[9n] Słabe ogrzewanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Krzysieg
Newbie
Newbie

[9n] Słabe ogrzewanie

Post autor: Krzysieg »

Witam
Od dłuższego czasu męczę się z ogrzewaniem wewnątrz auta. Nawet przy rozgrzanym silniku z nawiewów leci letnie powietrze. Dzisiaj przepłukałem układ octem, przedmuchałem sprężonym powietrzem i wymieniłem termostat. Układ chłodzenia był całkowicie zakamieniony. Po czyszczeniu i wymianie termostatu sytuacja wygląda tak: silnik nareszcie łapie 90 st., z nawiewów leci gorące powietrze tylko przy wysokich obrotach silnika (jednak nie jest to regułą), gdy ustawie nawiew na maksa powietrze leci coraz zimniejsze. Co może być przyczyną takiego staniu rzeczy? Nagrzewnica trochę się "odepchała" i przy wysokiej wydajności pompy (wysokie obroty) gorąca ciecz chłodząca dostaje się do kanalików? Jak wymienić nagrzewnice bez wyciągania kokpitu (jest jakiś sposób?) Jest jakiś inny sposób na zregenerowanie nagrzewnicy bez wyciągania jest z samochodu? Czy kamień może zapchać kanały wodne w silniku? Klapy ciepło/zimno mam sprawne

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam

A czy masz klimę w tym samochodzie?
Bo w Polo bolączką są silniczki nastawcze klap. Przy nagrzewnicy jest silniczek o oznaczeniu V68, który otwiera/zamyka ciepłe powietrze. Jeśli masz klimę (nie zależnie czy jest ona w danym momencie włączona, czy też nie) to klapą ciepło/zimno steruje ten silniczek. Pada w nim potencjometr i wtedy działa on jak chce. Sterownik dostaje błędne odczyty położenia klapy i wariuje. Na forum jest masa wątków na ten temat. Poszukaj i poczytaj. Najlepiej byłoby podpiąć kompa pod auto i zobaczyć czy nie wywala błędów z układu klimy. Jeśli problem jest z silniczkiem, komp na 100% wywali błąd. Wtedy będziesz miał pewność co dolega polówce.

Pozdrawiam
K
Krzysieg
Newbie
Newbie

Post autor: Krzysieg »

Mam klimę w samochodzie. Silniczek V68 regenerowałem zgodnie z tym co pisali na forum. Teraz działa tylko w skrajnych położeniach ale sterownik nie wywala błędu, klapa otwiera i zamyka się prawidłowo (widać to w środkowej kratce nawiewu, dobrze myślę?). Więc można to wykluczyć.
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

Witam.Zamiast wymieniać nagrzewnicę może się jeszcze uda się ją uratować.Wypnij przy silniku przewody /Wlotowy i wylotowy/od nagrzewnicy.Jednym z przewodów wypuść płyn a następnie wlej przez lejek odkamieniacz tak żeby wypływał drugim przewodem.Potem zatkaj obydwa końce korkami i niech to wszystko trochę pomięknie.Na koniec wypuść to wszystko i przepłucz wodą pod ciśnieniem.Załóż przwody na króćce silnika i uzupełnij pły chłodzący.Jak odkamieniacz może być roztwór do pralek ten z calgonu lub inny nawet z sody kaustycznej.Przy tej operacji pokrętło nagrzewnicy ustaw na maxa.Powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”