1) gdy stała się moją własnością był problem gdy byla na wolnych obrotach i jak dodawałem gazu to tak jak by kaszlała krztusiła i trzęsła się i dopiero wchodziła na wyższe obroty..(pomogła wymiana świec problem zniknął) niestety do czasu... ponieważ od jakiś 2 tygodni jest ten sam problem świece które jej wstawiłem to NGK i przejechałem na nich około 14 tysięcy..... kable zapłonowe wymieniane 2 miesiące temu, wszystkie filtry i płyny wymieniane w momencie przejęcia prze zemnie samochodu
2) po wymianie paska klinowego w samochodzie przy wyższych obrotach pojawił się taki świst.. hmm porównywalny z odgłosem turbiny

3) po nagrzaniu silnika pojawia się problem pod tytułem ciężko chodzi pedał sprzęgła do tego tak zgrzyta jak by jakaś guma się ocierała i czasami występuje problem w postaci drgań na drążku zmiany biegów podczas ruszania (towarzyszy temu odgłos klekotania oczywiście przy ruszaniu)..?? np jak stoję w korku, po przejechaniu kilku kilometrów problem znika
4) gdy odpalę samochód po nocnym postoju, przez kilka sekund pracy silnika towarzyszy mu donośny dźwięk wycia..?? następnie wycie ustaje dosłownie po chwili i słychać takie cykanie/tykanie (cykcykcykcyk....tyktyktyktyk) oczywiście częstotliwość tego dźwięku wzrasta wraz z obrotami silnika, po jakimś czasie ustaje, czasami ten sam dźwięk pojawia się jak dość mocno przegonię moją maszynę 150 km/h nie zdarza mi się co często ale zawsze...
5) gdy włączę podgrzewanie tylnej szyby lub inny odbiornik można odczuć spadek obrotów silnika tak jak by dostawał większego oporu i tak jak by kierownica dostawała drgań
6) po odpaleniu samochodu z (rozrusznika)? przez sekunde dochodzi dźwięk takiego brzdęknięcia nie wiem do czego to porównać wiem że bardzo często taki sam dźwięk można było usłyszeć przy odpalaniu starego malucha

płyn w układzie chłodzenia czyściutki, wymianę oleju mam za 2000 tyś km, nie dolewałem oleju nie było takiej potrzeby od poprzedniej wymiany (stan na bagnecie według miarki 3/4), przedmuchów do miski olejowej brak, masła pod korkiem od pokrywy zaworów brak, delikatnie silnik spocony przy pasie rozrządu, plam oleju na ziemi nie zostawiam,
specyfikacja "Poli"
1991
vw polo 86c2f coupe
silnik 1.0 33kw CAT
przebieg 147.000
jak tylko wrócę do domu postaram się nagrać filmik z dolegliwościami mej Poli i wrzucę link