. Ale AutoMapa jest poje@#$%. Nie rozumiem programu. W trasie optymalnej potrafi kocimi łbami przeciągnąć aby zaoszczędzić 100 metrów. Przy zwiedzaniu świętokrzyskiego potrafiła tak człowieka pociągnąć, że głowa mała. Albo doprowadzała do pola. Zakupiłem aktualizację i się nieco poprawiła. Ale dalej z uporem maniaka każe zawracać nawet na obwodnicy trójmiasta...

Wcześniej jeździłem na OVI Maps Nokii i Garmin. Ale AM przy tych wypada blado. OVI ładnie prowadziły człowieka do celu. Jak się zatraciłeś to poprowadziły w sekundę inaczej. A ta !@#$ każe zawracać. Nawet na wielopasmowych oddzielonych, ba autostradach...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="jhosef"]Nie rozumiem programu[/quote]
Złe ustawienia programu. Ty musisz ją ustawić pod siebie. Ustawienie optymalne możesz ustawić identycznie jak trasę szybką lub najkrótszą. ot cała filozofia. Przecież navi ma tylko wskazać jak jechać - myśleć za kierownicą ma CZŁOWIEK!
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote="czaja"][quote="jhosef"]Nie rozumiem programu[/quote]
Złe ustawienia programu. Ty musisz ją ustawić pod siebie. Ustawienie optymalne możesz ustawić identycznie jak trasę szybką lub najkrótszą. ot cała filozofia. Przecież navi ma tylko wskazać jak jechać - myśleć za kierownicą ma CZŁOWIEK![/quote]
Sory ale jak wyciągam taki sprzęt z pudła to ma działać poprawnie. A to jest pogięte. przykład z dzisiaj:

Chciałem jechać:800 metrow
Obrazek

Am wybrała trasę optymalną: 4,6 m, dużo korków i zawracanie
Obrazek

konfig tego nie tłumaczy. tak samo jak polecenie zawrócenia na autostradzie.

Am legalna z najnowszym core i mapą
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Żadna navi nie jest idealna. Tak to już jest z programami. Ja np korzystam z navi żeby zobaczyć gdzie dany adres jest, a resztę biorę na znajomość miasta. Jak nie znam jakiegoś miasta to wtedy oglądam sobie dokładnie okolicę na mapie, zanim wyznacze trase. no cóż, jeżeli masz legal AM to zgłaszaj błędy baranom-producentowi. może coś zmienią na lepsze. Bo fakt faktem , konkurencja mocno goni AM.
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

[quote="jhosef"]Chciałem jechać:800 metrow
Obrazek

Am wybrała trasę optymalną: 4,6 m, dużo korków i zawracanie
Obrazek

konfig tego nie tłumaczy. tak samo jak polecenie zawrócenia na autostradzie.

Am legalna z najnowszym core i mapą[/quote]

Specjalnie dodales ten punkt PRZEZ na dluzszej trasie?

Moja AM tak zrobila ->
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Musiałem dla pokazania trasy jaką wyznaczyła AM. Targeo by tak nigdy nie wyznaczyło. Am miała tylko cel, nic pośredniego.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="jhosef"]Musiałem dla pokazania trasy jaką wyznaczyła AM. Targeo by tak nigdy nie wyznaczyło. Am miała tylko cel, nic pośredniego[/quote]
No to nie ma bata, coś jest powalone u ciebie w ustawieniach. Zobacz co wyznaczyło u marcina. mnie nie chce się uruchamiać AM teraz :D
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Z tym, że ona tak ma od początku. Jej trasy optymane nijak się mają do rzeczywistości. Ostatnio była instalowana na świeżo. Spróbuje ją przywrócić do fabryki.

EDIT:

Nie wiem co z nią jest nie tak. Jak zaczęła mnie drażnić do zacząłem kombinować z ustawieniami profili prędkości itp ale to nic nie zmieniło.

Do tego miałem z nią problem z wczytywaniem tras z targeo. Wracając z świętokrzyskiego wyznaczyłem sobie trasę do Gdańska. Wrzuciłem na targeo punkty pośrednie bo chciałem jechać przez autobahn A1. Ale ona i tak znalazła lepszą trasę przez DK7. Punkty pośrednie zignorowała. Wcześniej z nich korzystałem zwiedzając zabytki i nie było większych problemów. Oprócz próby pociągnięcia zarośniętą drogą polną kilka razy zamiast normalnych asfaltem.

Wtedy nic w niej nie grzebałem. Poczytałem sobie opinie na necie i okazało się, że nie tylko ja mam takie problemy. Zdaje sie, że to moja wersja 6.6.2 była jakaś felerna. Dlatego postanowiłem dać jej szanse i zakupiłem abonament na aktualizację. Poprawiło się jej ale i tak nie jest cudownie. Czasem ma takie wyskoki jak wczoraj. Ogólnie bardzo jej nie ufam.

Najbardziej rozbraja mnie zawracanie. Nie pojedziesz jak chciała to stwierdza "zawróć". Nieważne, że autostrada, obwodnica trójmiasta, podwójna ciągła. Zawracaj już. Nie jestem głupi ale jak sie ktoś jej posłucha :shock:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="jhosef"]Zdaje sie, że to moja wersja 6.6.2 była jakaś felerna[/quote]
eee.... a najnowsza wersja to 6.8.1 więc dość starą masz mapke. i tak jak mówisz czasem niby nowsz, a gorsza. ja mam u siebie 6.7.0 i nie mam jakichś dziwnych akcji.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Źle się wyraziłem. Kupiłem ją z 6.6.2, zaktualizowana do 6.8.1 i jest poprawa ale dalej są kwiatki.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

wydzieliłem osobny wątek dla rozmów o samych mapach, bo zaczął się robić bałagan.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

ja mam jeszcze starszą AM 6.5 i powiem Ci że takich cyrków to nigdy nie robiła, nie wiem czy to wina AM czy tego urządzenia, ale ewidentnie nie działa jak trzeba, z tym optymalnym to różnie bywa - nie wiem jaki jest algorytm do wyznaczania pomiędzy krótką a szybką - ale w porównaniu do OVI na nokii (też mam i czasem odpalę jak muszę) to AM jest o 4 nieba lepsza
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja to się boję krótkiej używać bo moja AM potrafi kocimi łbami pociągnąć dla zaoszczędzenia 20 metrów. Raz kazała mi zjechać z DK na wiejską drogę by powrócić na nią za kilometr. Kocie łby też były.

Niedługo jadę na urlop więc zresetuję, zaktualizuję i zobaczymy. Przy poprzednim urlopie w połowie trasy nawigacja prawie poleciała przez okno...

Przeznaczę trochę czasu na poczytanie na forach co z tym pasztetem zrobić.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

jhosef
ale tam masz w ustawieniach "pomijaj drogi .... i gorsze", także możesz sobie ustawić nawet aby tylko po samych autostradach śmigał, po co masz po nierównych dróżkach podmiejskich śmigać :D wydaje mi się że wystarczy abyś dobrze ustawił AM i wszystko będzie ok
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeżdżąc po Świętokrzyskim odnalazłem tą opcję. Jest zaznaczona gruntowe itp ale i tak nimi ciągnie jak jej się podoba. Ale to jeszcze przed aktualizacją było. Jak jest teraz nie wiem. Wyglądało to tak, że po włączeniu omijania gruntowych po 10 km wylądowaliśmy za stodołą jakiegoś rolnika, przed nami zarośnięta droga polna. Sprawa była o tyle skomplikowana, że zwiedzaliśmy ruiny itp i więc nie można być pewnym, że źle prowadzi. Bo może miec rację, że ten zamek to gdzieś tam. Później okazało się, że nie tam. Raz do nas skręć w prawo, np ok, trochę dziwne ale luz 100 metrów jesteśmy na czyimś podwórku. Wróciłem na główną i jakby nigdy nic. Punktu pośredniego tam nie było. Po pewnym czasie zrobiło to się śmieszne. Zwłaszcza, ze mam głos Czesia z Władców much.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”