[9N3] domykanie szyb z pilota

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Może nie jeszcze działającymi szybkami, ale układem owszem, mogę się pochwalić. Jest już wykonany i czeka w gotowości na montaż w aucie :) Może jutro to zrobię? :)

Płytka z gotowymi ścieżkami. Myślę, że wystarczająco mała :) 3,5x5cm. Udało mi się upakować to tak, że nie musiałem ciąć ani jednej ścieżki. Wszystko jest dobrze połączone i przypadkowej zwary na pewno nie ma. :)
Obrazek

Teraz jakąś obudowę z czegoś trzeba zmontować ;)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witajcie
Miałem nadzieję, że w tym momencie również pochwalę się latającymi szybkami, jednak nie mogę teraz tego zrobić... Muszę za to prosić o pomoc...

Zabrałem się dzisiaj za montaż układu. Rozbebeszyłem drzwi:
Obrazek
Jednak jak przyszło do montażu samego układu, okazało się, że w wiązce moich drzwi nigdzie nie ma fioletwoego przewodu z żółtym paskiem... Owszem fioletowy z zielonym paskiem jest, biało-niebieski też. Jednak tamtego nie ma. W związku z tym nie miałem gdzie podłączyć jednego z przewodów.
Podejrzewam, że z racji, że moje Polo jest z 2002 roku, a Wasze są z lat późniejszych, mogły się zmienić kolory izolacji poszczególnych kabelków. Dlatego też porobiłem fotki tego co ujrzałem pod tapicerką. Na pewno pamiętacie do której wtyczki dochodziły tamte kabelki, dlatego mam nadzieję, że będziecie w stanie wskazać pin, do którego podpięty jest szukany kabelek (u Was fioletowy z żółtym paskiem). W związku z tym, że jest widocznie jakaś różnica, sprawdźcie czy przewód biało-niebieski oraz ten fioletowy z zielonym paskiem jest podpięty do tego samego pinu co u Was. Nie chciałbym narobić bałaganu w instalacji.
Przewody: fioletowy z zielonym paskiem oraz biało-niebieski znalazłem w skrajnej, prawej wtyczce:
Obrazek
Z tego co widzę, środkowa wtyczka jest od lusterek, więc tam na pewno przewodu szukanego nie będzie.
Ofotografowałem dość szczegółowo tę prawą wtyczkę:
ObrazekObrazek

Dodatkowo zrobiłem fotkę kostki, którą podpina się do przycisków od otwierania/zamykania szyb. Zrobiłem to dlatego ponieważ wydaje mi się, że to właśnie tam biegnie biało-niebieski przewód.
Biegnie też tam przewód żółto-czerwony, w który początkowo chciałem podpiąć kabelek od zrobionego układu w zamian za ten fioletowo-żółty. Jednak zorientowałem się, że przewód zasilający ma taki sam kolor izolacji więc postanowiłem nic nie podpinać i liczyć na Waszą pomoc.:
Obrazek

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. POMOCY! :)

EDIT: Jakby co, nie mam elektrycznych szyb z tyłu, stąd może być mniejsza ilość przewodów.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja wyciągnąłem sygnał z fioletowo-zielonego i fioletowo-żółtego z wiązki idącej do zamka. We wtyczkach silnika za nimi w ogóle się nie rozglądałem.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="jhosef"]Ja wyciągnąłem sygnał z fioletowo-zielonego i fioletowo-żółtego z wiązki idącej do zamka. We wtyczkach silnika za nimi w ogóle się nie rozglądałem.[/quote]
Yhm... To żeby dostać się do tej wiązki muszę jeszcze zdjąć tę blachę czy jest może jakiś inny do tego dostęp? Mam tu na myśli te duże otwory zaślepione tymi czarnymi, plastikowymi zaślepkami.

Czy może znajdę te przewody w tym miejscy co jest tam jakaś ta gąbka (pierwsze zdjęcie). W sumie nawet nie zagłębiałem się w tę tam wiązkę, ponieważ myślałem, że tam idą te przewody co idą do tych wtyczek.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Przewód do zamka idzie poziomo po wierzchu w stronę zamka i pod koniec drzwi się w nich chowa. Masz go na fotkach.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam

Szyby latają zdalnie również i u mnie :)
Filmik pokazujący działanie szyb:
http://www.youtube.com/watch?v=pM8qZchmbds

Jedyne co zauważyłem:
- żeby zatrzymać otwieranie, trzeba nacisnąć przycisk zamknij. Żeby zatrzymać zamykanie, trzeba nacisnąć otwórz.
- żeby zadziałało zamykanie szyb (procedura 'otwórz-zamknij'), samochód musi być wcześniej otwarty. Jeżeli jest już zamknięty, ale ma otwarte szyby, wykonanie procedury nie powoduje domykania szyb. Dlatego, żeby mieć pewność, że szyby ruszą warto wcisnąć 'otwórz-otwórz-zamknij'.

Rewelacja. Tego mi brakowało dotychczas :)
Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

No i ładnie. Jeszcze tylko ja zostałem, jak na razie nie mam czasu by się za to zabrać, ale w końcu układ wykonam i podłączę. :)
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

Panowie, czemu u mnie domykanie szyb działą tylko z kuczyka? z pilota nie idzie . . .
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Post autor: qqrydza »

aviator
ehh...może warto byłoby przeczytać cały ten wątek przed napisaniem takiego posta? To tylko 5 stron.

W 9N nie ma seryjnie domykania szyb z pilota (jest tylko poprzez przytrzymanie kluczyka w zamku w pozycji zamknij/otwórz).
Bez dymu nie ma ognia Obrazek
mój czarnuch
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

PRzepraszam. Dzieki za info
Awatar użytkownika
st0pr0c3nt
Początkujący
Początkujący

Post autor: st0pr0c3nt »

a w 9n3? jest, chociaż mi coś padło ostatnio i z kluczyka nie mogę domknąć ani pasażer w ogole nie działą, choć sam moduł chyba sprawny bo jak wysiadam to oświetlanie 3ma do momentu aż go nie zamknę z pilota. Może reset jakis?
1.9 TDI ~130 Ponies
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Post autor: qqrydza »

w 9n3 też jest tylko z kluczyka. Dlatego właśnie powstał układ który opisałem kilka postów wyżej. Umożliwia zamykanie i otwieranie szyb z pilota.

Jeśli nie domyka z kluczyka to wygląda na uszkodzone serwo w zamku, (ale żeby odrazu w obu zamkach?). A czy jak zamykasz auto z kluczyka to światło gaśnie momentalnie, tak jak to ma miejsce zamykając auto za pomocą pilota?
Bez dymu nie ma ognia Obrazek
mój czarnuch
Awatar użytkownika
st0pr0c3nt
Początkujący
Początkujący

Post autor: st0pr0c3nt »

Z kluczyka tak samo się zachowuje jak z pilota - czyli gaśnie momentalnie przy zamknieciu, btw może reset akumulatorem?

Zauważyłem że jak otwieram z pilota ale drzwi nie otworze to po jakimś czasie zamyka auto - rozumiem, że prawidłowo?

Jak sprawdzić kluczykiem czy mam alarm, czytałem wyżej posty ale nie wiem jak się za to zabrać.
1.9 TDI ~130 Ponies
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

st0pr0c3nt pisze: Zauważyłem że jak otwieram z pilota ale drzwi nie otworze to po jakimś czasie zamyka auto - rozumiem, że prawidłowo?
Prawidłowo, jeśli otworzysz samochód z pilota i przez 30sek. nie otworzysz fizycznie drzwi/bagażnika, to się automatycznie zamki zamykają. U mnie jest to samo.
Jak sprawdzić kluczykiem czy mam alarm, czytałem wyżej posty ale nie wiem jak się za to zabrać.
Ja u mnie sprawdzałem czy mam alarm w następujący sposób:
1. Zamknąłem się w samochodzie i mocno się w nim bujałem - alarm się włączył,
2. Otworzyłem maskę, zamknąłem samochód z pilota i podniosłem maskę - alarm się uruchomił.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="Nemesis"][quote="st0pr0c3nt"]
Zauważyłem że jak otwieram z pilota ale drzwi nie otworze to po jakimś czasie zamyka auto - rozumiem, że prawidłowo?
[/quote]
Prawidłowo, jeśli otworzysz samochód z pilota i przez 30sek. nie otworzysz fizycznie drzwi/bagażnika, to się automatycznie zamki zamykają. U mnie jest to samo.
[/quote]

Potwierdzam. Warto jednak wspomnieć, że jeżeli ma się uszkodzone krańcówki/mikrostyki w zamku, to otwarcie drzwi nic nie da :) Ja u siebie mam uszkodzoną w drzwiach kierowcy. Jak otworzę auto i otworzę drzwi kierowcy - nic mi to nie da. I tak się zamknie :) Dlatego ja muszę w 30 sekund włączyć jeszcze zapłon... Może to być niebezpieczne u mnie, bo może się zdarzyć tak: otworzę auto, wsiądę, włożę kluczyk do stacyjki i nagle coś sobie przypomnę... wysiądę zostawiając kluczyki w środku, zamknę drzwi i... BACH, auto się zamknie samo z kluczykami w stacyjce :) Muszę o tym pamiętać, bo auto już nie raz mi się tak zamknęło - zawsze jednak miałem kluczyki albo w ręku, albo w kieszeni. Dlatego gdy wiem, że auto otwieram, ale nie będę zaraz odpalał auta, bo np. na kogoś będę czekał lub coś w tym rodzaju, to zawsze trzasnę sobie tak do siebie innymi drzwiami niż kierowcy (albo na moment włączę zapłon) :)

Inna jeszcze sprawa: Otwarcie bagażnika też powinno "zablokować" samoczynne zamknięcie zamka po 30sek? Bo jeśli tak, to w takim razie, u mnie to też nie działa :) To by wyjaśniało, dlaczego nie działa kontrolka od otwartej klapy bagażnika, a VCDS wyrzuca błąd o słabym sygnale z zamka klapy... Tylko dlaczego działa lampka w bagażniku? :D MAGIA :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”