Witam, ponieważ skakały obroty i był pare razy problem z odpaleniem auta (przy zgaszeniu i szybkiej próbie odpalenia, silnik kręcił i nie odpalał) wykonałem czyszczenie przepustnicy oraz poprawiłem zimne luty na płycie ecu.
Po złożeniu wszystkiego i próbie wykonania adaptacji przepustnicy przy pomocy kabelka kkl usb z allegro za pare groszy napisałem próbie ponieważ tylko program vwtool łaczy mi się z sterownikiem silnika ale adaptacji nie mogłem wykonać problem z połaczeniem z blokami pomiarowymi.
Odpaliłem auto jednak paliła się kontrolka epc auto nie wchodziło powyżej 3000tys obrotów chyba samochód przełączył się w tzw. tryb awaryjny. Więc podłączyłem pod vaga i najprawdopodobniej zmieniłem przez funkcje adaptacji w vwtoolu wartość kanału nr 8 i po tym zajściu po odpaleniu auto szarpie i wogóle nie wchodzi na obroty tylko się dławi i bardzo dymi , przepustnica się nie otwiera problem z spalaniem i tu moja proźba czy mógłby ktoś podać wartość kanału nr 8 z swojego auta z tym samym silnikiem i wogóle za co ona odpowiada ?
Sprawdziłem również błędy i wykasowałe jednak błędy wracają od razu :
17989 - Zespół przepustnicy - ustawienia podstawowe > wykonać adaptację
17950 - Czujnik 1 pozycji silniczka przepustnicy - wartość, złe działanie
17580 - Czujnik pozycji silniczka przepustnicy 2 - niski sygnał
Ma ktoś jakieś propozycje czy padła przepustnica czy to problem z adaptacją i ona zrobiona na profesjonalnym interfejsie pomoże czy może padnięte ecu? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.