Chciałbym wam zaprezentować mojego - VW Polo 6N0 96r 3D.
Silnik: 1.0 8V AEV
Moc: 45KM
Kolor: niebieski (LR5Y)
Zmiany:
-> Zawieszenie TA-technix (czerwone springi)
-> Lampy po zabiegu "black"
-> Gładki front
-> Obrysy w kierunkach
-> Nowy lakier
Planowane zmiany:
-> Klamki w kolor nadwozia
-> klapa tył U.S
-> Lampy tył 6N2
-> Szeroka stal
-> Elektryczne szyby
-> Zmiana wnętrza na świeże(niezniszczone)
Samochód kupiłem jako uszkodzony, od brata. Ciśnienia w cylindrach wahały się pomiędzy 2-3 barach. Zdecydowałem się nie remontować starego silnika, tylko kupić coś innego, używanego w dobrym stanie.
Silnik kupiony z przebiegiem 96tys KM, od prywatnej osoby, starszego Pana który rozbił naprawdę całkiem galante Polo (tył), za silnik Pan chciał 600zł ale udało się w końcu utargować stówkę. Uzbrojenie silnika poszło całkiem sprawnie, szybko znalazł się w budzie samochodu, uruchomił bez najmniejszego problemu, przy ostatnich mrozach -15*C również nie było problemu z rozruchem

Stary silnik z budzie:

Kolejną sprawą która mnie martwiła to ruda która doczepiła się dookoła samochodu.
Próg od strony kierowcy nie nadawał się do naprawy, wspawałem nowy.
Samochód dobrze oczyszczony z rdzy, zapodkładowany środkiem antykorozyjnym, zaszpachlowany(niestety), podkład uzupełniający -> lakier.
Tak wyglądał samochód przy zakupie:

Reanimacja : :cool2: :cool2:
Kupione nowe blotniki, zamienniki, ale to mało istotne ważne że nie są pordzewniałe.

Dalsze prace reanimacyjne:

[...]No i mała przerwa w dokumentowaniu przebiegu i modyfikacji. I tutaj zaczyna się już inna bajką

ETAP II
Samochód został polakierowany, niestety nie mam jeszcze dobrych zdjęć, na wiosnę będzie jakaś dobra sesja

Mały kapeć

Wydech z którym muszę coś koniecznie zrobić bo mi ogranicza "kręcenie"

Następnym etapem było posadzenie samochodu, czyli to co lubie

Gwint zakupiony od kolegi z forum krzyDOLAR, jest to TA-Technix na czerwonych sprężynach. Jestem b.zadowolony bo w przeciwieństwie do TA-technixa z niebieskimi springami które ma mój kumpel w Vento jest mega komfort.
Następnie lampy frontowe poszły na zabieg "black", całość poszła bezproblemowo, efekt jest w porządku chociaż muszę je jeszcze na wiosnę spolerować bo nie jest to co chciałem osiągnąć.
Nie mogłem się powstrzymać, bo od zawsze kręci mnie styl U.S, właśnie trwają kolejne pracę nad gładkim frontem, wygląda to następująco:

Zderzak rozgrzany opalarką w miejscu wtłoczenia na rejestrację i wypchnięty z drugiej strony tak, aby kąty były zbliżone jak najlepiej do całości i wykorzystać do tego zabiegu jak najmniej kitu. Na zdjęciu dolnym, zaszpachlowany zderzak jest jeszcze nie dotarty, dlatego wygląda to nie najlepiej, natomiast w tej chwili wcale nie jest aż tak źle. Kit to tzw szpachla poliestrowa, elastyczna czyli do plastiku. Mam nadzieje że nic się z nią nie stanie gdyż nie jest jest jej aż tak grubo (0,5-1mm) Dodać mogę to że jest mnóstwo zabawy... rozrabiałem ją już kilka razy, nakłądam i szlifuje do momentu ideału, trzeba odrodzić jakoś te kąty.
Do gładkiego frontu dochodzą obrysy U.S w kierunkach, do tego wykorzystałem oprawkę z kierunku Golf mk3 i wpasowałem ją w klosz kierunku w POLO, wygląda to tak:

Oprawka przekręcana i wyciągana, tak jakby to było jej oryginalne miejsce, trzeba ot jeszcze jakoś uszczelnić

Całość wyłączana w przypadku kontroli drogowej

W takim razie jest gleba, jest gładki front, są obrysy brakuje jakiegoś koła... Aktualnie felga jest zielona, trochę mi to nie leży, ale nic z tym nie robię bo w planach jest szeroka stal lub coś równie miłego dla oka. Mam parę prostych pomysłów = taniość, lub uderzyć w klasykę, szeroka stal lecz ogólnie to strasznie mi tutaj leży jakiś Ronal T. wszystko zależy od funduszy

Pytanka :
- Panowie, co z blachą? nie widzi mi się jej wozić tak jak na zdjęciu, w upalne dni to może być samobójstwo.
- Co z kontrolami drogowymi jeżeli chodzi o tylną blachę "allegrową" ala U.S, bo słyszałem że podobno sypią się mandaty...
- Co do wnętrza, zmieniać boczki drzwi z wnęka na głośnik czy robić tunel z boczków które mam aktualnie (bez miejsc na głośniki) ?