[9n3] Filtr przeciwpyłkowy czy standardowo jest zakładany ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przeme
Newbie
Newbie
Kontakt:

[9n3] Filtr przeciwpyłkowy czy standardowo jest zakładany ?

Post autor: przeme »

Witam jestem posiadaczem Polo 9n3 z silnikiem 1.2 benzyna, bez klimy i żadnych "bajerów".
Z autkiem wcześniej jeździłem do ASO, ale koszty i chęć poznania samochodu skłoniły mnie do samodzielnego przeglądu.

Od razu natknąłem się na pewną ciekawostkę z którą chciałem się zwrócić na Forum:
Okazało się, że moje auto nie posiada założonego filtra przeciwpyłkowego, oczywiście zapobiegawczo kupiłem węglowy,
ale czy to możliwe, że auto fabrycznie nie miało zamontowane tego filtra ? Jeżeli tak to oznacza, że jest zbędny ?
Przejrzałem faktury z ASO i na nich nie było oczywiście wzmianki o takowym.

Chciałbym jeszcze za jednym zamachem zapytać jak często przy tym silniku trzeba wymieniać filtr paliwa ?
Dziekuję
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Producent w silnikach benzynowych z pośrednim wtryskiem nie przewiduje zmiany filtra. Jak wymienisz raz na 100 tysięcy to będzie ok.

Co do filtra. Ogólnie jest prawie zawsze w wersjach z klimą. Jest to element poprawy jakości powietrza. Występuje w dwóch rodzajach.
Tańszej w formie papieru filtracyjnego, droższej w której oprócz papiera filtracyjnego jest węgiel aktywny likwidujący przykre zapachy.

Wg tego co patrzyłem po alledrogo wersja bez klimy również posiada miejsce na filtr Zerknij pod kokpit po stronie pasażera.

W większym prostokącie zaznaczyłem klapkę filtra. Znajdziesz ja nad nogami pasażera. Akurat ten widok jest od strony silnika.
W mniejszych są zabezpieczenia, które trzeba odsunąć aby odbezpieczyć klapkę i móc wyciągnąć filtr z jego stelażem.

Obrazek

Może wysypać Ci się sporo brudu jeśli nie był wymieniany dawno. Koszt takiego filtra w zależności od rodzaju i producenta to 20-60 zł. Ja ostatnio płaciłem za solidnie wykonany filtr węglowy około 30 zł. lepiej pasował niż bosch.
p
przeme
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: przeme »

Ja wiem gdzie znajduje sie filtr kabinowy (przeciwpylkowy).
Nie odpowiedziales na moje pytanie.
Czy to mozliwe aby producent w nowym aucie VW Polo 9n3 Benzyna bez klimy nie zamontowal tego filtra ?
Bo ja sie po 4 latach zorientowalem, ze jezdzilem bez zadnego filtra mimo serwisowania w ASO
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Możliwe są różne rzeczy. Aczkolwiek ta jest mało prawdopodobna.

Aby się dowiedzieć musiałbyś wyciągnąć z ASO lub od jakiegoś człowieka mającego dostęp do pełnego wyposażenia po VIN i przetrzepać te 4 strony kodów. Tam jest wszystko opisane, co ma i co nie ma.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Kupiłem 9n3 w 2006r i nie miałem filtra ale zamontowali mi w serwisie wraz z ramką której też nie było.
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piecia1022 »

Witam. mam pytanie, mam filtr kabinowy u siebie i czy mozna jezdzic bez filtra zrobic 20km czy coś się stanie lub bedzie się działo ?Pozdro :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Nic się nie stanie. Najwyżej wspomniane pyłki będą sie dostawać do wnętrza, trochę więcej kurzyć się może.
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

Dzięki jhosef :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Tylko załóż tą zaślepkę na slot filtra bo inaczej powietrze z dmuchawy będzie bokiem szło.
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

tam wiem :)
Awatar użytkownika
Polufka
Newbie
Newbie

Post autor: Polufka »

Nie chce zakładać nowego tematu - mam pytanie dotyczące filtra przeciwpyłkowego, dziś kupiłam nowy (sprzedawca sprawdzał w książce zgodność do modelu1.2) jednak przy próbie montażu filtr nie zmieścił się do tej plastikowej ramki która wychodzi z tego otworu i w której był stary filtr.

Włożyłam więc filtr do otworu bez tej plastikowej ramki czy czemuś to przeszkadza? Czy ta plastikowa ramka jest niezbędna?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”