Witam wszystkich! mam problem z moim polo, chodzi o to, że nie mam odcinki. Silnik wkręca się na czerwone pole, ale nie ma charakterystycznego bam bam z wydechu :-( Daje filmik jak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=kX-cv9C4 ... e=youtu.be
jak widać na filmiku auto wkręca się szybko do 5krpm potem zwalnia i od 6krpm do końca wskazówka idzie w beznadziejnym tempie. To samo jeśli chodzi o moc na kołach, do 5 tys idzie jak trzeba potem już nie czuć ciągu :-( Dodatkowo potrafi sobie przerywać silnik i to bez powodu(jak jest dobrze nagrzany) w bliżej nieokreślonych sytuacjach. Dzieje się tak od dłuższego czasu i w sterowniku ani na tablicy nie wyskakiwał żaden błąd,jednak dzisiaj podpiąłem i oto co zobaczyłem:
17978 (P1570) Engine Control Module blocked SPORADYCZNY
daje sie on bez problemu wykasować i nie wskakuje ponownie, myśle ze to wina tego, że raz za szybko chciałem go odpalić, żadna lampka nie zgasła a ja przekręciłem zapłon. Auto odpaliło i po sekundzie zgasło, także raczej to nie jest źródło mojego problemu.
Dodam jeszcze, że jakieś 2 miechy temu auto zaczęło mi często przerywać w sytuacji gdy były niskie obroty przed 2krpm a ja nagle wcisnąłem gaz do końca, wymieniłem wężyk(jego gumowe części) podciśnieniowy który idzie z kolektora ssącego do regulatora ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i problem zniknął. Nie było wtedy też żadnego błędu w sterowniku chociaż szarpało autem nie na żarty. Zrobiłem dodatkowo test na przebicie na kablach WN i cewce zintegrowanej, spryskałem je obficie woda ,nie było jakiejkolwiek zmiany w pracy silnika. Świece zapłonowe wykręcałem i wizualnie są jak nowe. Silnik odpala zawsze jak należy.
Co może być nie tak? wizualnie wszystko jest na miejscu, wtyczki kabelki wszystko na swoim miejscu :niewiem: