[9n] Auto za dużo pali! Proszę o pomoc! 1.4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
katia_MG
Newbie
Newbie

[9n] Auto za dużo pali! Proszę o pomoc! 1.4 TDI

Post autor: katia_MG »

Witam wszystkich mój problem jest tego typu ze autko za dużo pali (vw polo 1.4 TDI 2003 r. ), obecnie spalanie jest w granicach 6.5 l/100 km nigdy wcześniej takie coś się nie działo paliło jak kupiłam 4.8 na trasie. Problem zaczął się od momentu jak wymieniałam pęknięty wężyk paliwa i wtedy nie wiem komputer zwariował. Byłam na diagnostyce i komputer nie widzi błędu, zaprowadziłam do mechanika sprawdził przepływomierz, wyczyścił stwierdził że nie ma żadnego przecieku wszystko suche tak jak powinno być. Widać straszne ubytki w paliwie taki mały silnik a tak dużo pali. Jeżeli ktoś miał podobny problem bardzo proszę o pomoc ponieważ żaden mechanik nie potrafi mi określić co może być tego przyczyną. Pozdrawiam KASIA
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Witam Cie! Jakoś nie wydaje mi się aby wężyk od paliwa miał cokolwiek wspólnego ze zbyt dużym spalaniem. Nie grzebał ktoś przy pompowtryskach bądź przy rorządzie? Jeszcze jedno 6,5l w trasie czy na mieście oraz czy to tak się stało z dnia na dzień?
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
k
katia_MG
Newbie
Newbie

Post autor: katia_MG »

HEJ nikt w niczym nie grzebał jedynie wyczyściłam sobie filtr powietrza no i ten wężyk, i stało się tak nagle, teraz pali 5.8l na trasie...:(
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

słuchaj jest taka sprawa - masz komputer w aucie i pokazuje Ci spalanie? Jeśli tak to nie bierz sobie tych danych do serca bo często gęsto komputer oszukuje i dodaje sobie paliwka tzn. auto pali Ci 5l, a on pokazuje 6 - 6,5l. Jak chcesz wiedzieć ile Ci faktycznie pali zatankuj do pełna i jeździj bez dolewania. Zaświeci się rezerwa - dotankuj i policz ile litrów wyjeździłaś. Podziel przejechany dystans na litry i już będziesz wiedziała ile Ci pali. To jest chyba najwiarygodniejszy i najlepszy sposób.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Kolega HANSIN ma zupelną racje co do kompa-może przekłamywać.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin »

Napisałaś, że wyczyściłaś filtr powietrza, a ja bym zaproponował jego wymianę. Nie są to duże koszty a ma to wpływ na spalanie.. Może czyszcząc go, z wierzchu się oczyścił a w środku ten brud zbił się bardziej i mniej powietrza dociera do silnika, co sam silnik rekompensuje sobie w paliwie..
a
adamh5
Newbie
Newbie

Post autor: adamh5 »

[quote="marcin"]Napisałaś, że wyczyściłaś filtr powietrza, a ja bym zaproponował jego wymianę. Nie są to duże koszty a ma to wpływ na spalanie.. Może czyszcząc go, z wierzchu się oczyścił a w środku ten brud zbił się bardziej i mniej powietrza dociera do silnika, co sam silnik rekompensuje sobie w paliwie..[/quote]
NIGDY nie czyści sie filtru pow.zawsze się go wymienia a co do spalania kolega oczywiscie ma racje wlewa się do pełna zeruje licznik i w droge potem znowu wlewa sie do pełna i wychodzi faktyczne spalanie najlepsza metoda
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote="adamh5"]NIGDY nie czyści sie filtru pow.zawsze się go wymienia a co do spalania kolega oczywiscie ma racje wlewa się do pełna zeruje licznik i w droge potem znowu wlewa sie do pełna i wychodzi faktyczne spalanie najlepsza metoda[/quote]
Są filtry wielokrotnego użytku do czyszczenia i smarowania. Wydajniejsze niż papierowe. np. K&N
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”