[9n] Problem z klimatyzacją

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
radrey
Newbie
Newbie

[9n] Problem z klimatyzacją

Post autor: radrey »

Witam,
panowie mam problem z klimatyzacją. Kupiłem auto zimą i gdy tylko zrobiło się ciepło pojechałem ją nabić. Klima szczelna, nabita i niestety nie chłodzi. Byłem u jednych magików to stwierdzili że nie ma napięcia na sprężarce. Pojechałem do innych to z kolei mówili że sprężarka chodzi i pewnie coś nie tak z elektryką. Stwierdzili że panel climatica jest uwalony. No to kupiłem nowy i jakież było moje rozczarowanie jak klima nie zaczęła chłodzić:/ Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, podpiąłem się pod vaga i wywala tylko nieznany błąd 818 i nic więcej...Panowie jakieś pomysły? Od czego zacząć? Bo wymieniać po kolei wszystko to nie sztuka:(
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zaba_1974 »

Presostat czujnik wysokie niskie ciśnienie,a kto to nabijał jak nie działa- to poco się zabiera porządny chłodziarz lub ktoś kumaty niech zajrzy co to ogarnie nie polecam kombajnów do klimy tylko manual. Wentylatory załączają się? Jakie ciśnienie w układzie? wysokie niskie ? Dmuchwa w aucie chodzi?Po włączeniu klimy na zapalonym silniku powinien dochodzić prąd do sprężarki!
r
radrey
Newbie
Newbie

Dmuchawa chodzi bez problemu. Nie działa tylko pierwszy bieg ale tym zajmę się później. Jeśli chodzi o wentylatory to nigdy mi się nie włączyły w czasie jazdy, ale jak robiłem vagiem test wyjść to z poziomu vaga mogę je wystartować. Z tymi mechanikami co z nimi do czynienia miałem to w łeb idzie dostać... Pierwszy coś tam pomierzył i stwierdził że do sprężarki prąd nie dochodzi, natomiast drugi stwierdził że sprężarka chodzi. Żeby było zabawniej wypiął wtyczkę pod maską od klimy i zrobił spiniola. Climatic nie zmieniał po wciśnięciu guzika koloru na pomarańcz tylko pozostawał czerwony. Potem wybebeszył pół deski i właśnie wtedy stwierdził że to panel climatica jest walnięty. Zamówiłem drugi, ale w między czasie sprawdziłem bezpieczniki. Okazało się oczywiście ze ten od klimy był zjarany. Reasumując jestem w punkcie wyjścia:/ Po włączeniu klimy nie widzę na obrotach silnika żeby dostawał obciążęnie, ale wydaje mi się że sprężarka jak wyłączam auto robi buuu i staje, ale mogę się mylić...Może możecie polecić jakiegoś kumatego mechanika z Bydgoszczy z dobrą relacją jakość/cena. Z góry dziękuję:)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Błąd 00818 uwalony czujnik temp parownika lub jego obwód. Niestety bez tego klima nie wystartuje. Trzeba wymienić czujnik (temat był na forum ) jak nie pomoże to uwalona wtyczka lub przewody.

PS Nie rozumiem ludzi/mechaników co widzą że coś się świeci n czerwono lub pomarańczowo i nie podpinają kompa.
Lenistwo drogą do postępu
r
radrey
Newbie
Newbie

Czujnik zamówiony;) Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzieś czytałem że można ten czujnik obejść przy climatronicu. Jak mam go już wymontowanego to może właśnie takim obejściem się ratować żeby komputer widział cały czas temperaturę dodatnią. Wiem że to trochę druciarstwo, ale może ktoś coś takiego praktykował?
W
Wolga85
Swój
Swój

Czujnik to termo-rezystor czyli taki którego rezystancja zmienia się z temperaturą. Da się obejść trzeba by znaleźć wartość rezystancji np dla 10 C i zastosować zwykły tylko sterownik może wykryć brak zmian temperatury po uruchomieniu klimy i wyłączyć system klimatyzacji. Po drugie czujnik ten zapobiega oszranianiu się parownika utrzymując jego temperaturę po włączeniu klimy lekko powyżej zera (włącza i wyłącza sprężarkę klimy).
r
radrey
Newbie
Newbie

No i poległem...Zabrałem się wczoraj za wymianę czujnika no i niestety dupa...Odkręciłem półkę pod kierownicą, wymontowałem nawiew na nogi i utknąłem na module komfortu.N sąsiednim forum skody zauważyłem że ktoś kto wymieniał ten czujnik nieco bardziej rozbebeszył auto. Ja aż tak mocno polówki nie rozbierałem. Ma ktoś jakiś koncept na przesunięcie modułu komfortu? Poniżej link do zdjęć, ale mi się wydaje że w u mnie zamiast dwóch zielonych kabelków jest zielony i fioletowy. Cyba że nie dotarłem jeszcze do punktu G263 :D . Ma ktoś może jakieś zdjęcia robione podczas wymiany? A i jeszcze jedno, montując climatica uważajcie jak podłączacie linkę od ustawienia nawiewu. Ja podłączyłem odwrotnie. Fachowcy z vw nie zostawili naddatku na kablach od kostek od climatica i nie mam zamiaru jeszcze raz tego rozbierać...
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Może to Ci pomoże:
viewtopic.php?f=192&t=28272&p=297274&hilit=wyj%C4%85%C4%87+modu%C5%82+komfortu#p297274

Tam opisywałem jak wyjąc moduł komfortu.

Pozdrawiam
W
Wolga85
Swój
Swój

A do czujnika nie dostanie się po wyjęciu zegarów. Bo coś mi się przypomina że widziałem jakiś czujnik jak wymieniałem zegary u siebie.
r
radrey
Newbie
Newbie

Może ktoś potwierdzić dostęp po przez demontaż zegarów. Jeśli tak to poproszę o instrukcje i zabieram się do pracy :cool:
r
radrey
Newbie
Newbie

Ludzie w życiu się z niczym nie namęczyłem tak jak z tym "piiiiii"czujnikiem!!! Dostałem się do gnoja od dołu. Zdemontowałem tylko kanał nawiewu i przesunąłem moduł komfortu. Sukces jest połowiczny bo podłączyłem go na krótko. Stary czujnik został na miejscu, a nowy tyle o ile podpiąłem. Klima wystartowała!!! Nie mam pojęcia jak wymontować ten stary czujnik, gdyż dojście jest fatalne (dwa razy tamowałem krwotok na rękach). Mam dwa pytania. Jak wyciągnąć ten stary czujnik, ewentualnie co się może stać jak ten drugi będzie podpięty i nie umieszczony na swoim miejscu. Zdziwił mnie fakt że od razu załącza się wentylator. Bardzo proszę o odpowiedź.
W
Wolga85
Swój
Swój

Bez tego czujnika zamrozisz parownik (zaszronieje) i się po prostu zatka tak że powietrze nie będzie w stanie przechodzić. Do tego kompresor klimy będzie pracował cały czas zamiast cyklicznie wł/wył się cyklicznie.
r
radrey
Newbie
Newbie

Na chwilę obecną się poddałem...Próbowałem dzisiaj wyciągnąć jeszcze raz ten czujnik, ale nie mam jak go porządnie chwycić i nie dałem rady go wyciągnąć. Skubany tak się osadził i nie chce wyjść. Nie mam nawet miejsca żeby włożyć jakieś małe szczypce żeby go chwycić :( Z tego co mi wiadomo to kompresor chyba chodzi cały czas, poprawcie mnie jeśli się mylę? Nie wiem czy normalne jest to że wiatraki się załączają praktycznie po paru sekundach?
Na razie poległem i najwyżej będę ją sobie włączał i wyłączał chociaż na chwilę :cool: Łapy mam tak poranione że jeszcze przez jakiś czas nie zrobię do niego podejścia. Jeśli ktoś jest z okolic Bydgoszczy i udało mu się wymienić ten czujnik chętnie podjadę na wymianę no i oczywiście odpowiednio się zrewanżuję :D
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
To że włączają się wentylatory od razu jest to normalne zjawisko. Co do pracy kompresora: Rolka jego kręci się cały czas, ponieważ jest na "sztywno" połączona paskiem klinowym. Kompresor odpowiednio załącza sprzęgiełko, którym steruje sterownik - kompresor zatem jest odłączany od czasu do czasu od rolki i wtedy nie pracuje.

Pozdrawiam
g
gucia89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gucia89 »

witam was wszystkich.to jest moj drugi post(mzoe bedzie uznany bo peirwszy mi nei uznali nei wiem czemu i od nowa bede pisal co i jak )
narzeczona kupila polo.2002 rok 1,9 tdi polo 9n 101 konia.
troche podreperowalem polo jak to wiadomo po kupnie.
teraz zauwzylem ze jest problem z klimatyzacja,a mianowicie chdozi o to ze jak nacisne A.C wogole nic nie mrozi,zauwazylem ze nawet wentylatory po wcisneiciu a.c nie zalaczaja sie,sprezarka chodzi non stop?bez a.c. nawet?bo kólko sie kreci caly czas (chodzi o tą sprezarke).
tylko nie dziala to A.C.
nawet jak nacisne a.c nie widze zeby obroty spadaly od obciazenia?moze sprezarka chodzi non stop i tego nie wiemy?
pomozcie mi od czego mam sprawdzic na poczatku.posiadam w domu miernik napiecia jakby cos.pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”