Witam wszystkich mój problem jest tego typu ze autko za dużo pali (vw polo 1.4 TDI 2003 r. ), obecnie spalanie jest w granicach 6.5 l/100 km nigdy wcześniej takie coś się nie działo paliło jak kupiłam 4.8 na trasie. Problem zaczął się od momentu jak wymieniałam pęknięty wężyk paliwa i wtedy nie wiem komputer zwariował. Byłam na diagnostyce i komputer nie widzi błędu, zaprowadziłam do mechanika sprawdził przepływomierz, wyczyścił stwierdził że nie ma żadnego przecieku wszystko suche tak jak powinno być. Widać straszne ubytki w paliwie taki mały silnik a tak dużo pali. Jeżeli ktoś miał podobny problem bardzo proszę o pomoc ponieważ żaden mechanik nie potrafi mi określić co może być tego przyczyną. Pozdrawiam KASIA
Witam Cie! Jakoś nie wydaje mi się aby wężyk od paliwa miał cokolwiek wspólnego ze zbyt dużym spalaniem. Nie grzebał ktoś przy pompowtryskach bądź przy rorządzie? Jeszcze jedno 6,5l w trasie czy na mieście oraz czy to tak się stało z dnia na dzień?
słuchaj jest taka sprawa - masz komputer w aucie i pokazuje Ci spalanie? Jeśli tak to nie bierz sobie tych danych do serca bo często gęsto komputer oszukuje i dodaje sobie paliwka tzn. auto pali Ci 5l, a on pokazuje 6 - 6,5l. Jak chcesz wiedzieć ile Ci faktycznie pali zatankuj do pełna i jeździj bez dolewania. Zaświeci się rezerwa - dotankuj i policz ile litrów wyjeździłaś. Podziel przejechany dystans na litry i już będziesz wiedziała ile Ci pali. To jest chyba najwiarygodniejszy i najlepszy sposób.
Napisałaś, że wyczyściłaś filtr powietrza, a ja bym zaproponował jego wymianę. Nie są to duże koszty a ma to wpływ na spalanie.. Może czyszcząc go, z wierzchu się oczyścił a w środku ten brud zbił się bardziej i mniej powietrza dociera do silnika, co sam silnik rekompensuje sobie w paliwie..
[quote="marcin"]Napisałaś, że wyczyściłaś filtr powietrza, a ja bym zaproponował jego wymianę. Nie są to duże koszty a ma to wpływ na spalanie.. Może czyszcząc go, z wierzchu się oczyścił a w środku ten brud zbił się bardziej i mniej powietrza dociera do silnika, co sam silnik rekompensuje sobie w paliwie..[/quote]
NIGDY nie czyści sie filtru pow.zawsze się go wymienia a co do spalania kolega oczywiscie ma racje wlewa się do pełna zeruje licznik i w droge potem znowu wlewa sie do pełna i wychodzi faktyczne spalanie najlepsza metoda
[quote="adamh5"]NIGDY nie czyści sie filtru pow.zawsze się go wymienia a co do spalania kolega oczywiscie ma racje wlewa się do pełna zeruje licznik i w droge potem znowu wlewa sie do pełna i wychodzi faktyczne spalanie najlepsza metoda[/quote]
Są filtry wielokrotnego użytku do czyszczenia i smarowania. Wydajniejsze niż papierowe. np. K&N
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee