[6N1] Podświetlanie deski i przycisków po kluczyku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mrpiech
Newbie
Newbie

[6N1] Podświetlanie deski i przycisków po kluczyku

Post autor: mrpiech »

Witam. Chciałbym wykonać taki mod aby podświetlenie wszystkich kontrolek i deski rozdzielczej w aucie zapalało się z chwilą przekręcenia kluczyka, a nie tak jest teraz - po włączeniu świateł pozycyjnych przy pomocy włącznika świateł. Nie znalazłem informacji na ten temat w necie. Jeśli coś przegapiłem to proszę o odnośnik. Pozdrawiam! :victory:
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

Rozcinasz czarny kabel z wiązki pod kierownicą on po zapłonie podaje + na wszystko , wyciągasz włacznik świateł odcinasz biało-niebieski i łączysz z czarnym , na pewno wszystko będzie świecić oprócz włącznika świateł:D regulacji też nie będzie.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
m
mrpiech
Newbie
Newbie

Dziękuję za rzeczową odpowiedź! I gratuluję dobrych chęci ale wiesz... nie o to mi chodziło, żeby zyskać jedną funkcję a schrzanić inną :) Nie wiem czy dobrze kombinuję ale może jest jakiś inny kabelek w przełączniku świateł, którym można by zrobić robotę?
PolozdraVWiam
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Ale ty nie masz nic schrzanić tylko "wpiąć" bialo niebieski w czarny kabel po zapłonie . tyle że wtedy nie bedzie regulacji podświetlenia i nie bedzie się świecić włacznik świateł bo to on za wszystko jest odpowiedzialny za całe oświetlenie wewnątrz auta i nic z tym nie zrobisz.
[*Moje dwie miłości:
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
m
mrpiech
Newbie
Newbie

Twoja "słowologia" i piękna retoryka nie zmieni faktu, że tracę w takim przypadku regulację, a to mija się z celem :) Zresztą, czy podłączenie takie jak sugerujesz nie jest właśnie "schrzanieniem", czyli wyłączeniem z użytku tej funkcji (regulacji jasności)? Bynajmniej, dzięki za powtórzenie tego co napisałeś w swoim pierwszym poście - parafrazować to Ty chłopie potrafisz ślicznie! :D Chcę też tu zauważyć, że próbujesz zapchać temat swoim uproszczonym i szkodliwym dla sprawności instalacji pomysłem dodatkowo mnożąc czcze posty. Wiem, że jestem nowy i zaraz ktoś mi powie, że podskakuje, ale jeśli czytam takie "złote rady" od ludzi z tzw. doświadczeniem to wybacz, ale spodziewam się odpowiedzi przemyślanej i mającej na celu pomóc mi, a nie służącej ukazaniu umiejętności i rozeznania odpowiadającego. No i na koniec, wiem do czego służy niebiesko-biały kabel w wiązce od świateł i wcale nie mam zamiaru zmieniać jego przeznaczenia. :D Wręcz przeciwnie chcę dodatkowo wykorzystać jego funkcję uzyskując po przekręceniu kluczyka taki efekt jaki mamy po przekręceniu przełącznika świateł o jeden "ząbek".

Co do samego podłączenia to wychodzę z takich założeń:
*jeśli sam przełącznik potrafi podać prąd na nasz niebiesko-biały kabelek z możliwością regulacji to znaczy, że taka opcja jest możliwa i nie jesteśmy w sytuacji "nic z tym nie zrobisz".
**skoro przełącznik "wywołuje" taką opcję oświetlenia to może da się go "skłonić" do tego w jakiś inny sposób niż przez przekręcanie gałki.
***w grę wchodzi modyfikacja w/w przełącznika :)

Zatem, zrobisz coś z tym! :bomb: I wybacz dygresję, ale zawsze tak szybko składasz broń? Ruszmy razem głową, a może uda się zrobić jakiś fajny mod, a potem tutka i forum będzie się rozwijać. A przecież o to tutaj chodzi, prawda? :hello:
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Czy kiedykolwiek rozebrałeś włącznik oświetlenia? Jeżeli nie to spróbuj wtedy pogadamy. Też już wcześniej miałem taki pomysł ale wszystko odpada bo tam jest płytka z układem scalonym i dopiero po przekręceniu włącznika o 1 stopień podaje napięcie biało niebieskim kablem na oświetlenie w samochodzie. Jeżeli ci się chce stwórz nową płytkę i podmień w miejsce starej. Albo kombinuj z włącznikiem na inny sposób lecz wydaje mi się że niema. I nie poddaję sie szybko tak jak to stwierdziłeś. Nie staram się nic zapchać tylko przedstawiam ci jedyną metodę jaką znalazłem i która idzie najszybciej wykonać(chyba że ktos zna inna to niech sie wypowie ,ale gdyby była to by ktoś już by o tym pisał!).

"Wręcz przeciwnie chcę dodatkowo wykorzystać jego funkcję uzyskując po przekręceniu kluczyka taki efekt jaki mamy po przekręceniu przełącznika świateł o jeden "ząbek"."

Nie zrobisz! Bo po przekręceniu włącznika o jeden ząbek pojawia się napięcie na płytce następnie jest kierowane na rezystor 47k a potem biało-niebieskim kablem rozprowadzane po samochodzie do miejsc gdzie ma sie świecić. Więc innej opcji poza modyfikacją płytki luj jej zmianą niema. A jak znajdzieś inna opcje podziel się może coś razem wykombinujem:D
[*Moje dwie miłości:
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Proponuje rozebrać włącznik w płytkę sterującą wchodzi parę pinów w tym ten który daje zasilanie po włączeniu postojowych do włącznika dochodzi również zasilanie po stacyjce wystarczy je odszukać. Na tej płytce jest nawet to zasilanie bo po przekręceniu kluczyka podświetla się ikonka pokrętła. Czyli prace ograniczą się do działań w włączniku jednym cięciem i mostkiem.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Mam włącznik z polo na części ze sprawną płytką. więc jak ktoś chce pomodzić to moge podesłać w cenie prrzesyłki.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

W ibizie kiedys rozbieralem ten przelacznik i cos dlubalem, ale to lata temu:( A z tego co wiadomo to ibi i polo maja te same wlaczniki. Pin Xz i Xr sa zasilajacymi po stacyjce.
Tu nie pamietam, bo jest tam we wlaczniku pin B i na nim jest napiecie tez p ostacyjce, tylko nie wiem czy nie znika po przekreceniu kluczuka:( Ale jakby polaczyc pin B z pinem hmmm 58b (ten od podswietlenia) to bysmy mieli i podswietlenie po stacyjce i po przelaczeniu swiatel.
[size=12px][/size]
m
mrpiech
Newbie
Newbie

No panowie... chapeau bas! :hello: Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Co do propozycji od czaja to odezwę się niebawem na PW. Ogólnie, zaczynam widzieć światełko w tunelu, takie czerwone, kilka okręgów i kilka punktów, a to prawie cała deska rozdzielcza :P Kto wie? Może coś wymodzimy.

PS. A' propos modyfikacji w elektryce, dzisiaj zamontowałem listwę led w bagażniku jako wspomaganie ori żarówki (poprawa jest ale 10 cm to za mało. Dodatkowo udało mi się zamontować gniazdo zapalniczki w ciekawym miejscu. Fotki niebawem :)

Jeszcze raz dzięki i polozdraVWiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”