[86c2f]Brak iskry

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Franklin
Początkujący
Początkujący

[86c2f]Brak iskry

Post autor: Franklin »

Witam
Polo 86c2f 1.3 NZ bez gazu!
Sprawa wygląda następująco.Zgubiłem pilot od alarmu,więc padła decyzja że wkońcu się wezmę do roboty i go wywale.Rozłączał mi tylko rozrusznik więc problemu większego nie było.Spiąłem przy stacyjce rozrusznik no i bangla fajnie.Pojeżdziłem,postawiłem auto do garażu.W sobote rano przychodzę auto odpala,wszystko cacy więc wywalam alarm do końca.Polutowałem kable,pospinałem wszystko ładnie no i próba czy pali.A tu dupa.Zaczynam kręcić a tu jeb.Coś dupło pod maską i to tak fest.Podnoszę maskę no i nic nie widać.Próbuje palić a tu dalej nic.No to pierwsze coto sprawdzam iskrę.Nie ma na żadnym garku.Profilaktycznie odczepiłem główny kabel od kopułki i sprawdzam.No i jest iskra ładna.Wyciągnąłem palec no i nie jest wypalony,kopułkę wyczyściłem.Wkładam dalej nie ma iskry na garkach ale z cewki wychodzi.No to pierwsza diagnoza to palec albo kopułka.Dzisiaj załatwiłem aparat zapłony,palec i kopułkę na podmianę.Zakładam no i szok bo nie pali.Sprawdzam czy jest iskra na cewcę a tu kolejny zonk bo się straciła.No i teraz pytanie.Odpinałem kostkę od stacyjki żeby polutować kabel od rozrusznika.Czy mogłem ją uszkodzić?I prośba do was czy ktoś mógłby pomierzyć albo podesłać link do tematu gdzie jest opisane jakie napięcia mają być na kablach do cewki i jaką rezystancje ma mieć cewka
Czerweny Karawan 2eF viewtopic.php?f=28&t=42627
Obrazek
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

pomiar cewki: viewtopic.php?f=25&t=18892
Co to był za alarm? Piszesz:
[quote="Franklin"]więc wywalam alarm do końca[/quote]
Tylko od zasilania przewody czy jeszcze jakieś kable do alarmu wchodziły?
quote="Franklin"]Czy mogłem ją uszkodzić?[/quote]
A miejsce lutowania było blisko samej wtyczki? Całkiem możliwe że pod wpływem temperatury plastikowe "prowadnice" wtyczki się poprzetapiały i pozwierało piny...
Awatar użytkownika
Franklin
Początkujący
Początkujący

Alarm był dokładany.Żadnej nazwy ani nawet naklejki na alarmie więc nie wiem jaka produkcja.Były trzy przewody do stacyjki.Jeden był po prostu wpięty pod zasilanie stacyjki,drugi i trzeci odcinały rozrusznik.Więcej kabli nie było ani pod maskę ani do stacyjki.Miejsce lutowania było 2cm od kostki.Kostka wygląda na dobrą.Nie jest ani przytopiona ani nie wygląda żeby była jakaś zwora.Obstawiam że padł moduł w cewce tylko dlaczego w sobotę była iskra na cewce a wczoraj już nie było.No nic.Czekam na cewkę do podiany i będziemy widzieć co z tego będzie
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin
Początkujący
Początkujący

Nikt nie ma pomysłów co z tym fantem??No nic.dorwałem nowy moduł zapłonowy za 70.Zamówiłem no i czekam aż dojdzie paczuszka.Mam nadzieję że polóweczka będzie jeżdzić
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin
Początkujący
Początkujący

Moduł kupiony,zamontowany i dalej brak iskry... Przypuszczam że cewka też padła chociaż wygląda normalnie.Jutro podmiana cewki i zobaczymy co dalej z tym fantem.Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o info.Kostka stacyjki sprawdzona i jest dobra,czujnik halla sprawdzony na wszelki wypadek była podmianka aparatu zapłonowego i dalej brak efektów,moduł zapłonowy kupiony nowy,wszystkie kable idące do cewki sprawdzone,masa jest,zasilanie jest

Dla potomnych.Padła cewka i moduł zapłonowy (tzw. cewkomoduł).Polo wróciło do żywych i temat można zamknąć ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”