Haha, mieliście racje
Sprawdziłem termostat, włożyłem go do zagotowanej wodu i za 1 razem wszystko git. Powoli sie otworzył, i po chwili powili schował.
Drugi test, otworzył i nie zamknął
jakby był spadochronem to dobry sprzęt bo zawsze się otwiera
Co do kontroli MAP sensora to tylko w VAGu pokazuje wartość temperatury zasysanego powietrza jeden z pierwszych kanałów pomiarowych dokładnie nie pamiętam który.
Inaczej nie idzie sprawdzić jego działania.
Hmm, po rozmowie z kilkoma mechanikami, zapłon może być mocno przestawiony, bądź też uszczelka pod głowicą...
Trzeba będzie szukać dalej, nie poddaje sie
A ubywa ci płynu chłodzącego? że twierdzisz że to uszczelka lub głowica? Czy usterka narastała powoli czy z dnia na dzień się okazało? Wspomaganie w aucie jest? Bo ja nie miałem wspomagania lecz po założeniu spalanie na mieście podskoczyło i to drastycznie. Na trasie 6l PB 6,7LPG a na mieście 9l PB i 10 lpg osiągnąłem na 1.0 monowtrysk 45km . wymieniłem pompe nic to nie dało lecz uciekł mi płyn z maglownicy wiec jest już wyjechana. Chcę zakupić zestaw naprawczy i wtedy dam znać. Bo jak maglownica jest już padnięta to pompa musi tłoczyć większe ciśnienie a co za tym idzie trza spalić więcej paliwa by utrzymać obroty.I pomyślałbym nawet nad podmianą przepustnicy i adaptacją jeżeli problem by ustał to możliwe że juz wcześniej przytoczony map sensor jeżeli nie to gdzie indziej szukać usterki.
Czy płynu ubywa... hmm, troszeczkę tak, ale to mam gdzieś wyciek, bo auto będzie stało 2 miesiące i te 1-2cm ubędzie..
Nie wiem co tu już obstawiać, wydałem kupe kasy na mechanika, więc z powrotem je tam odstawię, najgorzej że teraz jeszcze ta skrzynia mi padła .. ehh..
No nic, jak rozwiąże problem, dam znać.
witam. Podpinam się pod temat. Jestem od około roku właścicielem polo 1,4 silnik AEX. Od samego początku borykam się z dużym spalaniem. Mianowicie autko jest w stanie spalić nawet 14l PB przy spokojnej jeździe po trasie. wymieniłem wszystko co może być możliwe. Sonda Boscha oryginał, temperatura i czujniki w porządku ( wymieniony termostat, auto nagrzewa się do 90 i trzyma, czujniki ok. sprawdzany zgodnie z tabelką oporowa), przepustnica czyszczona i adoptowana, świece oryginał trzy diodowe, cewka wymieniona, kable również) wymienione wszystkie filtry. wymienione łożyska i hamulce (koła seryjne - żadnych oporów). Podmieniony Mapsensor. W ostatnim okresie czasu założyłem gaz i spalanie oscyluje w granicach 15litrów (instalacja sekwencja STAG). Po podłączeniu pod vag od samego początku mam cały czas mam dwa błedy: 00561 Regulacja składu mieszanki - dodawanie, 00561 Regulacja składu mieszanki - mnożenie. Zwracam sie zatem o pomoc szanownych kolegow. z góry dziekuje.