[6N2] Podgrzewane dysze spryskiwaczy

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[6N2] Podgrzewane dysze spryskiwaczy

Post autor: turzol »

Poniższy opis pokazuje jak zamontować podgrzewane dysze spryskiwaczy w 6N2, jeżeli takowy nie jest w nie wyposażony.
Dodam, że funkcjonalność ta była seryjnie montowana w każdym Polo 6N2, który z salonu wyjechał z tzw. pakietem zimowym (Licht & Sicht), na który składają się:
- halogeny przeciwmgielne
- podgrzewane i elektrycznie sterowane lusterka boczne
- podgrzewane dysze spryskiwaczy

Jeśli dysponujemy wiązką, montaż jest całkowicie bezproblemowy, ponieważ każde 6N2 ma fabrycznie wyprowadzoną kostkę do podłączenia instalacji wyprowadzoną w podszybiu.

Narzędzia:
- śrubokręt płaski
- klucze 10,13
- opcjonalnie taśma izolacyjna jeśli sami robimy wiązkę

Wykaz potrzebnych części:
2x 6E0 955 986 A lub 6E0 955 986 B - dysza spryskiwacza podgrzewana
Obrazek

wiązka elektryczna - nie jest dostępna jako osobna część w ASO, najlepiej wymontować z rozbitka w całości razem z rurkami doprowadzającymi płyn spryskiwaczy
Obrazek

6X0 955 998A - tuleja gumowa, ale tylko w przypadku gdy jakimś cudem uszkodzimy starą przy wyciąganiu starej instalacji spryskiwaczy

Czas pracy ok 1h.
Koszta - dysze można kupić nowe na znanym portalu aukcyjnym po 59zł/szt, droższe nieco są w ASO. Wiązkę wyciągamy z rozbitka, ja za całość zapłaciłem 50zł.

Poniższe zdjęcie jest poglądowe , moje 6N2 jest czarne więc słabo widać elementy, które trzeba zdemontować.
Obrazek

W pierwszej kolejności ściągamy obie plastikowe zaślepki (na zdjęciu ozn nr.1) podważając je śrubokrętem płaskim
ObrazekObrazekObrazek

Następnie demontujemy stare dysze spryskiwaczy (nr 2 na zdjęciu). Są zamontowane do maski na wcisk, więc wystarczy przesunąć je lekko w kierunku do góry i pociągnąć w kierunku dół. Wypinamy po obu stronach rurki płynu spryskiwaczy wpięte do dysz.
ObrazekObrazek

Ściągamy gumową tulejkę (nr 3 na zdjęciu)
Obrazek

Wypinamy kabel z mocowania - jedno mocowanie jest zaraz pod gumową tulejką, następne jest schowane pod plastikową maskownicą podszybia
Obrazek

Musimy się dostać do podszybia, dlatego demontujemy oba ramiona wycieraczek. Ściągamy zaślepkę śruby i odkręcamy śruby (klucz nr 13)
ObrazekObrazekObrazek

Zdejmujemy uszczelkę widoczną na zdjęciu. Demontujemy plastiki podszybia. Oba są zamontowane na dwóch klipsach, które ściągamy.
Można również zdemontować mechanizm wycieraczek, ułatwi nam to manewry w podszybiu.
ObrazekObrazek
Obrazek

Odkręcamy zbiorniczek spryskiwaczy, odpinamy wtyczkę pompki, wypinamy obie rurki z pompki (lewa - szyba przód, prawa - szyba tył)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wyciągamy starą instalację spryskiwaczy z pod maski.
ObrazekObrazek

Montujemy instalację spryskiwaczy podgrzewanych w odwrotnej kolejności. Pamiętamy aby przeciągnąć kabel elektr. oraz rurkę płynu przez gumową tulejkę. Podłączamy końcówki dysz pod rurki, wpinamy wtyczki i montujemy dysze z powrotem na swoje miejsce.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pod podszybiem od strony kierowcy ukryta jest fabrycznie zaślepiona wtyczka, zdejmujemy zaślepkę i wpinamy wtyczkę instalacji elektr, którą właśnie zainstalowaliśmy.
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Układamy przewody w mocowaniach, montujemy zbiornik spryskiwaczy na swoje miejsce, wpinamy rurki do pompki.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Warto sprawdzić miernikiem czy na wtyczkach elektr. pojawia się napięcie kiedy włączymy ogrzewanie tylnej szyby.

Składamy całość z powrotem do kupy i cieszymy się z nowego frykasa w aucie :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja mogę dodać parę słów o montażu w Polo 9N/9N3

Ogólnie jest podobnie, spryski te same. Spryski pasują z Polo 6N2, Passat B5, Golf 4.

Wiązka jest dostępna jako część w ASO ale kosztuje równe 200 zł więc nie ma sensu.
W Polo 9N/9N3 nie zastaniemy za to wtyczki w podszybiu. Trzeba wpiąć się w gródź. Odpowiedni pin jest doprowadzony do wtyku T6q po stronie kierowcy.
Musimy zatem dostać się do grodzi.

Oczom ukarze się nam zespół wtyczek grodzi. Będą to dwie wtyki 10x10 cm. Interesuje nas lewa (patrząc na strony auta).
W środku widocznego otworu. Klucz torx 30

Obrazek

Szukamy wtyczki T6q. Jest to ta w żółtym kółku. Dokładnie interesuje nas pin 2 (są opisane).
Pin 2 - ogrzewane spryskiwacze. Pin po stronie wnętrza jest więc wyciągamy w stronę wężyka, izolujemy i mamy wstępnie przygotowane auto na montaż podgrzewanych spryskiwaczy. Jeszcze tylko wtyczka za 10 zł i wiązka ze spryskami (około 100 zł na alledrogo) i mamy dodatkowe wyposażenie zimowe. Jeszcze trzeba oczywiście masę pociągnąć.

Wtyczka to 1J0973702 10 zł w ASO

Obrazek

Zdejmujemy plecki wtyki, zatrzaski są na górze. Wypychamy przez otwór pinu gumeczkę uszczelniającą.

Aby włożyć pin trzeba wyciągnąć nieco różowe zabezpieczenie wtyczki:

Obrazek

Wówczas możemy wciskać zaprawiony kabel do wtyki. Oczywiście musimy na końcu zatknąć gumeczkę. Lepiej aby wtyka nie zaszła wilgocią.

UWAGA:
Proponuję wyposażyć się w większą liczbę wtyczek. Możemy przez to rozbudować nasze auto.
Np:
Pin 1 - halogeny przeciwmgielne. Pinu po stronie wnętrza nie będzie ale jakbyśmy chcieli w przyszłości zrobić to po co grzebać ponownie. Ja wyprowadziłem kabel na podłużnicę.
Pin 4 - czujnik płynu do spryskiwaczy
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

turzol

Wiązka spryskiwaczy od golfa mk4 będzie pasować ? CHodzi mi o kostke do przewodu w podszybju? I wogole gdzie go mniejwiecej szukac ?
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

TOFIK_6N2 nie mam pojęcia czy będzie pasować, dysze w Golfie MKIV są podobne jak nie takie same jak w 6N2. Kostka w podszybiu jest na 2PIN także tutaj nie powinno być problemów
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

TOFIK_6n2

ori wyprowadzenie pod wpiecie grzanych spryskow masz na podszybiu od strony kierowcy, charakterystyczna oryginalnie zaslepiona wtyczka
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Powinna być ta sama wtyczka co w późniejszych modelach. Inną miał golf mk3.
Później powinny być 1J0973702/ 1J0973802 (żeńska/męska).

W ostateczności możesz wtyczkę zamienić.

turzol, czy u Ciebie dysze robią się w ogóle ciepłe? Daje się wyczuć ich działanie?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""jhosef""]
turzol, czy u Ciebie dysze robią się w ogóle ciepłe? Daje się wyczuć ich działanie?[/quote]

sprawdzę , ale z tego co pamiętam to tak są ciepłe
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

A wogole grzany sprysk jakie ma zadanie ? Ciepły płyn przez niego leci ? Czy tylko domraża same dysze z lodu i śniegu ?

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

To za mała moc żeby zagrzać taką ilość płynu. Za zadanie ma odmrozić samą dyszę.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
Kamil6n2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil6n2 »

Witam.
Mam 6n2 z tym wyposażeniem to znaczy światła przeciwmgielne, podgrzewane lusterka el i wychodzi że mam podgrzewane dysze spryskiwaczy.
Z tego co wyczytałem to żeby grzały dysze trzeba włączyć podgrzewanie szyby tak?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Kamil6n2""]Witam.
Mam 6n2 z tym wyposażeniem to znaczy światła przeciwmgielne, podgrzewane lusterka el i wychodzi że mam podgrzewane dysze spryskiwaczy.
Z tego co wyczytałem to żeby grzały dysze trzeba włączyć podgrzewanie szyby tak?[/quote]

Czyli masz pakiet zimowy. Żeby dysze grzały trzeba włączyć podgrzewanie tylnej szyby
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Dodam teraz tylko take info ze od Lupo grzance sa identyczne i pasuj idealnie. Wczoraj zrobilem taki zabieg własnie :) Przydatny manual :)

-1 Zlot Miłośn
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”